woensdag 25 februari 2015

Agenda 27 febr. t/m 13 mrt.

Na al m'n dromen waar ik in m'n vorige blog over schreef sta ik nu weer met beide benen op de grond! Het mooie weer heeft plaatsgemaakt voor saai snertweer, grr..... elke dag houd ik hoop en denk ik 's ochtends als ik m'n hond uitlaat: straks komt vast de zon door! Om later aan het eind van de dag te constateren dat enfin ...... niet dus!
Kijk in november, december en januari leg ik me altijd neer bij het feit dat het winter is maar in februari wil ik gewoon mooi weer en ik begrijp natuurlijk best dat dat niet elke dag het geval kan zijn maar 2 weken achter elkaar van dat saaie, sombere weer, nee daar word ik niet vrolijk van en er komt maar bitter weinig uit m'n handen, heb afgelopen periode wel de peultjes en erwtjes in de grond gestopt, ook nog wat tuinbonen, vorig jaar oktober had ik die al gezaaid, kwamen allemaal boven en slechts enkelen hebben de vorst niet overleefd, een experiment dat voor herhaling vatbaar is.
Vandaag of morgen kan ik dan nog alvast een beetje knolselderie zaaien, met tomaten, paprika's en pepers wacht ik meestal tot maart omdat ik ze buiten moet uitplanten, zodra ik hier een kas heb ga ik daar in jan/febr. mee beginnen, maar die heb ik nog niet , alhoewel de aanvraag voor de vergunning wel de deur uit is, ja we vragen een vergunning aan want ik heb veel noten op m'n zang: ik wil een GROTE!

De lade met al m'n zakjes zaad staat klaar.
Als ik deze blog af heb ga ik voor mezelf en een aantal vriendinnen weer zaad bestellen, dat doen we in Nederland want dat spul is in Frankrijk allemaal een stuk duurder.

Overmorgen 27 febr. gaat de maan weer dalen.
We beginnen met de laatste van de 3 worteldagen.

Vrijdag 27 febr. worteldag.
Uien, sjalotten, knoflook planten. Als in de kas of bak de worteltjes al boven staan deze uitdunnen.

Zaterdag 28 febr., zondag 1 mrt. bloemdagen.
Rozen, bloemstruiken planten en snoeien, vaste planten scheuren en planten, de in jan. gezaaide bloemkool verspenen.

Maandag 2 en dinsdag 3 mrt.(tot 15.46) bladdagen.
Groenblijvende struiken snoeien en (ver)planten.

Dinsdag 3 (vanaf 15.46), woensdag 4, donderdag 5 en vrijdag 6 (tot 15.03) graan/fruitdagen.
Fruitbomen, druiven en klein fruit snoeien en planten. Fruitgroenten zoals tomaten, paprika's, aubergines die al boven staan verspenen.

De donkerrode helleborus zit dik in de knop en zal als de zon flink gaat schijnen gelijk openspringen! Ik zie ernaar uit!

Vrijdag 6 (vanaf 15.03), zaterdag 7, zondag 8 en maandag 9 worteldagen.
De maan staat in het teken van de maagd en dat is de juiste stand voor het poten van aardappels, zelf wacht ik tot de volgende dalende maan maar in een beetje gematigde streek, zoals Zuid Frankrijk kan het wel. Zie verder worteldagen hierboven.

Dinsdag 10 en woensdag 11 bloemdagen.
Zie bloemdagen hierboven.

Donderdag 12 en vrijdag 13 bladdagen.
Bladgroenten zoals sla die al boven staan uitdunnen en/of verspenen, zie verder bladdagen hierboven. 

De sneeuwklokjes hiernaast op de foto bloeien al een week of 2 en die koester ik want sneeuwklokjes doen het hier in mijn Franse tuin niet zo goed, dit plukje zag ik dit jaar voor het eerst, aangezien de moederpol er al sinds 2006 staat getuigt dat nu niet bepaald van snelheid, enfin moeders is nu bijna uitgebloeid en ik ga d'r  binnenkort scheuren en uitplanten, misschien dat ze zich met een beetje hulp van mij wat beter gaan vermeerderen. 

