dinsdag 24 maart 2015

Agenda 26 maart t/m 9 april

Er is me iets leuks overkomen! Zo'n anderhalve week geleden kreeg ik een mail van een vriendin die mijn blog volgt en volgens haar heb ik schrijverstalent, nou jullie begrijpen zeker wel dat ik nu van verwaandheid naast m'n schoenen loop, ha ha..... mijn echtgenoot jaloers want die was altijd in de veronderstelling dat hij dat had, roept ook al jaren dat hij een boek wil gaan schrijven maar ja..... het komt er maar niet van! Laat hij zich dan maar eens bewijzen, voorlopig ben ik degene met talent!
Maar ik ga nu weer snel over tot de orde van de dag, de maan gaat over 2 dagen, 26 maart om 15.30 uur, weer dalen. Tot dan kunnen nog wortelgewassen worden gezaaid, ik heb vandaag bosuitjes en pastinaak gezaaid in de volle grond en knolselderij in een bakje in de vensterbank want die houdt wel van een beetje warmte. 
Afgelopen periode heb ik pluksla, worteltjes, radijs en nog een rijtje erwten in de volle grond gezaaid, ook weer tuinbonen in de rij erbij gelegd want al die tuinbonen die ik in oktober gezaaid had beginnen het één voor één op te geven, het was een leuk experiment maar niet voor herhaling geschikt. In de vensterbank staan de tomaten, zie foto, paprika's, verschillende slasoorten en bloemetjes te kiemen, als het mooi weer is zet ik alles buiten, een hele verhuizing elke keer weer, kan bijna niet wachten op m'n kas, ben ik van al dat gedoe af.

Dit stukje grond naast de kruidentuin houdt me ook lekker bezig, het ligt er nu redelijk vlak bij maar dat heeft me veel moeite gekost, alle stenen moesten eruit en ik kan jullie verzekeren dat waren er veel, ik heb flink geharkt om de kluiten klein te krijgen, vaak ook met de hand, aan de rand heb ik tijdelijk even van die lelijke betonstenen gelegd om de grond tegen te houden, a.s. najaar ga ik daar weer verder, in het verlengde komt nl. de kas en om die te bouwen heb je eerst ruimte nodig, het wordt nl. een muurkas en daar moet eerst een fundering voor gegraven worden, verder komen er voor die lelijke muur vlechtschermen van wilgenhout waar ik dan éénjarigen voor kan zaaien, dan is gelijk heel de onderkant van die muur uit het zicht! Overigens onder die grond zit de waterput waar ik vorig najaar iets over geschreven heb, het water tap ik nu met zo'n ouderwetse zwengelpomp, nog net te zien rechts op de foto.

Donderdag 26 worteldag.
Vanaf 15.30 gaat de maan dalen. Eventueel wortelgewassen die al boven staan uitdunnen. 

Vrijdag 27 en zaterdag 28  bloemdagen.
Ga lekker aan de slag met de vaste planten en kruiden, scheur ze en plant ze waar je maar wilt, vlinderstruiken kunnen ook nog gesnoeid worden en eventueel rozen als je zoals ik nog enkele vergeten bent te snoeien.

Zondag 29 en maandag 30 bladdagen.
Slagewassen uitdunnen of verplanten, groenblijvende struiken (ver)planten of snoeien, gras maaien.

Dinsdag 31maart, woensdag 1 en donderdag 2 april graan/fruitdagen.
Klein fruit planten en snoeien, in de milde streken kunnen tomaten, paprika's, aubergines en pepers in bak of kas worden gezet.

Vrijdag 3, zaterdag 4 en zondag 5 worteldagen.
Aardappels (vroege), uien, sjalotten en knoflook poten, evt. worteltjes uitdunnen, let op doe dit tegen de schemering want dan is de wortelvlieg niet meer zo actief.

Maandag 6 en dinsdag 7 bloemdagen.
Bloemkool planten en verder zie hierboven 27 en 28 maart.

Woensdag 8 en donderdag 9 bladdagen.
Bladkruiden, spitskool en slaplantjes uitdunnen en/of (ver)planten.
Zie verder hierboven 29 en 30 maart.

Het is bijna niet te zien maar deze pot staat vol met hele kleine lobelia's die ik overgehouden heb, heel de winter heeft de pot voor de tuindeuren, op het zuiden, gestaan met een laagje mos erop en had zodoende 's nachts met de luiken dicht niets te vrezen van de vorst.

Let op!
Niet tuinieren 1 april na 10 uur en 4 april heel de dag! Dat komt even slecht uit op een zaterdag!

Heel veel tuinplezier!

Oda. 
   

