woensdag 18 juni 2014

Agenda 26 juni t/m 10 juli

Donderdag 26 juni gaat om 10.30 uur de maan weer dalen dus dan kunnen de vroege aardappels en verschillende uiensoorten geoogst worden, rond deze tijd van het jaar kunnen er ook weer allerlei vaste planten gestekt worden en natuurlijk zijn er altijd wel heggen en buxussen te snoeien, het uitdunnen en verplanten van de verschillende groenten blijft ons ook bezighouden, verder kan er altijd gegierd worden en ik sproei vaak in juli nog een laatste keer met brandnetelthee, vooral de rozen zie je daarna weer extra hun best doen, alhoewel ik er dit jaar nog geen luis in gezien heb, ze staan er geweldig goed bij! Heb ze dit jaar wel wat vaker een flinke scheut water bij de voet gegeven want het is nu wel erg droog, de put achterin bij de groentetuin was zelfs bijna leeg en heeft mijn echtgenoot bij moeten vullen, volgende week gaan we nl. een weekje in Nld. fietsen, rondje IJsselmeer, eigenlijk Zuiderzee want hij volgt de voormalige Zuiderzee, en aangezien de weergoden ons geen regen gunnen, volgens de vooruitzichten van volgende week tenminste niet, kunnen we moeilijk van de buurman verlangen dat hij water uit z'n eigen vat gebruikt, ik mag al blij zijn dat hij het wil doen want hij heeft al werk genoeg in z'n eigen tuin!

Op het terras wordt het steeds gezelliger.
Die combinatie van die viooltjes en lobelia's had ik nog niet eerder gedaan maar vind ik zeer geslaagd, ertussen heb ik nog rode vlas gezaaid, lijkt me wel mooi afsteken, vandaag zag ik de eerste kolibri vlinders al op de lobelia's zitten, daar zijn ze gek op.
Het rek erachter is gemaakt van sloophout, mijn echtgenoot heeft altijd aan de kust gewoond, het lijkt wel of hij het op het strand bij elkaar geraapt heeft maar als straks de lathyrus er langs groeit wordt het één feest! 

Die donderdag 26 juni is nog een worteldag.
Wortelgroenten zoals zomer/winterwortelen, bietjes, witlof, venkel enz. uitdunnen.

Vrijdag 27 en zaterdag 28 bloemdagen.
Uitgebloeide struiken, zoals de jasmijn en de sering terugsnoeien. Broccoli planten. Vaste planten stekken.

Zondag 29 en maandag 30 bladdagen.
Bladgroenten zoals sla, snijbiet, spruiten enz.uitdunnen, (ver)planten. Ik lees in m'n Franse tijdschrift waar ik veel informatie uithaal dat je deze bladdagen stukjes ruw terrein waar veel distelsoorten, bramen en pruimenopschot staan extra kort moet maaien, dan kan evt. de grote zomerdroogte de wortel verzwakken, nou die grote droogte hebben we hier nu al een poosje en die distels die in m'n grasveld zitten staan er prima bij hoor, helemaal geen probleem voor ze een beetje droogte en hitte, dus als je daar van af wilt moet je ze er toch echt uittrekken en die bramen en pruimen, daar moet toch echt de schop bijgehaald worden, als je er vanaf wilt natuurlijk, met brandnetels heb ik overigens wel de ervaring dat als je ze regelmatig maait het gras het uiteindelijk gaat winnen.



Dinsdag 1, woensdag 2 en donderdag 3 juli graan/ fruitdagen.
Leifruit in de vorm snoeien, van de druiven de te lange scheuten en die zonder vruchten weghalen, aan de scheuten van de pompoenen 2 vruchten laten zitten en daarna afsnoeien en die waar geen vruchten aanzitten sowieso verwijderen, dat kost alleen maar energie, tomaten dieven, ze zien er hiernaast op de foto nog zo klein uit, ik gebruik altijd panlatten om ze aan vast te maken, die sla ik flink diep de grond in en erom zet ik dan een pot, zonder bodem, dat helpt tegen de slakken en met gieten stroomt het water niet weg, op de voorgrond kun je nog de touwtjes zien die ik over de snijbiet gespannen heb om te voorkomen dat de vogels de jonge plantjes aanvreten, het werkt dus want de plantjes zijn nu 10 cm. hoog terwijl ze vorig jaar elke keer aangevreten werden. 

Vrijdag 4, zaterdag 5, zondag 6 en maandag 7 (tot11.39) worteldagen.
Als het loof van de uien, sjalotten en knoflook geel gaat kleuren kunnen ze geoogst worden, trek ze een beetje los en laat ze enkele dagen ter plekke drogen, liefst in de zon natuurlijk! Pas wel op met rode uien als het te warm is, de donkere kleur wordt in de zon veel heter en kan dan gaan rotten.
Wortelgroenten uitdunnen, vroege aardappels oogsten.

Maandag 7 (vanaf 11.39) en dinsdag 8 bloemdagen.
Bloemkool planten, vaste planten die uitgebloeid zijn of teveel doorgeschoten  terugsnoeien, zo krijgen ze nog een tweede kans, uitgebloeide rozen wegknippen en nog een keer mesten, met gier of korrels, vaste planten maar ook geraniums enz. kunnen nu ook al gestekt worden. 

Woensdag 9 en donderdag 10 bladdagen.
Spruiten, boerenkool planten, slasoorten en andijvie uitdunnen en evt. (ver)planten.
Donderdag 10 juli gaat de maan weer stijgen om 19.31 uur.  

