zondag 31 mei 2015

Agenda 4 t/m 16 juni

Pffft ben uitgeteld, heb net m'n jaarlijkse plantjesmarkt achter de rug, ik stond er vanmorgen al om 8 uur want vorig jaar (m'n eerste keer) kwam ik tegen negenen aankakken en iedereen keek me aan van, nou ja wat kom jij hier zo laat doen, dus had ik me nu voorgenomen er eerder te zijn en dat is me gelukt! Maar helaas m'n eerste klanten kwamen pas tegen half tien, nou ja en wat doe je dan zoal, ja je vervelen, niets erger dan van die ongeïnteresseerde voorbijgangers aankijken, volgend jaar wordt het waarschijnlijk weer 9 uur!
Al met al heb ik toch nog wel wat verkocht, in totaal 112 plantjes want alles ging weg voor € 0,50 en tegen vieren, toen mijn echtgenoot met de aanhangwagen kwam aanrijden had ik € 56,= in kas, daar komt nog wat bij want dit jaar had ik er wat ruchtbaarheid aangegeven via het world wide web, een aantal hebben hierop gereageerd en me gevraagd wat plantjes voor hen te reserveren, ook willen er enkelen bij mij thuis komen om de plantjes die ik in de aanbieding heb te bekijken en dan alsnog wat in te slaan, geweldig natuurlijk want mijn tuin ziet er geweldig uit op het moment, één zee van bloemen in de lange plantenborder, als je dat ziet gaan je vingers jeuken toch!?
Zie hier mijn echtgenoot! Hij is al een paar jaar in het bezit van een kleine graafmachine en eigenlijk is dat z'n lust en z'n leven, ha ha.....
Hij graaft hier de de geul voor de fundering van de muurkas want ja we hebben toestemming, morgen gaan we samen de fundering storten, onze werkzaamheden zijn gewoonlijk strikt gescheiden, ik doe de tuin, hij de verbouwing maar beton storten doen wij samen en het is niet te geloven, dat gaat altijd goed, onze relatie kan er dan weer weken tegenaan, gelukkig zijn we nog lang niet uitgestort! Werkelijk ik kan het iedereen aanraden!

Goed ik ga weer over tot de orde van de dag, de agenda voor de komende stijgende maan!

Donderdag 4, vrijdag 5 en zaterdag 6 (tot 8.26) graan/fruitdagen.
Allerlei bonensoorten, stam/stok, spercie/snij/pronkbonen zaaien, suikermais zaaien en ook voor courgettes en pompoenen is het nog niet te laat.

Zaterdag 6 (vanaf 8.26), zondag 7 en maandag 8 (tot 8.17) worteldagen.
Knolvenkel, rode bieten, koolraap, zomerwortelen, winterwortelen zaaien, ook witlof kan nog worden gezaaid.

Maandag 8 (vanaf 8.17) en dinsdag 9 (tot 16.40) bloemdagen.
Kruiden en bloemen plukken en laten drogen, voor de kruidenthee bijv.
Tweejarigen en vaste planten zaaien.

Dinsdag 9 (vanaf 16.40), woensdag 10, donderdag 11 en vrijdag 12 bladdagen.
Bladgroenten, sla en andijvie en bladkruiden, peterselie en selderij zaaien, eigenlijk is het beter om met andijvie te wachten tot na de langste dag maar dat is dan pas 7,8 en 9 juli, dat is best laat dus ik ga het dit jaar ook maar iets eerder zaaien.

Zaterdag 13 graan/fruitdag.
Komkommers, augurken en courgettes zaaien direct in de volle grond, mais en bonen zaaien.

Zondag 14, maandag 15 en dinsdag 16 worteldagen.
Allerlei wortelgewassen zaaien, zie hierboven 6/7 en 8 juni, in mijn Franse tijdschrift staat zelfs dat je nog pastinaak kunt zaaien, lijkt mij een beetje laat aangezien dat een zeer trage kiemer is en dan lukt dat zeker in Nld. niet meer om een fatsoenlijke wortel voor de winter groot te brengen maar misschien in het zuiden van Frankrijk?

Een sfeerplaatje van m'n tuin, de wanmolen stond in de weg dus kreeg mijn echtgenoot op Pinksterzondag het ineens in zijn hoofd om dat ding zomaar midden in mijn grasveld te zetten, in mijn vorige tuin blokkeerden de borders het zicht op het grasveld en in deze tuin kreeg ik de kans om vanuit het huis en terras direct uitzicht te hebben op een flink stuk grasveld, zo wilde ik het en niet allerlei toestanden zomaar in het midden maar zoals het gezegde luidt: alles went enz. enz.
Zo met die wijntonnen ervoor, alleen moet ik nu nog van die vreselijke droogmolen af, ik wil gewoon waslijnen en ja daar heeft mijn echtgenoot nu weer een hekel aan, denk dat ik morgen maar heel braaf mee ga helpen, flink m'n best doen....

