dinsdag 17 september 2013

agenda 26 sept. t/m 9 oktober.

Ja ik ben er vroeg bij maar morgen gaan mijn echtgenoot en ik een week, ruim een week, naar Nld. en ik heb daar geen tijd om m'n blog bij te werken dus moet het nu nog even.
Ik hou het kort, zonder toeters en bellen zal ik maar zeggen, als ik weer terug ben, denk zo de 27ste. voeg ik er nog wel iets bij.

Donderdag 26 sept. gaat de maan weer dalen.

Donderdag 26 worteldag.
Wortelgewassen oogsten.

Vrijdag 27 en zaterdag 28 bloemdagen.
Voorjaarsbollen planten, vaste planten scheuren en verplanten, tweejarigen zoals viooltjes planten.

Zondag 29 en maandag 30 bladdagen.
Groenblijvende struiken heggen zoals buxus en lonicera snoeien, planten en stekken.

Dinsdag 1 oktober, woensdag 2 en donderdag 3 fruit/graandagen.
Aardbeienplantjes planten en klein fruit, in de pot, planten, leg een platte steen onder de pompoenen zodat ze verder door kunnen rijpen, zo worden ze beschermd tegen teveel vocht.

Vrijdag 4, zaterdag 5 en zondag 6 worteldagen.
Zie 26 sept.

Maandag 7 en woensdag 8 (tot18.24) bloemdagen.
Zie 27 en 28 sept.

Woensdag 8 (vanaf 18.24) en donderdag 9 bladdagen.
Zie 29 en 30 sept.

Let op 27 sept. niet tuinieren na 15.15 uur en en 6 okt. niet na 19.05 maar ja dan is het al bijna donker!

Veel maantuinplezier,

Oda. 

Zaterdag 28 sept.:
Zo we zijn weer terug, schrokken ons in Nld. rot van de benzineprijzen en waren op de terugweg verheugd te zien dat Leclerc er weer wat afgehaald had, € 1,47 en een halve centime, zo'n beetje een kwartje goedkoper dan in Nld.
Aan de tuin kon ik merken dat het hier tijdens onze afwezigheid mooi weer is geweest, allemaal knalrode paprika's, zie foto, een heleboel uitbundige asters en sedums waar ik weet niet hoeveel bijen en vlinders op zaten en het gras zeker 15 cm. gegroeid, minder ja maar het inmiddels gemaaid, ook al wat narcissen die ik er afgelopen voorjaar uitgehaald heb in de grond gestopt, ik vind het wel wat hebben hoor zo'n najaarstuin, zowel de bloemen- als de groentetuin, geen kale plekken en alles even uitbundig!! En die geur!!!!!
Goed de weersvoorspellingen zijn zowel hier als in Nld. goed dus dat wordt hard werken. 

dinsdag 10 september 2013

agenda 13 t/m 25 september

Van mijn belofte om elke keer een dag of 4 voor de maansverandering m'n blog bij te werken is deze keer weinig terecht gekomen want overmorgen 13 sept. gaat de maan alweer stijgen maar ik ben nog op tijd!
Zoals ik in m'n vorige blog al meldde heb ik de late aardappelen uit de grond gehaald en de oogst was inderdaad minder, geen 90 maar 55kg., eigenlijk een normale hoeveelheid, de reden is dat ze allemaal kleiner zijn, het koude voorjaar met weinig zon en daarna vanaf eind juni heel warm en zo goed als geen regen hebben hier zeker aan bijgedragen, ik had ze natuurlijk vaker water kunnen geven maar ik doe hier alles met gieters en dan zijn er al zoveel andere planten die water nodig hebben, zoals de fruitgroenten, al het pas gezaaide spul, de potplanten, de vaste planten in de borders die wat later in het voorjaar in de grond zijn gestopt en planten zoals de Annabellen en phloxen, die een flinke slok op z'n tijd zeker waarderen. Groot was dus afgelopen vrijdag mijn vreugde toen ik de eerste spetters voelde maar helaas we hebben slechts 17 mm. gescoord en wat jammer nu toch dat de temperatuur amper boven 18 à 19 gr. uitkomt, als de zon niet schijnt moeten de tuindeuren dicht, vind ik best wel wennen hoor!
Behalve de aardappels heb ik ook regelmatig al m'n bonen en tomaten geplukt, om dit allemaal te verwerken kan ik helaas niet altijd wachten tot de maan weer gaat stijgen, door vooral de koudere nachten gaan de tomaten barsten en bonen oogst ik het liefst zo klein mogelijk, enfin de kelder begint er steeds gezelliger uit te zien met al die gevulde wekflessen!

Tijdens de komende stijgende maan zijn er niet meer zoveel werkzaamheden maar ik zal proberen jullie toch nog enigszins aan het werk te houden.

Vrijdag 13, zaterdag 14 en zondag 15 sept. (tot 15.34) graan/fruitdagen.
Appels, pruimen, perziken, druiven en peren oogsten en evt. verwerken of gewoon in de kelder of koele ruimte leggen, bonen en fruitgroenten oogsten.

Zondag 15 (vanaf 15.34) en maandag 16 worteldagen.
Evt. uien zaaien, het liefst onder glas want het moet wel de winter zien te overleven maar in de midi....!

Dinsdag 17 en woensdag 18 (tot 14.27) bloemdagen.
Zaad van éénjarigen verzamelen. Evt. weinig vorstgevoelige éénjarigen zoals papavers, juffertje in't groen, riddersporen, lathyrus zaaien, nadeel is wel dat als het een warm najaar wordt alles behoorlijk uit kan lopen en minder vorstgevoelig of niet ze leggen dan toch wel het loodje bij strenge vorst.

Woensdag 18 (vanaf 14.27) t/m zaterdag 21 bladdagen.
Gras zaaien en in de groentetuin op de leeggekomen stukken groenbemester zoals rogge, mosterdzaad en wikke zaaien, in het voorjaar alles weer weghalen en op de composthoop gooien, iets minder bewerkelijk vind ik zelf is de grond bedekken. Veldsla en spinazie zaaien.

Zondag 22 en maandag 23 graan/fruitdagen.
Zie 13/14 en 15 sept.

Dinsdag 24 en woensdag 25 worteldagen.
Zie 15 en 16 sept.

Let op!
15 sept. niet tuinieren na 13.30 uur.
22 sept. niet tuinieren na 10.45 uur.

Veel maantuinplezier!

Oda.