donderdag 20 juni 2013

agenda 23 juni t/m 5 juli

Zo morgen alweer de langste dag, dus voordat je het in de gaten hebt is het zomer, afgelopen dalende maan is het hier prima weer geweest, mocht ook wel eens, ik heb er echt van genoten, overdag bij tijd en wijlen erg warm, zeker in de zon maar wat is het heerlijk om 's avonds lekker op het terras te genieten van een zwoele zomeravond.
In m'n vorige blog schreef ik over m'n moeizame zaaisels, vooral van de fruitgroenten, nou de courgettes staan boven, eindelijk, van de pompoenen is er in de volle grond maar 1 opgekomen, de komkommers heb ik toch maar weer in potjes gezaaid en op het terras op een tafeltje tegen de warme muur gezet en die kwamen binnen 3 dagen boven, ze waren alleen tijdens de fruit/graandagen van de afgelopen periode te klein om buiten uit te planten dus moeten ze nu maar even wachten tot half juli.
Maar goed die ene pompoen baarde me wel zorgen, gelukkig heb ik een overbuurman, waar ik altijd tuinwetenswaardigheden mee uitwissel, hij had ergens eind april/begin mei, in opdracht van z'n vrouw, schoon schip gehouden in z'n kelder en alle rotte courgettes en pompoenen op de compost/mesthoop gegooid, jullie begrijpen het inmiddels wel, die hoop broeit lekker, o.a. door de paardenmest die weer een andere overbuurman, ja ik heb alleen maar overbuurmannen, erop gooit als z'n paarden binnen staan. Enfin al die zaden kiemen prima in dat vochtige, rottende vruchtvlees, en ik heb uiteindelijk toch 4 mooie pompoenplanten in de volle grond staan, volgend jaar gooi ik m'n bedorven pompoenen en courgettes dus ook wat later op m'n composthoop. Blijkbaar kunnen die zaden toch niet zo goed tegen langdurige vorst.

Tijdens de komende stijgende maan gaan de nachten lengen, ik heb altijd geleerd dat de meeste slasoorten het moeten hebben van het lengen der dagen en de andijviesoorten juist andersom, vandaar dat altijd aangeraden wordt om pas na de 21ste. juni andijvie enz. te zaaien.

Zaterdagavond 22 juni bladdag.
's Avonds gaat de maan stijgen, overdag dus nog slaplantjes verplanten of uitdunnen en later op de dag bijv. andijvie zaaien.
Zondag 23, maandag 24 en dinsdag 25 (tot 10.49) graan/fruitdagen.
Allerlei bonensoorten zaaien, mais kan ook nog, evenals courgettes, komkommers enz. 
Dinsdag 25 (vanaf 10.49) en woensdag 26 worteldagen.
Zomerworteltjes, venkel zaaien. Winterwortels is een beetje op het nippertje maar oké het kan nog.
Donderdag 27 en vrijdag 28 (tot 9.40) bloemdagen.
Vaste planten en tweejarigen zaaien, voor deze planten geldt hetzelfde als voor andijvie, zaaien na de langste dag.
Vrijdag 28 (vanaf 9.40), zaterdag 29, zondag 30 juni en maandag 1 juli bladdagen.
Allerlei kruiden zoals salie, bonenkruid, dragon, marjolein, rozemarijn, net voor de bloei, oogsten en drogen, doe dit op het midden van de dag bij mooi weer. Bladgroenten zoals andijvie, sla, boerenkool,  (nieuwzeelandse) spinazie en groenlof zaaien.
Dinsdag 2 en woensdag 3 graan/fruitdagen.
Zie hierboven.
Donderdag 4 en vrijdag 5 worteldagen.
Zie hierboven.
Ondertussen lekker blijven gieren en spuiten met allerlei leuke, ingewikkelde brouwsels! Zie blog van 30 mei 2013.

Let op! Niet tuinieren zondag 23 juni van 8.10 uur tot 18.15 uur, dit komt echt niet goed uit, hopelijk is het strandweer! Woensdag 3 juli voor 11.20 uur.

Veel tuinplezier!

Oda.  