Let op!
10 juni niet tuinieren voor 11.50 uur,
11 juni niet tuinieren voor 6.35 uur, nou ja dat ze dat nog aangeven, ik lig dan nog op één oor. 

Heel veel tuinplezier,

Oda.       

zondag 17 mei 2015

Agenda 20 mei t/m 3 juni

Eén van de leuke dingen van het wonen op het Franse platteland is dat je nog zoveel in de natuur kunt vinden, elk jaar tel ik op één pad wel zo'n 15 verschillende wilde orchideeën, plantjes die ik vroeger wel eens bij het tuincentrum haalde zie ik nu gewoon hier op dat pad groeien, maar ook groenten zoals veldsla en wilde asperges.
Tenminste zo noemen ze ze hier, eigenlijk is het een vogelmelk maar dan geen giftige, echt waar, heb het opgezocht en bovendien we eten ze elk voorjaar, afgelopen 2 weken heb ik al wat bosjes geplukt, op aanraden van een neef leg ik ze op een schaal, zie foto, giet er dan wat olijfolie over, doe er wat knoflook op en dan hooguit 10 min. onder de gril, supersimpel en erg lekker en helemaal gratis!

Vorige keer schreef ik dat het hier zoveel geregend had dat alle rivieren buiten hun oevers waren getreden, dat is vandaag precies 2 weken geleden en het is ongelooflijk maar waar, het is inmiddels weer goed droog, al m'n zaaiwerk moet ik vochtig houden, niet alles want bonen hebben niet zoveel vocht nodig, ze kwamen zelfs na een week al boven! De winterwortels ga ik morgen zaaien, dus die zal ik ook eerst maar lekker wat vocht geven alvorens ik de zaadjes erop strooi, overigens is dat voorlopig weer het laatste zaaiwerk want woensdag 20 mei gaat de maan om 11.41 uur weer dalen. Kunnen we weer heggen gaan snoeien!
Maar zoals jullie kunnen zien op de foto kon ik niet langer wachten, nou eigenlijk snoei ik deze 2 heggen altijd tijdens tijdens stijgende maan want het is een soort die verschrikkelijk hard groeit dus dat proces vertraag ik liever een beetje!
Morgen ga ik aan de rechterheg beginnen en daar ben ik dan 2 dagen mee zoet, vooral de eerste keer moet er heel veel af, enfin dat is wel duidelijk.

Woensdag 20 mei is de laatste van 2½ worteldag, tot 11.41 zaaien en daarna uitdunnen of nog even snel de aardappels aanaarden.

Donderdag 21 en vrijdag 22 (tot 19.55) bloemdagen.
Eventueel uitgebloeide voorjaarbloeiers zoals deutzia, potentilla en sering stekken, éénjarigen uitdunnen of planten, vaste planten kunnen ook nog de grond in, en perkplanten zoals pelargoniums, lobelia's enz. planten in een bak, pot of gewoon tussen de vaste planten. 

Vrijdag 22 (vanaf 19.55), zaterdag 23 en zondag 24 (tot 13.46) bladdagen.
Bladgroenten zoals sla, snijbiet, kolen en bladkruiden zoals selderij en peterselie planten, verspenen of uitdunnen, heggen snoeien.

Zondag 24 (vanaf 13.46), maandag 25, dinsdag 26 en woensdag 27 (tot 12.44) graan/fruitdagen.
De kans op nachtvorst is zo goed als nihil, dus zet maar snel al die tomaten, komkommers, pompoenen, paprika's, komkommers en courgettes in de grond, eventueel bij koude nachten een plastic waterfles eroverheen, ook afdoende tegen de slakken.

Woensdag 27 (vanaf 12.44), donderdag 28, vrijdag 29 en zaterdag 30 worteldagen.
Zo 4 worteldagen achter elkaar, beetje overdreven maar het is niet anders, ik hoef dan alleen maar wat worteltjes uit te dunnen en de aardappels aan te aarden maar diegenen die de prei al kunnen verplanten hebben daar nu ruimschoots de tijd voor want die moet je eruit trekken, 2 dagen ter plekke laten liggen zodat de larven van de preimot kunnen verdwijnen en dan pas weer planten, wel nog even zowel de bladeren als de wortel inkorten.

Zondag 31 meien maandag 1 juni bloemdagen.
De brocoli en bloemkool uitdunnen of verplanten. Verder zie hierboven 21 en 22 mei.

Dinsdag 2 en woensdag 3 juni (tot 20.12) bladdagen.
Zie hierboven 22, 23 en 24 mei.
Deze roos bloeide dit jaar als eerste, nu ruim een week, het is een klimroos die ik vorig jaar van een vriendin kreeg, ze moest 'm niet meer, toch niet te geloven hè!
Zo'n mooie roos!  





