dinsdag 15 april 2014

Agenda 19 april t/m 2 mei.

Eigenlijk durf ik het bijna niet op te schrijven, zeker niet na al die regen die er van de winter gevallen is maar ik doe het toch maar: ik wil dat het gaat regenen! 4 maart kwamen we terug van wintersport en sindsdien hebben we slecht 6mm. regen gehad dus ik ben weer flink aan het gieten, het zal me toch niet gebeuren dat m'n pas aangelegde kruidentuin het niet zal overleven.
Langs de rand van m'n tuin heb ik vorig jaar een éénjarigenrand aangelegd en daar ben ik nu het onkruid aan het uithalen, dat doe ik in gedeelten want die rand is 20 mtr. lang en elke keer zijn de kluiten droger en moeilijker fijn te krijgen maar de aanhouder wint en morgen staan de laatste 2 meter op het programma.
De lange border had ik al een eind schoon en de tulpen bloeien dat het een lieve lust is, voordeel van hier in de Nièvre wonen is ook dat het 's zomers warmer is dan in Nld. zodat tulpen zich hier prima vermeerderen, als je er het ene jaar 1 plant heb je er het jaar erop 3 en weer een jaar later 9, een bos dus, ik heb ze er al eens allemaal uitgehaald en weer allemaal solitair terug geplant maar dat is veel werk, als je nou niets te doen hebt.....!



Over een dag of 5 gaat de maan pas stijgen, dus ik ben er vroeg bij!
Zaterdag 19 april om 3 uur 's middags kunnen we dus weer gaan zaaien!

Hier komt de agenda:

Zaterdag 19 april (vanaf 14.54) bladdag.
Sla, spinazie, koolsoorten en bladkruiden zaaien, met bijv. basilicum nog een beetje uitkijken, evt. in een potje voorzaaien, ook kan er weer gier gemaakt worden van bijv. brandnetel en/of smeerwortel, zie m'n uitgebreide mail hierover, d.d. 30 mei 2013.

Zondag 20 en maandag 21 graan/fruitdagen.
Tomaten, courgette, komkommer, pompoen enz. in potjes voorzaaien, ook is het nog niet te laat voor peulen en erwten, in de volle grond natuurlijk.

Dinsdag 22 en woensdag 23 worteldagen.
Wortelgroenten zoals prei, pastinaak, zomerworteltjes, radijs, bieten, prei zaaien. Zaai worteltjes en prei naast elkaar, evt. tussen de uien.

Donderdag 24 bloemdag.
Ja slechts 1 dag, magertjes inderdaad, bloemkruiden en éénjarigen die niet zo gevoelig zijn voor kou zaaien in de volle grond, alle anderen in potjes of bakjes, zodat ze naar binnen kunnen als het nodig is.

Vrijdag 25, zaterdag 26, zondag 27 en maandag 28 (tot14.44) bladdagen.
Bladgroenten zaaien zoals spinazie, sla, koolsoorten en snijbiet, alleen niet de rode soort, dat mag pas in mei.

Maandag 28 (vanaf 14.22), dinsdag 29 en woensdag 30 ( tot 10.00) graan/fruitdagen.
Als de grond warm genoeg is kunnen er al stamslaboontjes gezaaid worden, dit geldt ook voor de fruitgroenten zoals courgettes, komkommers enz.

Woensdag 30 april (vanaf 10.00), donderdag 1 en vrijdag 2 mei (tot 18.01) worteldagen.
Schorseneren en de wortelgroenten hierboven, 22 en 23 april.

Let op: 
28 april heel de dag niet tuinieren en 29 april niet voor 13.10 uur.
Nou ik heb net een nieuw terras, hopelijk is het mooi weer en ga ik me daar maar installeren! 



                                          Veel tuinplezier!   Oda.  

vrijdag 4 april 2014

Agenda 5 t/m 19 april.

