maandag 20 april 2015

Agenda 23 april t/m 7 mei

Was ik in m'n vorige blog op z'n zachts gezegd vreselijk aan het balen vanwege de regen en de kou, nou nu niets meer van al dat sjagrijn! Momenteel schijnt de zon, worden de tuindeuren wijd open gezet, eten en drinken we buiten en zien we alles in sneltempo uitlopen, nog een weekje en dan kun je je niet eens meer voorstellen dat zo'n week of 3 geleden alles nog kaal was,

Enfin ben al weer een week terug uit Nederland en trof bij thuiskomst een grasveld aan ...... het stond op sommige plaatsen wel 30 cm. hoog, ik aan de slag, heb een ruw terrein maaier en met dat ding op de hoogste stand kwam ik er goed doorheen, zie hiernaast het resultaat, mooie foto wel met dat avondlicht, al zeg ik het zelf,  die put op de voorgrond, daar komt de vijver, misschien dit najaar?

Behalve het grasveld waren er nog meer karweitjes maar daar heb ik me goed doorheen geslagen, een heleboel gezaaid, zowel in de volle grond als in potjes op het terras, daar wordt het overdag lekker warm, de zonnebloemen die ik afgelopen woensdag, de 15de, gezaaid heb staan nu al boven en ook zag ik vandaag de kleine afrikaantjes, die ik altijd tussen de tomaten zet, bovenkomen. Verder moeten alle tomaten en paprika's nodig verpot worden en dat kan over een paar dagen want de maan gaat donderdag a.s. weer dalen.

Goed dan nu de agenda van de komende dalende maan, en ik waarschuw jullie want er valt weer veel te doen!

Donderdag 23 (vanaf 15.44), vrijdag 24 en zaterdag 25 (tot 11.25) bloemdagen.
Vaste planten scheuren, (ver)planten, sterke éénjarigen in de volle grond zetten, broccoli en bloemkool verspenen, voor dahlia's is het nog een beetje vroeg maar de grond is al redelijk warm dus ik ga ze wel planten en dan dek ik ze wel af als er nachtvorst komt.

Zaterdag 25 (vanaf 11.25) en zondag 26 bladdagen.
Heggen snoeien en gras maaien, kool/slaplantjes uitdunnen,verspenen of planten.

Maandag 27, dinsdag 28, woensdag 29 graan/fruitdagen.
Allerlei fruitgroenten zoals tomaten, paprika's, komkommers, meloenen, courgettes, aubergines verspenen of in de mildere streken in de volle grond zetten, hier durf ik dat nog niet maar kan me zo voorstellen dat het in het zuiden van Frankrijk makkelijk kan en in een kas natuurlijk ook.

Donderdag 30 april, vrijdag 1, zaterdag 2 en zondag 3 mei (tot 17.46) worteldagen.
wortelgroenten zoals pastinaak, prei en zomerworteltjes uitdunnen, prei eruit trekken en een dag of 2 laten liggen, daarna planten, worteltjes het beste uitdunnen als het schemert want dan is de wortelvlieg niet meer zo actief en die vlieg ruikt op 500 meter afstand dat je worteltjes aan het uitdunnen bent!

Zondag 3 (vanaf 17.46), maandag 4 en dinsdag 5 (tot 16.56) bloemdagen.
Zie hierboven 23, 24 en 25 april.

Dinsdag 5 (vanaf 16.56), woensdag 6 en donderdag 7 (tot 13.30) bladdagen.
Zie hierboven 25 en 26 april. 

Touwtjes spannen tegen de vogels, werkt uitstekend, je bent eventjes bezig maar dan heb je ook wat! Erwtjes en peultjes bijvoorbeeld, in febr. had ik dat allemaal al gezaaid maar echt groeien, nee niet dus, eerst dacht ik dat het misschien te koud was maar toen ik goed keek kwam ik toch tot de conclusie dat eraan gevreten was, door vogels dus, enfin ik aan de slag met stokjes en touw, dan kunnen ze nl. niet meer landen, deze slag heb ik dus gewonnen!


