zaterdag 27 april 2013

agenda 29 april t/m 12 mei

Gelukkig de maan gaat overmorgen weer stijgen en er kan deze maand heel veel de grond in, we bevinden ons nu weer in een koudedip maar bij terugkomst uit Nld. merkte ik toch duidelijk dat de grond flink opgewarmd is, de late aardappels die ik afgelopen week tijdens de worteldagen geplant heb kwamen dus in een lekker warm gespreid bedje te liggen, nu is het wachten op de eerste blaadjes die bovenkomen.
Ik hoop dat jullie al je groentebedden schoon gemaakt hebben want zoals ik al zei er moet veel de grond in dus maar snel aan de slag met de agenda van de komende stijgende maan.

Maandag 29, dinsdag 30 april en woensdag 1 mei (tot 17.49) graan/fruitdagen.
Courgettes, komkommers, pompoenen, meloenen en augurken in potjes voorzaaien, hier in Frankrijk zou dat al in de volle grond kunnen met bijv. een doormidden geknipte plastic waterfles eroverheen, in Nld. toch beter binnen in potjes, 3 bij elkaar en de mooiste verplanten of laten staan, mits in de volle grond  gezaaid. Erwten en peulen kunnen in principe nog tot half mei gezaaid worden, in Nld. nog even wachten met de boontjes maar hier in Frankrijk kan het al wel, bonen zaai je onder het teken van de ram of de boogschutter, deze 3 dagen zijn ramdagen en 8 en 9 mei boogschutterdagen.
Woensdag 1 (vanaf 17.49), donderdag 2 en vrijdag 3 mei (tot 10.50) worteldagen.
Allerlei wortelgroenten zaaien zoals radijs, zomerworteltjes, pastinaak, schorseneren, bieten en prei enz. zaaien, zaai prei en worteltjes evt. naast elkaar, voorkomt preimot en uienvlieg!
Vrijdag 3 mei (vanaf 10.50), zaterdag 4 mei (tot 20.47), bloemdagen,excuses maar zoals zo vaak wordt er niet veel ruimte gereserveerd voor de bloemetjes dus doorwerken dan maar.
Allerlei bloemen zaaien, broccoli, artisjok en  bloemkruiden zoals dille, koriander enz.
Zaterdag 4 (vanaf 20.47) t/m woensdag 8 mei (tot 11.09) bladdagen, geen klachten hierover denk ik!
Sla, spinazie, nieuwzeelandse spinazie, snijbiet en bladkruiden zoals peterselie en snijselderij, maar let op voor de laatste 2 is het beter als de temperatuur van de aarde 11 graden of meer is, die kiemen dan absoluut sneller, anders gewoon wachten tot begin juni.
Woensdag 8, donderdag 9 en vrijdag 10 (tot 10.15) graan/fruitdagen.
Zie 29, 30 april en 1 mei.
Vrijdag 10 (vanaf 10.15), zaterdag 11 en zondag 12 worteldagen. 
Zie 1, 2 en 3 mei. Halverwege de middag van de 12e gaat de maan weer dalen.  

Let op:
Donderdag 9 niet tuinieren na 16.10 uur en vrijdag 10 niet voor 8 uur.

Heel veel tuinplezier namens mij Oda.



vrijdag 12 april 2013

agenda 15 t/m 28 april

Ben een beetje vroeg deze keer, het is nu vrijdag en maandag gaat de maan pas stijgen maar we gaan morgen voor een dag of 10 naar Nld. en daar heb ik niet zo gauw de mogelijkheid om m'n blog bij te werken.
Wat gaan 2 weekjes toch snel, zeker als je veel hebt gedaan, wij hebben hier de afgelopen 2 weken best wel lekker weer gehad en ik heb dus best al wat gezaaid, nog niet overdreven veel hoor want ook hier is de grond nog koud maar toch! Ik wacht nog wel met het zaaien van pastinaak en schorseneer, dit kan evt. morgen en overmorgen maar het heeft hier gisteren zoveel geregend dat de grond in één klap zeiknat is en vorig heb ik veel moeite gehad om juist die wortelgroenten boven te krijgen vanwege al die nattigheid, de komende week schijnt de temperatuur hier heel de tijd rond de 20 à 23 te schommelen, als ik dan terugkom is de grond lekker opgewarmd en dat vinden die zaadjes heerlijk!
Overal zie je hier langs de bosranden en in weilanden witte, lila en paarse viooltjes, blauw longkruid en zachtgele primula's, de wilde pruimenbomen bloeien ook al dus het voorjaar begint nu echt.
In mijn tuin bloeien de eerste tulpen, daarentegen was dit soort vorig jaar rond dezelfde tijd al uitgebloeid, zo gaan die dingen, maar vorig jaar kregen we later in het seizoen nog van die venijnige nachtvorstjes, hopelijk blijft ons dat dit jaar bespaard.

De komende periode gaat de maan dalen, de sapstroom in de planten, struiken en bomen gaat dan naar beneden, de periode om te snoeien en te (ver)planten, in april kun je zeker nog rozen, struiken, vaste planten en (fruit)bomen planten, met kale wortel bedoel ik dan.