Let op:
Niet tuinieren 5 maart voor 13.35 uur en  7 maart na 17.00 uur.

Heel veel tuinplezier,

Oda. 

  



 


vrijdag 13 februari 2015

Agenda 15 t/m 26 febr.

Al een tijdje weet ik dat 15 februari, overmorgen dus, de maan weer gaat stijgen, en normaal gesproken ga ik dan op de dag dat ik m'n blog wil gaan schrijven of een dag eerder enkele foto's maken, maar de afgelopen 5 dagen is het hier zulk mooi weer geweest dat ik, verblind door de zon, echt heb lopen dromen, zo lijkt het wel! Heb wel veel in de tuin gedaan want vorige week vroor het hier zowel overdag als 's nachts en er stond een harde wind, dat alles heeft ervoor gezorgd dat al die modderzooi lekker is opgedroogd, alle paardenmest die ik vorige maand in de groentetuin had gegooid was helemaal opgedroogd en heb ik nu los kunnen harken en een beetje door de grond gewerkt, ben begonnen met het omgooien van de takkenstapel, is zwaar werk, zeker aan het begin van het tuinseizoen want dan zijn m'n armen hier nog niet op ingesteld, bovendien heb ik anderhalve week geleden de respectabele leeftijd van 60 jaar bereikt dus...... ja het lijkt heel wat maar ik voel eigenlijk nog geen verschil met vorig jaar, dit kan natuurlijk nog komen naarmate het tuinseizoen vordert! Ik houd jullie op de hoogte.
Goed vandaag geen foto's gemaakt maar het heeft net als in Nederland gesneeuwd en daar heb ik natuurlijk wel foto's van!

De paarse boerenkool waar ik zo trots op ben ziet er met sneeuw op z'n kop zeker schitterend uit!

Zoals ik al zei gaat zondag 15 februari de maan weer stijgen en is het ook de tijd van het jaar dat we het allemaal wel weer genoeg vinden, we willen weer wat doen in de tuin, alles gaat weer kriebelen, de sneeuwklokjes bloeien en daarom weer een korte agenda, alleen die van de stijgende maan. 




Zondag 15 en maandag 16  fruit/graandagen.
Fruitgroenten zoals aubergines, tomaten, paprika's en pepers zaaien en op een warme plaats in huis laten kiemen. Het is nog vroeg in het jaar, behalve voor de aubergines, maar als je een kas hebt om alles in te zetten kan het wel. Tuinbonen, peulen en erwten zaaien buiten in de volle grond.

Dinsdag 17 en woensdag 18 worteldagen.
Uien zaaien in de volle grond. Wortels zaaien maar liever nog in de kas of bak. En niet te vergeten radijsjes!

Donderdag 19 bloemdag.
Bloemkool en broccoli zaaien in de kas of bak. EĆ©njarigen voorzaaien maar bedenk wel dat alles wat je later uitplant zwakker is en daardoor een gemakkelijke prooi voor slakken! Bovendien neemt al dat uitplanten veel tijd in beslag.

Vrijdag 20, zaterdag 21 en zondag 22 bladdagen.
In de kas en bak verschillende slasoorten, zoals pluksla, kropsla, rucola en bladkruiden zoals kervel en peterselie zaaien, spinazie kan al in de volle grond.

Maandag 23 en dinsdag 24 graan/fruitdagen.
Zie hierboven 15 en 16 februari.

Woensdag 25 en donderdag 26 worteldagen.
Zie hierboven 17 en 18 februari. 


Op de foto hiernaast voor de eerste keer een winters plaatje van de kruidentuin, net op tijd genomen want 2 uur later was alle sneeuw als sneeuw voor de zon verdwenen. 

Let op:
19 februari niet tuinieren voor 14.30 uur en 21 februari niet na 13.05 uur!

Veel tuinplezier,

Oda.