Nog een foto van één van m'n bakken op het terras, is het geen feest, kreeg deze narcisjes vorig najaar van een vriendin en het ziet er zo schattig uit met die viooltjes ertussen, de blauwe druifjes zijn al uitgebloeid maar ja je kunt niet alles hebben hè?

Let op!
Niet tuinieren 29 april voor 11 uur
en 1 mei niet voor 16.50 uur.

Heel veel tuinplezier!


zondag 5 april 2015

Agenda 10 t/m 22 april

Heb afgelopen week flink lopen balen want het weer zat tegen en alle tuinierders, zo ook ik, hebben daar een hekel aan, kijk dat het af en toe moet regenen, ja helemaal mee eens maar heel de tijd die snertmot en de daarbij horende triestheid, nee!!!!! De dagen dat het niet regende bleef de wind maar uit het noorden waaien zodat ik eigenlijk helemaal niet veel kon doen in de tuin en ik had het zo druk want morgen ga ik voor een weekje naar Nederland, goed heb net de uien en sjalotten gepoot en met pijn in mijn hart besloten dat de aardappels moeten wachten tot eind deze maand want die verdragen nu eenmaal minder koude dan uien en sjalotten.


Gelukkig heb ik ook iets positiefs te melden, de foto van deze rambler heb ik in 2011 genomen, het jaar ervoor had ik alle struiken die ervoor stonden eruit gehaald en daarna kwam dus deze schoonheid tevoorschijn, eind 2013 besloot mijn echtgenoot daar een geul te graven en op te vullen met grind omdat de kamer die aan de andere kant van de muur moest komen een meter lager uitkomt, ja daar kon ik niets tegenin brengen, vorig jaar liep mijn schoonheid niet meer uit, oké ik barstte nog net niet in tranen uit maar......

Juist nu het positieve nieuws, ik zag 2 weken geleden een klein uitlopertje van zo'n cm of 6, heb er juist een foto van gemaakt en  hij is al flink gegroeid, meet nu 15 cm en aangezien een rambler ongeveer 3 meter per jaar groeit betekent dat hij er volgend jaar weer net zo uitziet als in 2011.                         

Het duurt nog even voordat de maan weer gaat stijgen maar als ik een week in Nederland ben zie ik geen kans m'n blog te maken vandaar nu de volgende agenda.

Vrijdag 10, zaterdag 11 en zondag 12 graan/fruitdagen.
Zaai courgettes, komkommers, tomaten, paprika's, pompoenen en meloenen voor in potjes, zodat ze bij ineens invallende koude naar binnen kunnen, of zaai ze in de kas of bak. Zaai erwten en peulen direct in de volle grond.

Maandag 13 en dinsdag 14 worteldagen.
Wortelgroenten zoals radijs, zomerworteltjes, meiknollen en prei zaaien.

Woensdag 15 bloemdag.
De sterke éénjarigen direct in de volle grond zaaien, andere bloemetjes in potjes voorzaaien.

Donderdag 16, vrijdag 17 en zaterdag 18 bladdagen.
Bladgroenten zoals sla, spinazie, rucola, raapstelen, snijbiet zaaien, bladkruiden zoals peterselie, selderij, kervel, basilicum zaaien, alles kan direct in de volle grond, behalve basilicum die is nogal gevoelig voor koude.

Zondag 19 en maandag 20 (tot 13.01) graan/fruitdagen.
In de wat mildere streken komkommers en meloenen direct in de volle grond zaaien.

Maandag 20 (vanaf 13.01), dinsdag 21 en woensdag 22 worteldagen.
Direct in de volle grond schorseneren en pastinaak zaaien.
Zie verder hierboven 13 en 14 april.

Altijd iets om naar uit te zien, de eerste tulp!
De Apricot Beauty is bij mij in de tuin altijd haantje de voorste!
 
Let op:
Vrijdag 17 april de hele dag niet tuinieren!

Veel tuinplezier,

Oda.