woensdag 28 augustus 2013

agenda 30 augustus t/m 12 sept.

Het gaat allemaal zo snel, overmorgen 30 aug. gaat de maan al weer dalen, gelukkig wel want ik moet nodig de late aardappels uitdoen, tijdens de vorige dalende maan stonden ze er nog zo goed bij maar na die 35 mm. waar ik vorige keer over schreef is er hier bijna niets meer gevallen en nu is al het aardappelloof zo goed als helemaal afgestorven dus aan de slag want ik vind het een werk!!!! Daartegenover staat dat we zeker tot begin mei volgend jaar onze eigen aardappels kunnen eten, lekkerrr.... Ben overigens heel benieuwd hoeveel opbrengst ze me dit jaar geven, vorig jaar had ik van 1½ kg. pootgoed 90 kg., ja jullie lezen het goed, maar afgelopen voorjaar was het koud en was er bijna geen zon en dat is over het algemeen funest dus.... maar ik laat het jullie volgende keer weten.
Ik heb de afgelopen periode veldsla en wat meiknolletjes gezaaid, verder alleen maar met gieters gesjouwd en m'n brandnetel/smeerwortelgier opgemaakt, rond deze tijd maak ik geen nieuwe meer, mooi geweest, tijdens Gardener's world van de BBC hebben ze een week of 2 geleden ook aandacht aan gier maken besteed, daar wisten ze me nog te vertellen dat brandnetel vooral geschikt is voor het blad en smeerwortel juist weer voor de bloemen, dus het loont echt de moeite om ze samen in de gierton te stoppen en het is natuurlijk spotgoedkoop! Wat willen jullie nog meer?
Juist de agenda voor de komende dalende maan:

Vrijdag 30 aug. worteldag.
Eventueel aardappels uitdoen maar beter is even wachten tot de volgende worteldagen, verder pas gezaaide wortelgroenten uitdunnen.

Zaterdag 31 aug. en zondag 1 sept. bloemdagen.
Uitgebloeide klimrozen terugsnoeien, stekjes afhalen van bodembedekkende rozen zoals The Fairy en al die roosjes die daar op lijken, dit zijn nl. stekrozen, neem takjes van 15 cm. haal de onderste blaadjes eraf en stop in potjes met potgrond en zand of fijn grit, in de volle grond kan ook maar het moet wel lichte grond zijn, zo niet even vermengen met zand bijv.
Geraniums, lavatera, lavendel enz.stekken, zelfde procedure als hierboven alleen iets kortere takjes, 8 à 10 cm. voldoet. De eerder in het seizoen gezaaide tweejarigen in de grond of in bakken/potten zetten.

Maandag 2 3n dinsdag 3 (tot 17.00) bladdagen.
Nog een keer groenblijvende hagen, zoals buxus, lonicera, thuja enz. snoeien. Buxus stekken, zelfde werkwijze als voor de rozen en geraniums enz.
Evt. nog andijvie uitdunnen of verplanten.

Dinsdag 3 (vanaf 17.00), woensdag 4, donderdag 5 en vrijdag 6 (tot 12.57) fruit/graandagen.
Perzik- en abrikozenbomen na de laatste oogst snoeien maar grote kans dit jaar dat er nog fruit aanzit, dan pas snoeien tijdens de volgende dalende maan. Aardbeienplantjes planten, de eerste van de uitlopers, alle andere anderen voldoen niet, na het planten flink gieten en als het niet regent dit een week of 2 bijhouden. Zijtakken van de pompoenen, patissons en courgettes halen, tomaten dieven.


Vrijdag 6 (vanaf 12.57), zaterdag 7, zondag 8 en maandag 9 (tot 18.02)  worteldagen.
Deze worteldagen staan in het sterrenbeeld van de maagd, de juiste dagen om aardappels en andere wortelgroenten te oogsten. Wortelgroenten uitdunnen.

