zondag 20 juli 2014

Agenda 24 juli t/m 6 augustus.

Toen ik m'n vorige blog schreef begon het net te regenen, dat was woensdagmiddag 9 juli en het hield pas vrijdagmorgen 11 juli op, 2 dagen erna, zondag 13 nog een lading gehad, in totaal in die hele week zo'n 80 mm., bijna net zoveel als die 4 maanden ervoor. Maar ik kon mijn tuin bijna horen jubelen en die grond daarna..... als boter, heerlijk!!!!
De boontjes die ik zaterdag 12 gelegd heb en de groenlof die ik donderdagavond 10 na half 8 nog gauw even gezaaid heb stonden 3 dagen later al boven.


Kennen jullie deze bloem?
Dat is rode vlas, ik vind haar een schoonheid, er maar even vanuit gaande dat bloem net als in 't Frans vrouwelijk is, dit jaar bij de Bolster besteld en voor de zekerheid in een teil op het terras gezaaid, dan kan ik de zaaddozen goed in de gaten houden want hier wil ik volgend heel veel bloemen van hebben, van zulke bloemen word ik vreselijk hebberig. Overigens pluk ik altijd en overal uitgebloeide bloemen uit, vandaag nog op een rommelmarkt zaad van de hemelsblauwe lobelia geplukt.

De maan gaat eigenlijk woensdagmiddag 23 juli om 17.31 uur weer dalen maar ik begin m'n agenda op donderdag 24 juli.

Donderdag 24 juli (tot 14.58) worteldag.
Wortelgroenten uitdunnen. Aardappels, uien, knoflook en sjalotten oogsten, uigewassen minstens een dag in de zon op de aarde laten drogen, daarna de grond er zoveel mogelijk afschudden en in een kelder of schuur bewaren.


Donderdag 24 (vanaf 14.58), vrijdag 25 en zaterdag 26 (tot 12.58) bloemdagen.
Tweejarigen en vaste planten, die in juni gezaaid zijn, verspenen of in de volle grond zetten maar dan moet de grond niet te droog zijn, anders voor de zekerheid voorlopig even in een pot. Geraniums, olianders en vaste planten zoals lavendel, salie, lavatera's enz. stekken. Knip een takje van zo'n 8 à 12 cm., haal de bloemen en de onderste bladeren eraf, dat kost nl. energie, oliandertakjes in water laten wortelen en daarna in potjes planten, lavendel en salie zet ik gewoon in de grond, daar kijk ik dan pas het volgende voorjaar weer naar en meestal zijn dan 9 van de 10 takjes geworteld, met geraniums volg ik wel de officiële procedure, ik vul een potje met potgrond en scherp zand en steek de takjes tegen de buitenkant van de pot, daar is het nl. het warmst, en in het midden steek ik een stokje, ik stop de pot in een plastic zak en met zo'n boterhamzakjessluiter, wat een woord zeg, maak ik de bovenkant van de plastic zak vast aan het stokje, elke dag maak ik het even los om het teveel aan vocht te laten verdampen. Afgelopen winter ben ik 3 gipskruidplanten kwijtgeraakt, ik had er 5 en dit voorjaar kwamen er maar 2 op, dus die ga ik dit jaar stekken.

Zaterdag 26 (vanaf 12.58), zondag 27 en maandag 28 (tot 8.36) bladdagen.
De rond 21 juni gezaaide andijvie uitplanten. Heggen snoeien en stekken, buxusstekjes kunnen net als lavendel zo in de volle grond, doe dit op een schaduwrijke plek, ik heb al m'n buxussen zelf gestekt, nog in mijn Zeeuwse tuin, ik stak ze in de grond onder de hortensiastruiken, 's winters
kregen ze dan genoeg zon en tot het najaar daarna stonden ze weer in de schaduw van de struiken, in sept/okt. zette ik ze vervolgens op hun plek, daarvan heb ik er een heleboel naar hier verhuisd, flink diep geplant zodat een heleboel takjes weer konden gaan wortelen, als je ze dan uitspit ga je naar hartenlust scheuren en haal je er soms wel een stuk of 10 uit één struik, lekker goedkoop want ik moet er niet aan denken om hier in Frankrijk te kopen, kost een vermogen! 

Maandag 28 (vanaf 8.36), dinsdag 29 en woensdag 30 juli graan/fruitdagen.
Leifruit snoeien, tomaten dieven en na de 4de tros toppen, de te lange scheuten van de courgettes en pompoenen afknippen, doe dit bij pompoenen na de 2de vrucht, een 3de vrucht kost teveel energie, overigens niet meer dan 2 à 3 takken aan één plant laten groeien en alle zijtakken weghalen.
De takken van de frambozen die dit jaar vruchten hebben gegeven, tot de grond wegsnoeien, de nieuwe scheuten geven volgend jaar weer fruit, laten staan dus.

Donderdag 31 juli, vrijdag 1, zaterdag 2 en zondag 3 aug. (tot 19.13) worteldagen.
Zie donderdag 24 juli.

Zondag 3 (vanaf 19.13), maandag 4 en dinsdag 5 (tot 16.08) bloemdagen.
Irissen en hemerocallis scheuren en planten, Madonnalelies planten en volgens m'n Franse tijdschrift mogen crocussen, cyclamen en nog wat van dat bollenspul al de grond in maar dat vind ik zelf toch enigszins overdreven, toch meer karweitjes voor het najaar, dacht ik.
Zie verder 24, 25 en 26 juli.

Dinsdag 5 (vanaf 16.08) en woensdag 6 bladdagen.
Zie 26, 27 en 28 juli.


M'n border staat elk jaar weer vol met Verbena   bonarienses en daar zijn bijen en vlinders gek op. Ontelbare kleine bloempjes staan heel dicht bij elkaar zodat ze niet ver hoeven te vliegen om van de ene bloem naar de andere te hoppen, zo verspillen ze nl. geen energie, slim hè? Op de foto hiernaast de koningspage, vorig telde ik er op één dag wel een stuk of 11, vandaag kwam ik tot 3 maar het vlinderseizoen gaat nog wel even door.


Behalve de gewone langwerpige groene 
komkommer zet ik ook altijd deze ronde gele citroenkomkommer, koop ik bij Vreeken's zaden en is heerlijk fris van smaak, een aanrader! De groene kan nog wel eens bitter smaken maar dat is bij deze gele beslist niet het geval!

Let op!
Niet tuinieren maandag 28 juli voor 10.30 uur en
zaterdag 3 augustus tussen 8.25 en 18.30 uur. Jammer dat komt zo'n beetje neer op de hele dag want 's avonds is het beslist al vroeger donker.

Heel veel tuinplezier!

Oda.   


Geen opmerkingen: