zondag 20 juli 2014

Agenda 24 juli t/m 6 augustus.

Toen ik m'n vorige blog schreef begon het net te regenen, dat was woensdagmiddag 9 juli en het hield pas vrijdagmorgen 11 juli op, 2 dagen erna, zondag 13 nog een lading gehad, in totaal in die hele week zo'n 80 mm., bijna net zoveel als die 4 maanden ervoor. Maar ik kon mijn tuin bijna horen jubelen en die grond daarna..... als boter, heerlijk!!!!
De boontjes die ik zaterdag 12 gelegd heb en de groenlof die ik donderdagavond 10 na half 8 nog gauw even gezaaid heb stonden 3 dagen later al boven.


Kennen jullie deze bloem?
Dat is rode vlas, ik vind haar een schoonheid, er maar even vanuit gaande dat bloem net als in 't Frans vrouwelijk is, dit jaar bij de Bolster besteld en voor de zekerheid in een teil op het terras gezaaid, dan kan ik de zaaddozen goed in de gaten houden want hier wil ik volgend heel veel bloemen van hebben, van zulke bloemen word ik vreselijk hebberig. Overigens pluk ik altijd en overal uitgebloeide bloemen uit, vandaag nog op een rommelmarkt zaad van de hemelsblauwe lobelia geplukt.

De maan gaat eigenlijk woensdagmiddag 23 juli om 17.31 uur weer dalen maar ik begin m'n agenda op donderdag 24 juli.

Donderdag 24 juli (tot 14.58) worteldag.
Wortelgroenten uitdunnen. Aardappels, uien, knoflook en sjalotten oogsten, uigewassen minstens een dag in de zon op de aarde laten drogen, daarna de grond er zoveel mogelijk afschudden en in een kelder of schuur bewaren.


Donderdag 24 (vanaf 14.58), vrijdag 25 en zaterdag 26 (tot 12.58) bloemdagen.
Tweejarigen en vaste planten, die in juni gezaaid zijn, verspenen of in de volle grond zetten maar dan moet de grond niet te droog zijn, anders voor de zekerheid voorlopig even in een pot. Geraniums, olianders en vaste planten zoals lavendel, salie, lavatera's enz. stekken. Knip een takje van zo'n 8 à 12 cm., haal de bloemen en de onderste bladeren eraf, dat kost nl. energie, oliandertakjes in water laten wortelen en daarna in potjes planten, lavendel en salie zet ik gewoon in de grond, daar kijk ik dan pas het volgende voorjaar weer naar en meestal zijn dan 9 van de 10 takjes geworteld, met geraniums volg ik wel de officiële procedure, ik vul een potje met potgrond en scherp zand en steek de takjes tegen de buitenkant van de pot, daar is het nl. het warmst, en in het midden steek ik een stokje, ik stop de pot in een plastic zak en met zo'n boterhamzakjessluiter, wat een woord zeg, maak ik de bovenkant van de plastic zak vast aan het stokje, elke dag maak ik het even los om het teveel aan vocht te laten verdampen. Afgelopen winter ben ik 3 gipskruidplanten kwijtgeraakt, ik had er 5 en dit voorjaar kwamen er maar 2 op, dus die ga ik dit jaar stekken.

Zaterdag 26 (vanaf 12.58), zondag 27 en maandag 28 (tot 8.36) bladdagen.
De rond 21 juni gezaaide andijvie uitplanten. Heggen snoeien en stekken, buxusstekjes kunnen net als lavendel zo in de volle grond, doe dit op een schaduwrijke plek, ik heb al m'n buxussen zelf gestekt, nog in mijn Zeeuwse tuin, ik stak ze in de grond onder de hortensiastruiken, 's winters
kregen ze dan genoeg zon en tot het najaar daarna stonden ze weer in de schaduw van de struiken, in sept/okt. zette ik ze vervolgens op hun plek, daarvan heb ik er een heleboel naar hier verhuisd, flink diep geplant zodat een heleboel takjes weer konden gaan wortelen, als je ze dan uitspit ga je naar hartenlust scheuren en haal je er soms wel een stuk of 10 uit één struik, lekker goedkoop want ik moet er niet aan denken om hier in Frankrijk te kopen, kost een vermogen! 

Maandag 28 (vanaf 8.36), dinsdag 29 en woensdag 30 juli graan/fruitdagen.
Leifruit snoeien, tomaten dieven en na de 4de tros toppen, de te lange scheuten van de courgettes en pompoenen afknippen, doe dit bij pompoenen na de 2de vrucht, een 3de vrucht kost teveel energie, overigens niet meer dan 2 à 3 takken aan één plant laten groeien en alle zijtakken weghalen.
De takken van de frambozen die dit jaar vruchten hebben gegeven, tot de grond wegsnoeien, de nieuwe scheuten geven volgend jaar weer fruit, laten staan dus.

Donderdag 31 juli, vrijdag 1, zaterdag 2 en zondag 3 aug. (tot 19.13) worteldagen.
Zie donderdag 24 juli.

Zondag 3 (vanaf 19.13), maandag 4 en dinsdag 5 (tot 16.08) bloemdagen.
Irissen en hemerocallis scheuren en planten, Madonnalelies planten en volgens m'n Franse tijdschrift mogen crocussen, cyclamen en nog wat van dat bollenspul al de grond in maar dat vind ik zelf toch enigszins overdreven, toch meer karweitjes voor het najaar, dacht ik.
Zie verder 24, 25 en 26 juli.

Dinsdag 5 (vanaf 16.08) en woensdag 6 bladdagen.
Zie 26, 27 en 28 juli.


