donderdag 20 maart 2014

Agenda 23 mrt. t/m 4 april.

De afgelopen 14 dagen hebben we hier in de Nièvre alleen maar zon gezien! Het was heerlijk maar wel hard werken want er moest gewoon een heleboel gebeuren maar als je dan tussendoor van een kopje thee kunt genieten op je terras en elke dag tussen de middag buiten kunt eten ben je dat allemaal weer snel vergeten.
Het is me gelukt de kruidentuin op de juiste dagen in te planten, alle bloemkruiden zoals tijm, salie, bonenkruid, marjolein, hysop en wijnruit op de bloemdagen, alle bladkruiden en buxusranden op de bladdagen. Het pootgoed zit erin, de rozen zijn gesnoeid en de borders gekuist, leuk woord wel!
Rest me morgen alleen nog het gras maaien en dat moet wel gebeuren want morgenavond gaat het regenen en daarna blijft het voorlopig wisselvallig, op zich is dat niet zo erg want alles mag best wel weer een beetje water hebben, alleen zo vervelend dat de temperaturen zo omlaag gaan, ook 's nachts kan het weer gaan vriezen en hier en daar staan er al pruimenbomen uitbundig te bloeien....!

Maar goed de maan gaat stijgen dus wordt het weer zaaien.

Zondag 23 (tot 14.37) bladdag.
Allerlei bladgroenten zoals spinazie, sla, raapstelen en rucola zaaien.

Zondag 23 (vanaf 14.37), maandag 24 en dinsdag 25 graan/fruitdagen.
Tuinbonen, erwten en peultjes zaaien. Tomaten voorzaaien.

Woensdag 26, donderdag 27 worteldagen.
Worteltjes en radijsjes zaaien, kan bij elkaar in de rij, de radijsjes komen eerder op en als je deze dan oogst dun je gelijk je worteltjes uit. Ook koolrabi, zaaiuien, meiraapjes, prei en pastinaak kunnen vanaf half maart buiten in de volle grond gezaaid worden.

Vrijdag 28 bloemdag.
Eénjarigen die wat kou kunnen verdragen zaaien, zoals bijv. lathyrus.
Broccoli zaaien maar onder glas, in de volle grond zaaien kan in april.

Zaterdag 29, zondag 30 en maandag 31 bladdagen.
Bladgroenten zoals sla, spinazie maar ook rode kool, witte 
kool en spitskool.

Dinsdag 1 en woensdag 2 april graan/fruitdagen.
Fruitgroenten zoals komkommers, pompoenen, courgettes en meloenen voorzaaien.
Erwten en peulen kunnen nog tot half mei buiten in de volle grond gezaaid worden.

Donderdag 3 en vrijdag 4 worteldagen.
Zie woensdag 26 en donderdag 27 maart.

Let op niet tuinieren: 27 mrt. na 14.30 uur en 1 april niet voor 9.30 uur.

Veel tuinplezier,

Oda. 





 

woensdag 5 maart 2014

Agenda 9 t/m 22 maart.

Hoera hoera hoera, volgens zowel meteofrance als meteociel blijft de zon de komende 10 dagen schijnen en 's nachts kan het licht vriezen, des te beter want ik ben een dag of 10 op vakantie geweest en heb vanmorgen van de buren vernomen dat het hier tijdens onze afwezigheid lekker heeft doorgeregend, nou daar had mijn tuin nu net geen behoefte aan!!!!
Zelf had ik tijdens mijn wintersportvakantie alleen maar zon en heb elke middag buiten op een terras in de zon van mijn apfelstrudel en nog meer andere lekkere dingen kunnen genieten, ik heb me dan ook echt afgevraagd of ik niet per ongeluk een zomervakantie geboekt had want sneeuw was er bijna nergens te bekennen..... maar de zon maakte zoveel goed.....!

