zaterdag 28 juli 2012

agenda 29 juli t/m 11 augustus

Zo het tuinseizoen vordert, hier in de Nièvre is het nu volop zomer, afgelopen week temperaturen van boven de 30 gr. en slechts 3 buxusbollen kunnen snoeien, de rest moet weer wachten tot de volgende dalende maan. Vanaf morgen 29, halverwege de middag, gaat de maan weer stijgen en wat er dan nog gezaaid kan worden kan de grond in, alhoewel het is hier in een paar dagen tijd flink opgedroogd, heb de vroege aardappels gerooid en toen was de bovenste laag droog maar daaronder nog vochtig, dit was echter begin van de week, nu is het inmiddels een stuk droger, misschien dat we vanavond wat regen krijgen maar goed dat zouden we gisteravond ook krijgen..... enfin het komt er dus op neer dat ik vorige week liep te mopperen dat het wel eens droog mocht worden en nu loop ik alweer te verlangen naar regen, het is ook nooit goed!


Goed nu de agenda, veel valt er natuurlijk niet meer te zaaien, enkel nog wat slasoorten, stamboontjes, ik heb dat in Zeeland nog wel eens met succes gedaan, altijd het proberen waard, meiknollen, paksoy en kruiden zoals dille, chinese bieslook enz., dit alles natuurlijk op de juiste dagen.


Zondag 29 juli (vanaf 15.30) bladdag, veldsla, paksoy, winterspinazie en dille als je voor het blad gaat, bijv. om in te vriezen, peterselie kan ook nog, blijft dan bij een normale winter over en er kan dan volgend jaar nog zeker tot juni van gesneden worden, kiemt ook sneller als de grond lekker warm is, o ja en bladselderie voor bij de mosselen en de (erwten)soep.


Maandag 30, dinsdag 31 en woensdag 1aug (tot 13.08) fruit/graandagen, goed die boontjes waar ik het over had en was het maar niet te laat voor tomaten! Geloof niet dat er in de wijde omgeving een tuin te vinden is met mooie tomaten, alles is aangetast door de phytophthora, jeetje wat schrijf je dat ingewikkeld, hier zeggen ze gewoon meeldauw! Ik denk met weemoed terug aan m'n tomaten oogst van vorig jaar!
Voor de echte tuinierders onder ons, appel/peer en pruimen kunnen ge-ent worden, ik weet dat er een dubbele punt op de 2e 'e' moet maar dat weigert dit programma, grrr.


Van woensdag 1 aug 13.08 uur tot vrijdagmorgen 3 aug. vroeg (7.38) worteldagen, radijs, meiknollen zaaien.


Vrijdag 3 tot zaterdagmiddag 16.23 uur bloemdagen, ja bloemdagen komen er altijd maar bekaaid vanaf, zijn er nooit veel dus weinig tijd om tweejarigen en vaste planten te zaaien.


Zaterdag 4 (vanaf 16.23) tot woensdagmorgen 8 (tot 9.17) bladdagen, zie 29 juli.


Woensdagmorgen 8 (vanaf 9.17) en donderdag 9 fruit/graandagen, zie 30 juli t/m 1 aug.

Vrijdag 10 en zaterdag 11 worteldagen maar let op!

Vrijdag 10 niet tuinieren voor 17.55 uur en zaterdag 11 niet voor 7.10 uur.
Dus zaterdag mag er toch heel de dag getuinierd worden!

Ik wens iedereen die niet op vakantie is of alweer terug is heel veel maantuinplezier!

Oda. 

 

zaterdag 14 juli 2012

agenda 16 juli t/m 29 juli

Zo, vanmorgen geprobeerd tussen de regenbuien door stamboontjes in de grond te stoppen, viel niet mee en op een gegeven moment toch maar de regen getrotseerd, eigenlijk waren gisteren en eergisteren bonendagen maar gisteren was het hier bar en boos, regen zonder oponthoud en afgelopen donderdag druk druk druk dus helemaal vergeten, enfin we zien wel of de bonen boven komen, in ieder geval moeten we morgen nog een slechte dag doorstaan en dan wordt het vanaf maandag beter, ja ook in dit deel van Frankrijk valt het weer wel eens tegen!
Maar goed verder heb ik al het zaaiwerk op de goede dagen gedaan, boerenkool 2 keer omdat de slakken m'n eerste zaaiwerk direct na opkomst opgepeuzeld hebben, 2e zaaisel dus maar in een potje gedaan, stond na 2 dagen boven, misschien kan ik het dan eind juli nog uitplanten en anders wordt het half augustus.

Officieel mag ik vandaag nog tot 17.50 uur tuinieren maar de overbuurman verjaart vandaag dus waren we uitgenodigd te komen borrelen, we trappen er elke keer weer in, denken dan hooruit een uurtje daar door te brengen, het komt er dus op neer dat we getrakteerd worden op een heleboel glazen Crément de Bourgogne, champagne uit de Bourgogne, en een heleboel lekkernijen en daar ben je dan al gauw 3 uur mee zoet, bovendien kan ik me nu steeds beter in de gesprekken mengen dus ook minder geneigd me eerder te verontschuldigen, enfin ik laat de tuin dus de tuin en rol dan vanzelf om 17.30 uur in de volgende borrel op het gemeentehuis, daar serveren ze ook weer de nodige hapjes en drankjes, nu dus even tijd om de komende agenda, dalende maan, te publiceren.

Overmorgen 16 juli gaat de maan weer dalen!

Maandag 16 en dinsdag 17 juli (tot 12.15) worteldagen, wortelgewassen uitdunnen en vroege aardappels, uien, sjalotten en knoflook oogsten. De lookgewassen op het land laten drogen, voor zover dat mogelijk is natuurlijk, ja ik volg nog steeds het Nederlandse weerbericht.

