donderdag 23 augustus 2012

agenda 26 aug. t/m 8 sept.

Nou het is me de zomer wel, eerst verzopen we maar nu is het zo droog dat m'n tuin best een therapeut kan gebruiken, we hebben hier afgelopen weekend 39º gemeten in de schaduw en in de zon zo tegen de 50, komt bij dat hier eigenlijk vanaf de 14 juli slechts enkele milimeters gevallen zijn, het zaaigoed van de vorige zaaiperiode is bijna helemaal verbrand, heb wel veel gegoten maar daar helpt geen lieve moeder aan.
De afgelopen (ver)plantperiode heb ik dus ook geen aarbeienplanten vernieuwd en ja die buxussen, het wordt vervelend, ook weer niet gesnoeid! Toch ga ik de komende zaaiperiode proberen of evt. veldsla, paksoy en meiknollen nog willen kiemen.
Er valt verder niet zoveel meer te zaaien maar er kunnen evt. vroege appels en peren geoogst worden.
Bewaargroenten worden geoogst bij stijgende maan, behalve de wortelgroenten die juist weer bij dalende maan!

Goed ondanks dat er niet zoveel meer te doen is blijft de maanagenda gewoon doorgaan, gelukkig maar.

Zondag 26, maandag 27 en dinsdag 28 fruit/graandagen, zoals ik al schreef de vroege appels kunnen geplukt worden en de vroege peren maar bestaan die? Hier in Frankrijk misschien? Bonen die zonder schil gegeten worden uit de schil halen en enkele dagen in de diepvries leggen om evt. insecten te vernietigen en daarna natuurlijk droog bewaren. Verder uit allerlei fruitgroenten de zaadjes halen, laten drogen en in zakjes stoppen voor volgend jaar, hier moet je natuurlijk wel zin in hebben, ik koop dat allemaal gewoon, wat ik wel doe is de prokboon 'Lady Di'  en de bonen van een paarse spercieboon bewaren maar ik wacht daar altijd mee tot ver in de winter als ze goed gedroogd zijn en er een paar keer vorst geweest is. En vergeet niet wat bladeren bij de tomaten en de druiven weg te halen, de vruchten krijgen daardoor meer zon en zullen dan ook meer suiker bevatten.

Woensdag 29 en donderdag 30 (tot 16.09 uur) worteldagen, meiknollen zaaien dus! En er kunnen  nog steeds radijsjes de grond in.

Donderdag 30 (vanaf 16.09 uur) en vrijdag 31 bloemdagen, éénjarigen zaaien mits je volgend jaar vroeg bloemen wilt hebben, volgend voorjaar kan ook hoor, bloeien ze alleen iets later, zelf kies ik voor volgend jaar want in het voorjaar bloeit er meestal genoeg, toch? Bovendien zou ik nu zoveel water moeten geven....

Jeetje september alweer, de eerste 4 dagen van september, tot 17.21 uur de 4e bladdagen, veldsla, spinazie, paksoy, tenminste in mijn geval, en groenbemesters zoals mosterd, rogge enz. zaaien op de vrijgekomen stukken  en mocht je in sept. gras willen zaaien dan kun je nu alvast de grond voorbereiden, nou hier is dat dus niet mogelijk, kost me een fortuin aan water, ga ik echt niet aan beginnen, ik wacht wel af, desnoods zaai ik nog in oktober.

Dinsdag 4 (vanaf 17.21), woensdag 5 en donderdag 6 sept. (tot 17.24) fruit/graandagen, zie hierboven.

Donderdag 6 (vanaf 17.24), vrijdag 7 en zaterdag 8 sept. worteldagen, zie hierboven.

De 9e gaat de maan weer dalen maar dat publiceer ik de volgende keer.

Let op de 7e niet tuinieren voor13.00 uur!
Valt mee deze keer, slechts 1 morgen niet tuinieren!

Heel veel maantuinplezier de komende dagen.