Het is bijna niet te geloven maar er is ondertussen een onweersbui over ons heen getrokken, inmiddels is het weer droog maar we hebben 4 mm. gescoord, dat betekent dat ik vanavond geen water hoef te geven, mijn border hier op de foto zal wel genoten hebben!

Let op!

Niet tuinieren maandag 30 juni na 16.05 uur en zondag 6 juli voor 16.55 uur.

Heel veel tuinplezier,

Oda. 


   
 

woensdag 11 juni 2014

Agenda 13 t/m 25 juni

Wat hebben we een zomers weertje hier in de Nièvre! Jammer alleen dat de buien ons maar niet willen aandoen, zou bijna verlangen naar noodweer, zoals in Nld. Als ik naar de buienradar kijk zie ik ze overal vallen maar niet hier, de laatste bui van betekenis viel hier in de nacht van 20 op 21 mei, toen heb ik gauw 's ochtends de éénjarigen gezaaid, verkeerd had ik niet moeten doen want ze kiemen gewoon niet op die droge grond, dus eergisteravond maar eens gesproeid, pomp in de put, slang eraan en nu maar hopen dat...... morgenavond beter maar weer sproeien dus, vorig jaar liep ik alles af te dekken opdat de grond maar niet natter werd en nu.......

Ik had er uien moeten zetten want die tieren wel in droge grond, deze kan al gegeten worden, het wachten is nu op de worteldagen van de volgende dalende maan, 26 juni, 4, 5 en 6 juli, dan zal het loof wel afgestorven zijn, fijn lekker vroeg, vorig jaar was het geloof ik augustus!
Komt er weer een stuk grond vrij voor allerlei late gewassen, zoals andijvie, boerenkool, spruiten enz. De maan gaat weer stijgen en de bladdagen vallen rond de langste dag, de ideale tijd om andijvie te zaaien.


 Net als vorig jaar overigens hebben we hier last van mollen, in m'n gras kan me niet zoveel schelen maar in de groentetuin, nou nee daar word ik niet zo vrolijk van, wat goed helpt is een slang op de uitlaat van de grasmaaier zetten, het andere eind in een gang stoppen en zo 3 x per dag zo'n halve minuut even de gangen doorblazen, niet zo vriendelijk maar die mollen hier maken hopen waar je 'U' tegen zegt, dus mijn echtgenoot, die zeer technisch is, zat al op iets anders te broeden en nu hebben we een leuk apparaatje gekocht op een rommelmarkt, dat maakt af en toe een vervelend piepgeluidje, daar worden die mollen heel erg zenuwachtig van en dan gaan ze naar de buurvrouw, humm..... en dat alles loopt op een zonnepaneeltje, leuk toch, sinds dat ding geïnstalleerd is heb ik geen nieuwe hopen meer gezien, dat zielige plantje ernaast is een patisson, die er geen zin in heeft dit jaar, z'n zusje een eindje verderop heeft al kleine vruchten en ziet er stukken beter uit maar helaas die kon net niet op de foto.

Nu genoeg over al mijn problemen, de maan gaat overmorgen 13 juni stijgen en dat betekent zaaien en oogsten, behalve dan het oogsten van de wortelgroenten!

Vrijdag 13 juni (tot 12.59) bladdag.
Bladgroenten zoals sla, spinazie, snijbiet, boerenkool zaaien. Brandnetels/smeerwortel, heermoes enz. plukken om weer gier te maken.

Vrijdag 13 (vanaf 12.59) zaterdag 14 en zondag 15 (tot 20.54) graan/fruitdagen.
Snij/pronk- en sperciebonen zaaien, zowel lage als klim. Mais zaaien.

Zondag 15 (vanaf 20.54) maandag 16 en dinsdag 17 (tot 15.40) worteldagen.
Zomerworteltjes zaaien, evt. de winterwortelzaai herhalen als die slecht opgekomen zijn tenminste, maar bij mij is het altijd zo dat de winterwortelen goed opkomen en de zomerwortelen niet.
Anderen wortelgroenten zoal witlof, bieten, venkel enz. zaaien.

Dinsdag 17 (vanaf 15.40) woensdag 18 (tot 19.11) bloemdag.
Lindebloesem plukken voor de kruidenthee. Vaste planten en tweejarigen zaaien.


Woensdag 18 (vanaf 19.11) donderdag 19, vrijdag 20 en zaterdag 21 bladdagen.
Zoals ik al zei ideaal voor het zaaien van andijvie, die moet het nl. hebben van het lengen der nachten terwijl de kropsla beter gedijdt andersom. Maar ze kunnen nog wel gezaaid worden natuurlijk, evenals boerenkool, spinazie, snijbiet enz. Eventueel weer gier maken.

Zondag 22 en maandag 23 graan/fruitdagen.
Zie hierboven 13, 14 en 15 juni.  

Dinsdag 24 en woensdag 25 worteldagen.
Zie hierboven 15, 16 en 17 juni.


De foto hiernaast wilde ik jullie niet onthouden.
Deze slaapmutsjes hebben de winter overleefd en zijn heel vroeg gaan bloeien, erg kolossaal geworden en ik ga ze vanavond terugsnoeien, lijkt rigoreus maar als je dat voor de langste dag doet herpakken ze zich weer redelijk snel en zullen ze er binnen niet al te lange tijd weer net zo mooi uitzien als nu, ze staan helemaal achterin de tuin maar vanaf hier, kantoor binnen, vallen ze direct op.

Rest mij nu nog de niet tuiniertijden te noemen.

Zondag 15 juni niet tuinieren voor 10.30 uur en zaterdag 21 niet tuinieren na 17.30 uur maar dan gaan we hier toch aan de apératief dus.....!

Heel veel tuinplezier,

Oda.