Let op!
27 mei niet voor 5.15 uur, dit voor de diehards onder ons.
28 mei niet na 11.40 uur, gaat er toch nog wat tijd van die worteldagen af.

Heel veel tuinplezier!

Oda.      







maandag 4 mei 2015

Agenda 7 t/m 20 mei


Bovenstaande foto laat duidelijk zien dat het hier geregend heeft en niet zo maar een beetje, er is in een week tijd wel 100 mm gevallen, eigenlijk vind ik het wel wat hebben, zo'n volgeregende put want op deze plek moet de vijver ook komen, kan ik er alvast een beetje aan wennen. Die put daar kijk ik al zo'n jaar of 3 jaar tegenaan en hij begint me behoorlijk te vervelen maar ja eerst de kas en voor die kas moet een fundering gegraven worden, die grond die daar dan uitkomt gooit mijn echtgenoot dan voorlopig even in die put en als het beton dan gestort is moet er weer grond terug en ergens anders moet er ook nog iets opgehoogd, enfin al met al hoop ik dat a.s. najaar de put groot genoeg is voor een grote vijver, maar ik vrees dat het volgend voorjaar wordt!

Vorige week woensdag heb ik eindelijk de aardappels gepoot, een dag te vroeg maar een vriendin kwam me helpen en de volgende dag zou het gaan regenen en ja ze moesten er toch echt in want ik geloof dat ik ze zelfs in Zeeland nooit zo laat gepoot heb, verder loop ik gewoon achter, de dalende maan duurt voor mij nooit lang genoeg, het bed
waar de wortelgroenten moeten komen staat nog vol met doorgeschoten koolplanten en ja het ziet er schitterend uit, één wolk felle gele bloempjes!
Maar morgen gaan ze eruit! Mag wel vroeg uit bed stappen want er moeten een heleboel plantjes voor de rommelmarkt eind mei, in potjes gestopt worden en ook al m'n eigen potplanten willen zo langzamerhand wel eens verse potgrond, zeker nu het zo geregend heeft, dan wordt die potgrond van het jaar ervoor altijd zo klef. Goed ik heb morgen tot 5 uur, daarna beginnen de bladdagen en ga ik als een gek buxussen en struikklimop snoeien en dat kan dan tot donderdagmiddag 15.39 uur, daarna gaat de maan weer stijgen!

Donderdag 7 (vanaf 13.30), vrijdag 8 en zaterdag 9 graan/fruitdagen.
In mei kunnen er voor de laatste keer peulen en erwten gezaaid worden, verder direct in de volle grond courgettes, pompoenen, augurken, komkommers en meloenen, evt. afdekken met doorgeknipte plastic flessen. Stamslabonen, stamsnijbonen, stokslabonen en stoksnijbonen leggen, want bonen leg je, heb ik tenminste altijd geleerd.

Zondag 10 en maandag 11 worteldagen.
Rode bieten, venkel, winterwortelen, witlof, meiknollen enz. zaaien.

Dinsdag 12 en woensdag 13 (tot 9.58) bloemdagen.
Broccoli en bloemkool zaaien en in de bloementuin kan het éénjarigenzaad direct de volle grond in.

Woensdag 13 (vanaf 9.58), donderdag 14, vrijdag 15 en zaterdag 16 (tot 14.14) bladdagen.
Allerlei bladgroenten zoals sla, spinazie, raapstelen, snijbiet en bladkruiden zoals bieslook, kervel, koriander, basilicum zaaien, kruiden kun je of bij de bladgroenten of bij de bloemgroenten indelen, dille bijv. deel ik in bij de bloemen want die kweek ik vnl.voor de bloemen.

Zaterdag 16 (vanaf 14.14) en zondag 17 graan/fruitdagen.
Zie hierboven 7, 8 en 9 mei.

Maandag 18, dinsdag 19 en woensdag 20 (tot 11.41) worteldagen.
Zie hierboven 10 en 11 mei. 
  
Ik had bedacht de komkommers dit jaar maar eens in potten, oké kisten, te zetten. Op het terras kan de temperatuur flink oplopen en daar houden ze wel van, ik had er 2 per kist gezet en verder nog wat lathyrus erbij, de volgende morgen keek ik uit het raam en kon alleen maar concluderen dat de slakken m'n komkommers opgegeten hadden, ik balen, gelukkig had ik er nog wat over en die heb ik voor de zekerheid maar beschermd met halve plastic flessen. Overigens had ik bedacht dat het helemaal dicht gaat groeien zodat ik die rommel erachter niet meer kan zien.

Let op!
Niet tuinieren 14 mei na 17.35 uur en 15 mei niet voor 7.20 uur, zelf ben ik dan nog maar net m'n bed uit maar misschien zijn er onder jullie die al voor die tijd in de grond staan te wroeten?

Heel veel tuinplezier,

Oda.