Wat is dat genieten zeg met dat mooie weer, tenminste dat probeer ik te doen tussen de bedrijven door want er moet heel veel gebeuren, we zijn een dag of 5 in de bollenstreek geweest en bij terugkeer zie je zoveel nieuwe planten bloeien, bloeiden er vorige week voor vertrek 2 kleuren tulpen, nu wel een kleur of 10, m'n lievelings narcis Triandus Thalia staat er weer schitterend bij, die vermeerdert zich prima dus daar ga ik er als het blad afgestorven is enkele van uithalen en op meerdere plekken zetten, de blauwe druiven bloeien al een poosje maar wat zijn ze weer mooi! Vorig najaar heb ik Narcis Mignon ertussen gezet, die doet z'n naam eer aan, is echt ''mignon''! Daar ga ik er a.s. najaar zeker meer van bestellen. Ik heb wat ideetjes opgedaan in de bollenstreek, tenminste de gemeenten aldaar doen echt hun best, de bermen staan daar vol met allerlei kleine bolletjes, leuke, vrolijke combinaties, dus behalve die narcis moeten er nog kleine tulpjes enz. bij.


Helaas houdt het bij die bermen wel op want de bollenstreek zelf is maar een saaie bedoening, die percelen met bloeiende bollen oké maar daartussen staan zoveel kale percelen afgewisseld door lelijke moderne bedrijfsschuren, functioneel dat wel maar een beetje beplanting rondom zou  geen kwaad kunnen, nee ik begrijp werkelijk niet waar al die toeristen zich aan komen vergapen, gelukkig voor hen is er nog de Keukenhof maar daar waren wij al eens geweest, nu kwamen we voor onze dochters, het strand en een concert in Carré en daar hebben we volop van genoten.

De afgelopen stijgende maan heb ik flink gezaaid, vandaag nog pastinaak en prei en er staat al van alles boven, tuinbonen, erwten, peulen, radijzen. worteltjes, aardappels, uien, knoflook, best wel veel toch!?

Maar de maan gaat overmorgen 5 april om een uur of 9 's ochtends dalen en er kan nog van alles geplant, verplant en gesnoeid worden, dus hieronder weer de agenda voor de komende dalende maan.


Zaterdag 5 april en zondag 6 (tot 9.39) worteldagen.
Worteltjes uitdunnen, doe dit tijdens de schemering dan houdt de wortelvlieg zich gedeisd. 
Pootgoed, zoals aardappels en uien planten.

Zondag 6 (vanaf 9.39) en maandag 7 bloemdagen.
Als de bloemkoolplantjes groot genoeg zijn deze in de volle grond uitplanten.
In de warmere streken de dahlia's uit de kelder halen en in de grond stoppen en potplanten zoals geraniums, verveines en oleanders naar buiten slepen en alvast beginnen met nieuwe grond geven.
Aangezien het nog wel kan gaan vriezen 's nachts blijft het natuurlijk oppassen maar ik zet alles altijd tegen een muur, die warmt overdag op en geeft z'n warmte 's nachts weer af, evt. gooi ik er een oud gordijn over of een stuk plastic en meestal is dat afdoende.

Dinsdag 8 en woensdag 9 bladdagen.
Bladgroenten zoals sla uitdunnen, bladkruiden scheuren en in potten of in de volle grond zetten en geef het grasveld eens een goede beurt, het mos eruit harken, wat gaten erin prikken met een spitvork en mest erover strooien.

Donderdag 10, vrijdag 11 en zaterdag 12 graan/fruitdagen.
Klein fruit zoals bessen en frambozen planten en/of snoeien. In de warme streken of in de kas/platte bak courgettes, meloenen, paprika's, pepers, aubergines en tomaten planten, en anders de kleine zaailingen verspenen in potjes, overdag wel buiten zetten om af te harden. Rijspeulen/erwten voorzien van klimmateriaal.

Zondag 13, maandag 14 en dinsdag 15 worteldagen.
Wortelgroenten uitdunnen, pootgoed planten en als de knolselderieplantjes groot genoeg zijn deze verspenen.

Woensdag 16 en donderdag 17 bloemdagen.
Zie zondag 6 en maandag 7 april. De uitgebloeide vroege voorjaarbloeiers zoals Forsythia terug snoeien en verdergaan met het opruimen in de borders.

Vrijdag 18 en zaterdag 19 (tot 14.54) bladdagen.
Zie dinsdag 8 en woensdag 9 april.

Let op dinsdag 8 april niet tuinieren na 11.50 en dinsdag 15 april de hele dag niet!

Heel veel tuinplezier.

Oda.