Dan nu de agenda voor de komende dalende maan:

Maandag 15 en dinsdag 16 (tot 14.58) worteldagen. 
De maan staat niet in het teken van de maagd maar in die van de stier, beter dus om met het pootgoed, aardappels, uien, sjalotten, knoflook, te wachten tot de komende week. Evt. wortelgroenten uitdunnen.
Dinsdag 16 (vanaf 14.58), woensdag 17 en donderdag 18 (tot 13.19) bloemdagen. 
Dahlia's van de zolder of uit de kelder halen en in potten planten of in een kas, in de volle grond buiten is nog een beetje te vroeg. Vaste planten in de volle grond zetten, de maan staat in het teken van de tweeling dus deze dagen zijn uitermate geschikt. Rozen planten en/of snoeien, struiken als jasmijn, forsytsia, sering enz. planten. Zomerbloeiende struiken snoeien.
Donderdag 18 (vanaf 13.19), vrijdag 19, bladdagen.
Gras maaien en als je een fraai grasveld wilt (bij mij is daar geen beginnen aan) het onkruid er zoveel mogelijk tussen uithalen, bladkruiden zoals kervel, peterselie, rozemarijn, salie en tijm planten en mochten jullie slaplantjes, de mijne nog niet, al groot genoeg zijn plant die dan ook maar, ik zet daar 's nachts dan vaak een plastic fles, zonder bodem, op want net na het planten weten de slakken deze feilloos te vinden.
Zaterdag 20, zondag 21 en maandag 22 graan/fruitdagen.
Bessenstruiken, frambozen, fruitbomen planten, tomaten in de kas planten, in warme streken zoals in Zuid Frankrijk kunnen deze wellicht al buiten in de volle grond. Evt. tussen de erwten en tuinbonen schoffelen.
Dinsdag 23, woensdag 24 en donderdag 25 worteldagen.
De maan staat nu wel in het goede teken, maagd, om het pootgoed in de grond te stoppen, zie worteldagen hierboven. De knolselderij die rond 16 t/m 19 maart gezaaid is verspenen en diegenen die de worteltjes boven hebben staan kunnen beginnen met uitdunnen. 
Vrijdag 26 en zaterdag 27 (tot 17.38) bloemdagen.
Maan staat in het teken weegschaal, net als het teken tweeling zeer geschikt om vaste planten in de grond te stoppen.
Zondag 28 bladdag.
Zie hierboven.

Ik vermeld het niet elke keer maar bloeiende kruiden vallen onder de bloemen, in tegenstelling tot de bladkruiden, daar valt natuurlijk weer over te twisten want zelf zie ik salie bijv. als een bloemkruid. 

Toch weer even opletten:
Niet tuinieren vrijdag 26 de hele dag en zaterdag 27 na 16.50 uur.

Veel tuinplezier en geniet van het lenteweer dat er nu beslist aankomt.

Oda.

 

maandag 1 april 2013

agenda 2 t/m 14 april

Hoera vandaag heb ik het gras gemaaid! Het is me nog niet eerder overkomen dat ik daarmee moest wachten tot april, oké 1 april, ik had het ook gisteren kunnen doen en dan zou het nog maart zijn geweest, goed het komt er op neer dat de winter ons tuinierders nog flink dwars zit, het is hier wel warmer dan in Nld. en we hebben hier ook niet zo'n last van die koude oostenwind, dus het is me wel gelukt om de uien, slalotten, knoflook en vroege aardappels te poten, alle fruitbomen en -struiken en de rozen heb ik gesnoeid, de borders zijn schoon en de groentetuin ook!
Tomaatjes, paprika en sla verspeend in potjes, overdag als de zon schijnt staan ze lekker buiten.
De komende stijgende maan kan ik dus van alles gaan zaaien, het blijft nog wel spannend want 
's nachts vriest het hier af en toe nog lichtjes, de grond is ook behoorlijk koud, dat betekent wel weer dat de aardappels enz. niet zo'n haast zullen hebben met bovenkomen, kunnen ze ook niet bevriezen.

De agenda:

Dinsdag 2, woensdag 3 en donderdag 4 april (tot 12.10) graan/fruitdagen.
Erwten, peulen, capucijners en tuinbonen zaaien in de volle grond, meloen, pompoen, komkommer, augurk, courgette, paprika en tomaten zaaien in de kas of bak.
Donderdag 4 (vanaf 12.10) en vrijdag 5 worteldagen,.
Zomerwortel, radijs, rode bieten, uien en meiraap zaaien.
Zaterdag 6 en zondag 7 (tot 15.07) bloemdagen.
Allerlei éénjarigen voorzaaien in de bak of kas, eigenlijk nog een beetje vroeg maar het kan wel!
Zondag 7 (vanaf 15.07), maandag 8, dinsdag 9 en woensdag 10 bladdagen.
Alle bladgewassen zoals spinazie, sla en andijvie zaaien en gras zaaien, het zal toch wel een keer ophouden die vorst!
Donderdag 11 en vrijdag 12 graan/fruitdagen. Zie boven.
Zaterdag 13 en zondag 14 worteldagen.
Vanaf half april kunnen behalve de groenten die hierboven genoemd zijn ook pastinaak, prei en schorseneren gezaaid worden. Uiensoorten hebben een lange groeiperiode en moeten dus vroegtijdig gezaaid worden, maart tot half april maar tijdens zo'n koud voorjaar als nu zou ik het toch gewoon  proberen.

Ik hoop dat het in Nld. nu ook snel iets warmer wordt en jullie allemaal lekker aan de slag kunnen!

Let op: vrijdag 12 niet tuinieren voor 19.15 uur. Valt mee dus slechts 1 dagje, het blijft lang licht dus 's avonds nog even gauw de tuin in.

Heel veel tuinplezier,

Oda.