vrijdag 29 november 2013

Agenda 4 t/m 30 december

Sinds een weekje terug uit Nld. en zo'n beetje het halve zuidwesten doorkruist, vrienden, ouders en kinderen opgezocht, boodschappen gedaan, van alles wat ik hier in Frankrijk niet kan krijgen of wel maar dan veel duurder, ook weet ik weer wat files zijn, die hebben we hier in de Nièvre nl. niet!
Bij m'n fruitkweker in Wemeldinge 4 in vorkvorm gesnoeide appel- en perenbomen gekocht, daar betaal je in Frankrijk een godsvermogen voor, ze staan nu tijdelijk mooi op een rijtje geparkeerd, kan ze volgend jaar pas op hun definitieve plaats zetten, dat is een afwijking van mij, op tuingebied heb ik de neiging van alles te kopen wat ik een jaar later pas kan planten dus moet ik dat ergens parkeren, onhandig maar ik wil dat dan zo graag al hebben...... en ja mijn echtgenoot, die eeuwig aan het verbouwen is en z'n materiaal ergens moet parkeren doet dat dan juist op de plaats die ik zo graag zou willen aanplanten, in feite loop ik een jaar op hem vooruit, ja laten we het daarop houden!

Net als in m'n laatste blog geef ik de dat voor de stijgende en dalende maan.

Stijgende maan van woensdag 4 t/m maandag 16 december.

Graan/fruitdagen:
Woensdag 4, donderdag 5, vrijdag 14 en zaterdag 14.
Eventueel als de grond het toelaat, niet bevroren dus, tuinbonen zaaien en in het zuiden van Frankrijk olijven oogsten.
Worteldagen:
Vrijdag 6, zaterdag 7, zondag 15 en maandag 16.
Bloemdag:
Zondag 8.
Bladdagen:
Maandag 9, dinsdag 10, woensdag 11 en donderdag 12.
Probeer eens bonensoorten zoals linzen, kikkererwten en sojabonen te kiemen, de jonge scheuten bevatten veel mineralen en vitaminen.

Dalende maan van dinsdag 17 t/m maandag 30 december.

Graan/fruitdagen:
Zondag 22, maandag 23 en dinsdag 24.
De maan staat deze 3 dagen in het teken van de leeuw en dat is het juiste teken voor het planten van fruit, zowel bomen als struiken, van nov. t/m maart is het trouwens het beste bomen met kale wortel te planten. Maak verder een begin met snoeien.
Worteldagen:
Dinsdag 17, woensdag 25, donderdag 26 en vrijdag 27.
In de niet al te koude streken knoflook planten.
Bloemdagen:
Woensdag 18 en donderdag 19.
Rozen met kale wortel planten en bloemstruiken liefst ook met kale wortel
Bladdagen:
Vrijdag 20, zaterdag 21 en maandag 30.
Hazelaars snoeien en groenblijvende struiken planten en snoeien.
Een aantal witlofwortels forceren, bijv. in een emmer, op een donkere plaats zetten.

Let op:
4 en 13 dec. niet tuinieren na 16.10 uur.
19 december niet na 19.45 uur, in dec.niet echt gebruikelijk dacht ik.

Veel tuinplezier,

Oda. 

dinsdag 12 november 2013

agenda 20 nov. t/m 16 dec.

Het heeft lang geduurd dit jaar maar afgelopen week hebben we voor 't eerst nachtvorst gehad, in de nacht van 11 op 12 nov. daalde de temperatuur tot -3, normaal is dat een maand eerder, de oost indische kers die dit jaar overal opkwam heb ik maar gauw opgeruimd en ligt nu dan ook bovenop de composthoop, met de dahlia's durfde ik ook niet langer te wachten want volgens de maankalender moet je dahlia's eruit halen op bloemdagen bij dalende maan en dat is pas volgende week donderdag, dan ben ik een weekje in Nld. en wachten tot ik weer terug ben lijkt me riskant, stel dat het ineens streng gaat vriezen, het kan zomaar toch!
Die late vorst heeft natuurlijk een keerzijde en wel in de vorm van regen, daar hebben we de afgelopen maand veel van gehad met het gevolg dat al m'n wortelgroenten nog op het land staan, oké die kunnen wel wat vorst verdragen dus moeten ze wachten tot ik terug ben, evt. moet mijn echtgenoot ze 's nachts maar afdekken met een stuk plastic, zal hij leuk vinden ha ha.....
Trouwens door al die regen barst het van de paddenstoelen in het bos, vandaag met een vriendin, die er verstand van heeft, gaan zoeken, nou ja zoeken dat was niet echt nodig want ze stonden werkelijk overal, nu liggen ze op de kachel te drogen.

De agenda van de komende dalende en stijgende maan.

Dalende maan van woensdag 20 nov. t/m dinsdag 3 dec.

Worteldagen: woensdag 20, woensdag 27 (vanaf 14.38), donderdag 28, vrijdag 29 en zaterdag 30 nov., wortelgroenten oogsten en op een vorstvrije plaats bewaren, evt. knoflook, winteruien en sjalotten planten.
Bloemdagen: donderdag 21 en vrijdag 22 nov., zondag 1 en maandag 2 dec. (tot 11.23), dahlia's, gladiolen en canna's uit de grond halen en op een vorstvrije plaats bewaren, kale wortel rozen planten, mits het niet vriest natuurlijk, geldt ook voor het (ver)planten en snoeien van vaste planten.
Bladdagen: zaterdag 23 en zondag 24, dinsdag 3 dec., groenblijvende struiken (ver)planten en snoeien.
Graan/fruitdagen: maandag 25, dinsdag 26 en woensdag 27 nov.(tot 14.38), mits het niet vriest fruitbomen planten, evt. tuinbonen zaaien, eerder gezaaide tuinbonen die bovenkomen aanaarden zodat de jonge plantjes net onder komen te staan.

Stijgende maan van woensdag 4 t/m maandag 16 dec.

Worteldagen: donderdag 6 (vanaf 9.28), vrijdag 7, zondag 15 en maandag 16 dec., evt. radijs en wortels in de koude bak zaaien.
Bloemdag: zondag 8 dec., deze tijd van 't jaar?
Bladdagen: maandag 9, dinsdag 10, woensdag 11 en donderdag 12 dec., gewoon lekker niets!
Graan/fruitdagen: woensdag 4, donderdag 5, vrijdag 13 en zaterdag 14 dec., tuinbonen zaaien en als de olijven rijp zijn kunnen ze nu geoogst worden, hebben we toch nog iets te doen!

Let op niet tuinieren vrijdag 22 nov. voor 15.50 uur, zaterdag 30 nov. na 12.55 uur, woensdag 4 dec. voor 16.10 uur en vrijdag 13 dec. voor 16.10 uur.

Veel tuinplezier of beter tuinkijkplezier want deze tijd van 't jaar geeft ons de gelegenheid om weer eens te neuzen in allerlei tuinbladen/boeken en op 't internet natuurlijk.

Oda.