 

zaterdag 8 juni 2013

agenda 9 juni t/m 22 juni

Gelukkig de maan gaat weer dalen, ben dat zaaien en dit jaar dat elke keer opnieuw zaaien meer dan zat! Vooral de fruitgroenten, die heb ik geloof ik al wel 3x in de grond gestopt.Maar wat hebben we een heerlijk week achter de rug, veel zon en lekker warm, midden op de dag voor mij gauw te warm maar dat haal ik dan 's avonds wel weer in, we hebben hier 3 dagen achter elkaar aan het einde van de middag een onweersbui gehad, niet veel en ook geen stortregen, lekker tropisch, heerlijk voor al het zaaigoed, vorige week vrijdag, 31 mei, heb ik een hele bloemenrand gezaaid en die heeft goed geprofiteerd van die buitjes want alles staat inmiddels boven, nu m'n hond nog zo africhten dat ze niet die border inschiet , helaas een moeilijke opgave want tot voor kort mocht ze daar nog lopen en de logica van m'n hond komt niet altijd overeen met die van mij.....

Nu de agenda van de komende dalende maan.

Zondag 9 nog één worteldag.
Wortelgroenten uitdunnen, let op de wortelvlieg bij het uitdunnen van de worteltjes, ja de naam zegt het al natuurlijk. Gisteren naar Gardener's World gekeken op de BBC en daar ging het ook net over dat vervelende vliegje, het schijnt dat die vlieg de wortelgeur al vanaf een halve mijl kan ruiken, zo daar was ik wel van onder de indruk, zodra je zo'n piepklein worteltje eruit trekt komt die geur vrij en enfin jullie begrijpen het wel, goed de worteltje tussen de uisoorten zaaien helpt want die ruiken ook sterk maar wat ik niet wist is dat die wortelvlieg tegen de schemering niet zo actief is dus ....   gevolgtrekking dan uitdunnen!
Maandag 10 en dinsdag 11 bloemdagen.
De uitgebloeide voorjaarsbloeiers zoals sering, deutzia, potentilla's enz. terugsnoeien en de uitgebloeide voorjaarsbollen, mits de bladeren geel zijn of enigszins geel kleuren, eruithalen, de grootste op een droge plaats, niet al te donker bewaren of gelijk op een andere plaats weer in de grond terug stoppen. Voor narcissen is dit niet echt nodig maar tulpen bijv. gedijen hier goed bij.
De voorgezaaide bloemen buiten in de volle grond zetten.
Woensdag 12 en donderdag 13 bladdagen.
Bladgroenten zoals alle slasoorten en snijbiet uitdunnen of verplanten, sorry snijbiet alleen uitdunnen.
Heggen en buxus snoeien, gelukkig heb ik dat dit jaar allemaal gedaan.
Vrijdag 14, zaterdag 15 en zondag 16 (tot 19.28) fruit/graandagen.
Tomaten die vanwege de kou nog steeds in potjes staan buiten uitplanten, dit geldt natuurlijk ook voor courgettes, komkommers, aubergine's, meloenen enz., diegenen die al in het gelukkige bezit zijn van pompoenen, komkommers en meloenen met flinke ranken, ja ik ben jaloers, nou snoei die enigszins terug om de vruchtvorming te versnellen. Na de junival van de appels en peren, deze uitdunnen, teveel van dat fruit bij elkaar wordt niks, bij appels de binnenste laten hangen en bij peren de buitenste.Dit wist ik ook niet, lees ik net in een Frans tijdschrift, o ja en natuurlijk ook de mooiste laten hangen.
Zondag 16 (vanaf 19.28), maandag 17, dinsdag 18 en woensdag 19, worteldagen.
Prei, mits groot genoeg, eruit trekken en 1 à 2 dagen laten drogen om de larven van de preimot te doen verdwijnen, voor het uitplanten zowel de wortels als het blad inkorten, liefst tussen de wortels zetten, zie hierboven.
Donderdag 20 en vrijdag 21 (tot 14.25) bloemdagen.
Bloemkool en broccoli , gezaaid 30 en 31 mei, uitdunnen en de grond rondom de steeltjes een beetje aanaarden.
Vrijdag 21 (vanaf 14.25) en zaterdag 22 bladdagen.
Alles dat begin juni gezaaid uitdunnen of verplanten en heggen snoeien.

Ik hoop dat jullie nog iets opgestoken hebben van m'n vorige stuk over al die maceraten enz.
Ik heb nu behalve brandnetelgier ook absinth in een emmer staan, daar ga ik de bessenstruiken en de prei eens mee behandelen.

Let op niet tuinieren:
Zondag 9 na 18.35 uur en donderdag 20 voor 16.55, jammer wel lang, nou misschien kan ik dan gras gaan maaien want m'n grasveld moet het maar zonder de maan doen!

Veel tuinplezier en mooi weer!

Oda.