M'n border staat elk jaar weer vol met Verbena   bonarienses en daar zijn bijen en vlinders gek op. Ontelbare kleine bloempjes staan heel dicht bij elkaar zodat ze niet ver hoeven te vliegen om van de ene bloem naar de andere te hoppen, zo verspillen ze nl. geen energie, slim hè? Op de foto hiernaast de koningspage, vorig telde ik er op één dag wel een stuk of 11, vandaag kwam ik tot 3 maar het vlinderseizoen gaat nog wel even door.


Behalve de gewone langwerpige groene 
komkommer zet ik ook altijd deze ronde gele citroenkomkommer, koop ik bij Vreeken's zaden en is heerlijk fris van smaak, een aanrader! De groene kan nog wel eens bitter smaken maar dat is bij deze gele beslist niet het geval!

Let op!
Niet tuinieren maandag 28 juli voor 10.30 uur en
zaterdag 3 augustus tussen 8.25 en 18.30 uur. Jammer dat komt zo'n beetje neer op de hele dag want 's avonds is het beslist al vroeger donker.

Heel veel tuinplezier!

Oda.   


woensdag 9 juli 2014

Agenda 10 t/m 23 juli

Zojuist nog even de bieslook teruggesnoeid en sla en spruiten geplant, met de andijvie wacht ik nog even, tot morgenavond 19.31 uur daalt de maan nl. nog en vandaag en morgen zijn bladdagen, dat betekent dat ik tot half 8 gauw de heggen nog kan snoeien en na die tijd bladgroenten, zoals groenlof, winterpostelein en paksoy kan zaaien, dit zijn nl. groenten die het net als andijvie, moeten hebben van het korten der dagen.
En..... we hebben regen gehad, het weekend dat ik terug kwam uit Nld. viel hier zo'n 30 mm. maar dat was zo weer verdampt want het bleef erg warm, enfin afgelopen weekend begon het weer te regenen, niet zo heel veel, tot nu toe slecht 25 mm. maar er schijnt nog meer in het vat te zitten, keek net op de buienradar en dat hele grote regengebied wat zo lang boven Nld., België en Noord Frankrijk heeft gelegen komt nu hierheen, nou komt mooi uit, kan ik deze blog bijwerken, eigenlijk alweer aan de late kant maar ik was zo lekker bezig met allerlei zaaigoed uit te planten en allerlei plantjes voor andere tuingekken hier in potjes te doen dat de tijd zomaar voorbij vloog, verder komen overmorgen kennissen klussen en daar moet ik me dan wel even op voorbereiden, 4 dagen achter elkaar voor een copieuse maaltijd zorgen vergt toch enige voorbereiding, alhoewel nu overdrijf ik enigszins want mijn echtgenoot zorgt ook voor één maaltijd.
Overigens gaan ze voorin de tuin een nieuwe put metselen, die wordt net als onze andere put achterin, op de beide dakhelften aangesloten, inhoud 3 kuub, de oppervlakte van ons dak is behoorlijk aan de maat en levert na 5 mm. regen 1 kuub water, enfin samen met de andere put hebben we dan 6 kuub water en aan 30 mm. genoeg om beiden te vullen.


Op de foto hiernaast een kruising tussen een patisson en een courgette, vorig jaar heb ik nl. zaad uit m'n patissons gehaald maar ze stonden wel naast de courgettes dus ja nu heb ik dus die kruising, de smaak zit ook echt tussen patisson en courgette in, gelukkig heb ik ook nog courgettes maar helaas geen echte patissons, ik vind ze nl. zo decoratief op je bord! Zo zie je maar, selecteren is echt een vak!


Oké de agenda van de komende stijgende maan.

Donderdag 10 juli (vanaf 19.31) bladdag.
Bladgroenten zoals groenlof, paksoy, andijvie en winterpostelein zaaien, veldsla kan ook maar mijn ervaring is dat dat altijd beter opkomt in aug./sept. Overigens kun je veldsla het beste zaaien op het stuk waar de tuinbonen en de erwten hebben gestaan.


Vrijdag 11 en zaterdag 12 graan/fruitdagen.
Stamboontjes en courgettes kunnen nu nog de grond in, in die warme grond kiemt dat lekker snel.
Stamboontjes zet ik ook altijd op het stuk waar de ertwten en tuinbonen hebben gestaan.
Voor de diehards onder ons, juli is de beste tijd om appel, peer en pruim te enten.

Zondag 13 en maandag 14 worteldagen.
Worteltjes, radijs en knolsoorten zaaien. Voor de Franse lezers onder ons, de borrel en hapjes staan klaar bij de Mairie.


Dinsdag 15 bloemdag.
Vaste planten en tweejarigen, zoals viooltjes en vergeet-mij-nietjes zaaien.
Kan direct in de volle grond maar handiger is wel dit bijv. in de groententuin te doen en netjes in de rij, dit om het overzicht te houden.

Woensdag 16, donderdag 17, vrijdag 18 en zaterdag 19 (tot 8.29) bladdagen.
Lekker overdadig veel bladdagen maar de 10de juli hadden 's avonds maar 2 uurtjes dus voor alle karweitjes waar jullie toen mee moesten stoppen omdat het donker werd.....

Zondag 20 graan/fruitdag.
Zie hierboven, 11 en 12 juli.

Maandag 21, dinsdag 22 en woensdag 23 (tot 17.31) worteldagen.
Zie hierboven 13 en 14 juli. 

Hier hangen de Lady Di's, deze pronkboon is echt mijn favoriet, bloemen helemaal mooi, bonen lekker mals en in het najaar op het land laten staan, een paar nachtjes de vorst erover heen en geen gezeur met kruisingen, ben al ruin 10 jaar zelfvoorzienend wat betreft Lady Di.

Let op!
13 juli niet tuinieren voor 15.30 uur.
18 juli niet tuinieren na 18.20 uur.

Heel veel tuinplezier!

Oda.