Oda. 

zaterdag 11 augustus 2012

agenda 12 t/m 25 aug.

Zoals jullie allemaal kunnen zien ziet m'n blog er nu een stuk gezelliger uit, mijn dochter en haar vriend zijn hier een paar dagen geweest en die vriend dus vindt het helemaal geen probleem om mij een beetje wegwijs te maken in de wonderlijke wereld van het bloggen, enfin ik hoop dat ik het allemaal nog weet nu hij weer terug is naar Nld. maar goed ik doe m'n best, wat jullie nu wel kunnen is reageren en ik hoop echt dat dat gaat gebeuren!

Zondag 12 aug. gaat de maan weer dalen, de wortelgroenten moeten als enige geoogst worden als de maan daalt, denk dus aan aardappels en uien, sjalotten en knoflook, snoeien en stekken moet ook gebeuren bij dalende maan, dus voor mij valt er best nog het een en ander te doen, de vroege aardappels zijn er al uit maar met de late kan ik toch ook niet meer wachten tot sept., m'n uien en sjalotten zijn er al uit maar de knoflook is nu aan de beurt, ik eet al een poosje verse knoflook uit de tuin, echt heerlijk, maar ze begint nu helemaal geel te kleuren dus veel langer kan ik niet meer wachten.

Zondagmiddag 12 en maandag 13 aug.(tot 20.13 uur)  worteldagen, zoals ik hierboven al geschreven heb, aardappels, uien, knoflook en sjalotten oogsten.

Maandag 13 (vanaf 20.13 uur), dinsdag 14, woensdag 15 (tot 16.05 uur), bloemdagen, allerlei planten, zoals lavatera, geraniums enz. kunnen nu gestekt of afgelegd worden.
Hier kan het niet, want de grond is gortedroog, maar in Nld. kunnen jullie echt al vaste planten gaan verplanten.

Woensdag 15 (tot 16.05 uur), donderdag 16 en vrijdag 17 (tot 8.16 uur), bladdagen, in mijn geval betekent dat buxus snoeien, helaas volgens de meteo blijft het nog minstens een week zonnig, droog en erg warm, dus ben ik bang dat m'n buxussen tot sept. moeten wachten en zo blijf ik het uitstellen, maar ja ik heb wel eens vaker m'n buxussen een jaar niet gesnoeid! Komt wel weer goed het volgende jaar!

Vrijdag 17 (vanaf 8.16 uur), zaterdag 18 en zondag 19 fruit/graandagen, voor mij valt er deze dagen niet veel te doen, een beetje tomaten dieven en evt. de takken van fruitbomen, die fruit gedragen hebben terugsnoeien, bijv. perzik-en abrikozenbomen maar ik denk niet dat dat soort fruitbomen veel voorkomen in Nld., verder kunnen van de zomerframbozen de takken die gedragen hebben tot de grond teruggesnoeid worden en vergeet natuurlijk het aardbeienbed niet, maak het eens goed schoon zodat de rijtjes weer te zien zijn en pak van de uitlopers de eerste na de moederplant om nieuwe rijtjes mee te maken, ik maak eigenlijk elk jaar nieuwe rijtjes en doe dan net zoveel oude weg, ik heb nu  bijv. 6 rijtjes, ik maak 2 nieuwe en doe dan 2 oude weg zodat er weer 6 overblijven , let op de 2 nieuwe gaan niet op de plek van de oude, zo schuif ik steeds weer op.

Maandag 20 t/m woensdag 22 worteldagen, zie hierboven.

Donderdag 23 en vrijdag 24 (tot15.49 uur) bloemdagen, zie hierboven.

Vrijdag 24 ( vanaf 15.49 uur) en zaterdag 25 bladdagen, zie hierboven.

Let op de 23ste. niet tuinieren na 16.25 uur en de 24ste. niet voor 18.40 uur. Dus voor de bloemen blijft er weer niet veel tijd over!

Ik wens jullie allemaal heel veel maantuinplezier!

Oda.