Dinsdag 17 juli (vanaf 12.15), woensdag 18 en donderdag 19 (tot 8.11)  bloemdagen, juli is een perfecte maand om van alles te stekken, fuchsia's, geraniums, oleanders, enfin potplanten maar ook struiken zoals de vlinderstruik, doe potgrond met scherp zand in een potje, afdekken met een plastic zak en binnen 2 weken zijn ze geworteld, verder de tweejarigen die 7 juli gezaaid zijn uitdunnen of verplanten, zijn ze nog te klein dan komt er 27 juli nog een kans.

Donderdag 19 juli (vanaf 8.11) en vrijdag 20 juli bladdagen, bladgroenten uitdunnen of verplanten, buxussen en groene hagen snoeien, bij niet al te zonnig weer, eigenlijk moeten we hopen dat we dus onze buxussen weer moeten overslaan, ik dan tenminste.

Zaterdag 21, zondag 22 en maandag 23 (tot 17.43) graan/fruitdagen, de takken van de frambozen die geen fruit meer geven terugsnoeien, ook de appel- en perenbomen een beetje lucht geven, bijv. takken die naar binnen groeien maar let op niet die waar fruit aanhangt, tomaten dieven en bladeren die teveel schaduw geven aan de trossen weghalen, de lange uitlopers van pompoenen wegknippen, ze gebruiken al het voedsel dat bestemd is voor de vruchten.

Maandag 23 juli ( vanaf 17.43), dinsdag 24, woensdag 25 en donderdag 26 ( tot 19.22) worteldagen, zie 16 en 17 juli.

Donderdag 26 juli (vanaf 19.22) en vrijdag 27 bloemdagen,  irissen planten, typisch Frans dat wel maar mag in Nld. ook wel!

Zaterdag 28 en zondag 29 bladdagen, zie 19 en 29 juli.

Let op 28 juli niet tuinieren voor 17.40 uur en 29 juli niet voor 15.30 uur.
Betekent dus dat er niet veel overblijft van deze 2 bladdagen, bovendien gaat de maan de 29ste. aan het einde van de dag weer stijgen.

Ik wens jullie allemaal weer heel veel maantuinplezier!
En ik ga nu borrelen, heb nog een kwartier om me op te tutten. 


Oda.   

zondag 1 juli 2012

agenda 2 juli t/m 15 juli

En heeft iedereen vandaag genoten van z'n vrije dag?
Mijn dochter niet, ze was vergeten haar slaplantjes uit te planten en kwam erachter dat je op 1 juli niet mocht tuinieren dus wat nu..... want de maan gaat vanaf morgen weer stijgen en dat betekent zaaien en niet uitdunnen of verplanten, goed ik zie het deze keer door de vingers en nu mag ze van me vanavond laat nog even snel haar slaplantjes uitdunnen en verplanten.
Aangezien ik een weekje in Nld. geweest ben loop ik ook een beetje achter, ben weer niet toegekomen aan het snoeien van de buxussen terwijl we ook hier in de Nièvre regelmatig bewolkt weer hebben gehad, dus weer uitstellen, tot 19 juli, en als het dan erg zonnig is gaat het feest weer niet door!

Maandag 2 juli (tot 18.53) bladdag, alle bladgroenten die meer houden van het korten der dagen, zoals andijvie, groenlof, paksoy, gauw de grond in, boerenkool mag ook nog en gewone sla natuurlijk ook maar zelf doe ik dat nu niet meer, ik vind dan toch andijvie lekkerder.

Maandag 2juli (vanaf 18.53), dinsdag 3 en woensdag 4 juli fruit/graandagen. Bonen, zowel lage als stok kunnen nog steeds de grond in en ook courgettes en pompoenen, het is beter om ook fruit voor de inmaak zoals bessen, frambozen enz. op een fruitdag bij stijgende maan te verwerken, groenten en fruit oogst je nl. bij stijgende maan behalve de wortelgroenten.

Donderdag 5 en vrijdag 6 juli worteldagen, zomerworteltjes zaaien, voor winterwortels is het een beetje laat maar proberen kan altijd toch? En navets, ik zie ze in Nld. alleen maar bij de Turk, en meiknolletjes voor herfstgebruik, evt. nog bietjes!

Zaterdag 7 en zondag 8 (tot 7.27) erg vroeg ja, bloemdagen, voor de vruchtgroenten is het nu een beetje te laat maar de tweejarige bloemen kunnen juist nu gezaaid worden.

Zondag 8 juli (vanaf 7.27) t/m woensdag 11 juli bladdagen, ik vergat net bij de vorige bladdag nog veldsla te noemen, als er genoeg ruimte is in de groententuin want dit is zo'n groente die meestal ergens gezaaid wordt waar net iets opgeruimd is, bijv. de erwten en de peulen of de uien, doet er niet toe, sla mag overal.

Donderdag 12 en vrijdag 13 juli fruit/graandagen, zie 2, 3 en 4 juli.

Zaterdag 14 en zondag 15 juli worteldagen, zie 5 en 6 juli.

Let op zaterdag 14 juli na 17.50 uur niet tuinieren!

Valt mee hè deze periode, elke dag tuinieren behalve dan 14 juli 's avonds, voor mij geen probleem die dag want hier in Frankrijk wordt iedereen door de gemeente uitgenodigd en je glas wordt zo vaak bijgevuld dat je daarna sowieso niet meer zou weten hoe te zaaien, krijg je van die rommelige rijtjes.

Heel veel maantuinplezier!
Tot m'n volgende bericht 14 juli? Oeps dat zal dan 's ochtends moeten gebeuren.

Oda.