Goed gisteravond thuisgekomen en vandaag viel ik gelijk met m'n neus in de boter, wat het weer betreft dan, eerst alles in de tuin geïnspecteerd, alles komt nu in sneltreinvaart boven, ook de tuinbonen en erwten die ik in febr. gezaaid heb, de plastic stroken er maar gauw afgehaald, de vaste planten, de bollen, de struiken, de fruitbomen, ze gaan zich de komende dagen onderdompelen in zonneschijn, de keerzijde hiervan is dat ik nu wel heel snel aan de slag moet, vanmiddag gelijk in een naburig dorp bij de 'dechetterie' om compost geweest, een aanhangwagen vol, deze thuis ook weer leeggemaakt en over de slechte grond van de kruidentuin geharkt.

.
 
Zaterdagmiddag om 14.27 uur gaat de maan weer dalen en dan heb ik dan heb ik ruim 14 dagen om alles in te planten, officieel natuurlijk alleen op blad- en bloemdagen maar dat ga ik niet redden want er moeten ook nog rozen enz. gesnoeid worden dus smokkel ik maar een beetje. De tomaten- en paprikazaadjes zitten ook in de grond, wel binnen in de vensterbank hoor, zet ze overigens morgen wel buiten op een tafeltje in de zon, in zo'n bakje kan de temperatuur dan flink oplopen.

Zoals ik al zei gaat de maan a.s. zaterdag 8 maart weer dalen en ik denk dat jullie allemaal heel wat te doen zullen hebben, alles komt nu tegelijk!

Zaterdag 8 (vanaf 14.27) en zondag 9 worteldagen.
Eventueel uien, sjalotten en knoflook poten maar beter wachten tot volgende keer want de grond is natuurlijk nog erg nat, ze kunnen ook de volgende worteldagen nog de grond in, bovendien staat de maan dan in het teken van de maagd en onder dat teken hoor je eigenlijk het pootgoed te planten.
Maar wel kan de grond waar al het pootgoed moet komen alvast voorbereid worden, al het onkruid wat deze winter lekker kon doorgroeien verwijderen en de grond met een spitvork lekker losmaken.


Maandag 10 en dinsdag 11 bloemdagen.
Rozen, hibiscus- en vlinderstruiken snoeien en (ver)planten. Voorgezaaide bloemkool en broccoli uitplanten in potjes en éénjarigen verspenen.


Woensdag 12 en donderdag 13 bladdagen.
Asperges planten, groenblijvende struiken (ver)planten en evt. snoeien, voor buxussen geldt dit nog niet, mag pas vanaf half mei. Voorgezaaide slaplantjes uitdunnen of verspenen.


Vrijdag 14, zaterdag 15 en zondag 16 (tot 16.42) graan/fruitdagen.
Fruitbomen en -struiken snoeien en (ver)planten, ook druiven kunnen nu nog gesnoeid worden.
Aubergines, pepers en paprika's verspenen.

Zondag 16 (vanaf 16.42), maandag 17, dinsdag 18 en woensdag 19 worteldagen.
Zoals ik al zei staat de maan nu in het teken van de maagd dus kan al het pootgoed de grond in, maak met de schoffel een geul en laat de grond dan een poosje lekker opwarmen, dan komen ze in een warm bedje te liggen en daar houden ze wel van, uien, sjalotten en knoflook net onder de oppervlakte, aardappels daarentegen 10 cm. diep planten.
In febr. gezaaide zomerwortelen uitdunnen.

Donderdag 20 en vrijdag 21 bloemdagen.
Zie bloemdagen 10 en 11 maart.


Zaterdag 22 bladdag.
Bladkruiden zoals bieslook, dragon, zuring en rabarber scheuren of (ver)planten, zie verder bladdagen 12 en 13 maart.

De uit Nld. meegenomen viooltjes bij de tulpen in de teil gezet, daar heb ik altijd heel lang plezier van, als de tulpen uitgebloeid zet ik er blauwe lobelia's in, kleurt erg goed bij dat zink.

Let op niet tuinieren!
Dinsdag 11 na 15.45 uur en woensdag 19 niet voor 12.30 uur.

Heel veel tuinplezier en geniet van het zonnetje!

Oda.