Maandag 9 (vanaf 18.02), dinsdag 10 en woensdag 11 (tot 12.45) bloemdagen.
Mits de grond niet te droog is dan kunnen er weer naar hartenlust vaste planten gescheurd en (ver)plant worden, zelf kan ik hier maar niet genoeg van krijgen, heerlijk zo je spa in zo'n plant steken en doormidden spitten, soms gaat het zo moeilijk dan ga ik op die spa staan, daarna lekker je handen in de grond en planten maar. In het zuiden van Frankrijk, daar waar de winters zacht zijn, artisjokken planten, in de rij op 1 mtr. van elkaar.

Woensdag 11 (vanaf 12.45) en donderdag 12 bladdagen.
Evt, andijvie bij elkaar binden om het binnenste te bleken, dit wordt dan lekker mals.

Lep op!
Vrijdag 30 aug. niet tuinieren na 20.45 uur, hier is het dan al bijna donker!
Maandag 9 niet tuinieren na 14.25 uur.

Heel veel tuinplezier,

Oda.  




  


woensdag 14 augustus 2013

agenda 17 t/m 29 augustus.

Nou zeg hier in de Nièvre houdt het maar niet op, het zonnige zomerweer bedoel ik dan en we vinden het natuurlijk allemaal prima zo, vorige week dinsdagavond een flinke onweersbui, gelukkig met weinig wind maar wel 35 mm gescoord in de regenmeter, zo dat zette aan, daarna gelijk zoveel mogelijk geschoffeld in de groentetuin en onkruid verwijderd.
In de zonneborder trekken de Verbena's allerlei verschillende soorten vlinders aan, ik zag op een gegeven moment wel 5 koningspages, dat is er eentje die zich niet vaak meer laat zien.
En ondertussen oogst ik komkommers en tomaten, echt wel later dan gewoonlijk maar er zitten er zoveel aan.......! En de planten zien er zo goed uit.....! Evenals de pompoenen en courgettes, fijn is dat toch te zien dat alles zich zo snel kan herstellen.

Goed vanaf de 16de gaat de maan weer stijgen, er valt niet zoveel meer te zaaien maar het oogsten van fruit en groenten om te bewaren, behalve de wortelgroenten, gebeurt ook bij stijgende maan, aan de slag dus!

Zaterdag 17 en zondag 18 fruit/graandagen.
In zuiden van Frankrijk stamslabonen zaaien, kunnen dan in oktober nog geoogst worden, ook is het daar voor courgettes nog niet te laat, alles kiemt namelijk ook veel sneller in warme grond.

Maandag 19 en dinsdag 20 worteldagen.
Eventueel navets en meiknollen zaaien, wel de grond vochtig houden tot het opkomt. 


Woensdag 21 bloemdag.
Op een goed schoongemaakt lapje éénjarigen zaaien, alvast voor volgend jaar, alleen bij aanhoudend mooi weer kan het gebeuren dat het allemaal snel gaat kiemen en, zeker noordelijker, dan net niet meer gaat bloeien, echter blijft het mooi dan ...... maar goed voor diegenen die tijd over hebben!

Donderdag 22, vrijdag 23, zaterdag 24 en zondag 25 (tot 13.39) bladdagen.
Veldsla en andere late slasoorten zaaien.

Zondag 25 (vanaf 13.39), maandag 26 en dinsdag 27 (tot 11.54), fruit/graandagen.
Bonensoorten oogsten waarvan je de peul niet eet oogsten, zoals bruine bonen, droogbonen en kievitsbonen. Het is even werk maar tomatenzaadjes oogsten is best leuk om te doen, haal de zaadjes uit de tomaten, giet ze met sap en al in een glas en laat het geheel rotten, spoelen en in het zonnetje laten drogen, valt mee toch!?

Dinsdag 27 (vanaf 11.54), woensdag 28 en donderdag 29, worteldagen.
Zie maandag 19 en dinsdag 20.

Let op!
Maandag 26 niet tuinieren voor 15.20 uur. 

Heel veel tuinplezier!

Oda.