 

woensdag 11 maart 2015

Agenda 14 t/m/ 26 maart

En een voorjaarsdagen dat we hier gehad hebben! Heerlijk, heerlijk, echt genieten, de wandelpaden lekker overal opgedroogd zodat ik m'n hond ook weer op de fiets uit kan laten en tijdens het wandelen weer schoenen aankan i.p.v. laarzen, heb tegenwoordig wel leren wandellaarzen maar goede schoenen met veters zitten toch een stuk aangenamer.
De peulen en erwten die ik in febr. heb gezaaid staan boven, de kop is eraf, de komende stijgende maan valt er weer veel te zaaien, vnl. in bakjes of in bak of kas, maar zaaiuien, pastinaak, worteltjes en radijs kunnen direct in de volle grond, erwten en peulen natuurlijk ook maar het eerste zaaisel probeer ik altijd in febr. en het tweede - in april, nou zover zijn we nog niet.

Zoals ik al zei, zodra de zon gaat schijnen gaan de knoppen van de helleborissen open, ze zien er weer fraai uit, jammer alleen dat ze altijd zo hun kop laten hangen, moest erbij gaan liggen om deze foto te nemen! Heb ook bijna alle bladeren weggehaald, die zagen er niet uit en hielden de bloemen uit het licht.

Alle rozen, vlinderstruiken en nog meer van dat bloeiende spul zijn gesnoeid, de Hortensia's Annabel niet, vorig jaar vertelde een vriendin dat als je ze niet snoeit ze kleinere bloemen krijgen maar dat die wel beter rechtop blijven staan, dat heb ik in m'n oren geknoopt. De najaars frambozen heb ik tot 10 cm. boven de grond terug gesnoeid, voorzien van wat compost een een dikke laag stro, afgelopen vrijdag op Gardener's World werd er verteld dat frambozen zeer oppervlakkig wortelen en dat je ze daarom flink moet afdekken anders kunnen bij heel warm, zonnig weer de wortels aangetast worden door de brandende zon, en branden kan de zon hier!

De agenda voor de komende stijgende maan:

Zaterdag 14, zondag 15 en maandag 16 (toto 12.40) graan/fruitdagen:
Op de vensterbank voorzaaien: tomaten, komkommers, paprika's, pepers, augurken, zelf begin ik met paprika's en tomaten, de komkommers enz. kunnen nog wel een maandje wachten, en wat de paprika's betreft, dat wordt mijn naamgenoot, een vriendin van me, die ook in Frankrijk woont maar helemaal in het zuiden stuurde een pakje paprikazaad op genaamd Oda, dat is een aubergine kleurige paprika, ben erg benieuwd, jammer dat ik nog geen kas heb! En ik houd jullie op de hoogte.

Maandag 16 (vanaf 12.40), dinsdag 17 en woensdag 18 (tot 10.16) worteldagen:
Ter plaatse wortel, radijs, rapen en uien zaaien.

Woensdag 18 (vanaf 10.16), donderdag 19 (tot 14.50) bloemdagen:
De sterke éénjarigen, zoals lathyrus, korenbloem, juffertje in 't groen, leeuwebekken en bolderik direct in de volle grond zaaien, evt. lathyrus voorzaaien in een potje, mij bevalt dat beter, ze planten nl makkelijk uit, niet gevoelig voor slakkenvraat, zoals bij andere bloemen vaak wel het geval is. Alles wat je verplant is nl. zwakker, gaat vaak in het begin slap hangen en juist dan vallen de slakken aan.
Heb je dubbel werk en veel schade.

Donderdag 19 (vanaf 14.50), vrijdag 20, zaterdag 21 en zondag 22 (tot 16.46) bladdagen:
Pluksla kan in de volle grond, andere slasoorten in kas of bak of binnen voorzaaien, raapstelen, bladmosterd, tuinmelde en spinazie direct in de volle grond.

De potjes met geraniumstekjes weer tevoorschijn gehaald, die kunnen nu mooi overdag op het terras van het warme weer genieten, 's nachts gaan ze uiteraard naar binnen. Tot nu toe hebben 2 het niet overleefd en die middenachter vertrouw ik ook niet helemaal, maar ik heb alle moederplanten nog dus geen nood, komt allemaal goed!

Zondag 22 (vanaf 16.46) en maandag 23 graan/fruitdagen:
Binnen op de vensterbank meloen voorzaaien maar dan moet je wel in het bezit zijn van een kas, meloen kun je ongeveer 4 weken in een potje laten staan en in april is het echt nog te koud om meloenen buiten in de volle grond te zetten.

Dinsdag 24, woensdag 25 en donderdag 26 (tot 15.50) worteldagen:
Buiten in de volle grond pastinaak en uien, rood en geel, zaaien, prei mag ook direct in de volle grond maar zorg voor een plekje waar het land zonnig is, knolselderij voorzaaien in de vensterbank.

Wij hebben als eerste rigoreuze daad dit jaar een wilde pruim omgezaagd, die dreigde met kluit en al uit de grond te komen, de stam moet nog natuurlijk, maar de moerbei die ernaast staat heeft nu meer licht om te gaan groeien.

Let op: 19 maart niet tuinieren na 15.30 uur en 21 maart niet voor 8.30 uur, dit laatste valt wel mee, zo vroeg begin ik nooit!

Heel veel tuinplezier!

Oda.