zondag 28 juni 2015

Agenda 1 t/m 13 juli

We stevenen hier op een regelrechte hittegolf af, meestal bekijk ik 3 weerberichten, 2 daarvan zijn er zelfs van overtuigd dat we pieken gaan halen van 38º en nr. 3 denkt dat het bij 35º blijft, dit laatste vind ik overigens wel genoeg want momenteel is het nog 30º. Ik heb net enkele potplanten die inmiddels in de schaduw staan water gegeven, met de rest wacht ik nog even tot na 8 uur want dan wordt het wat aangenamer, voordeel is wel dat we 's avonds lang buiten kunnen zitten, heerlijk vind ik dat die warme zomeravonden en het blijft nog minstens een dag of 10 zo warm, wel jammer dat de tuin het moet doen met water uit de gieters, geen spatje regen krijgen we hier maar voorlopig zit er nog genoeg water in de 2 putten.

De werkzaamheden van de kas vorderen gestaag, de muur waar de kas tegenaan komt is nu ruim een meter hoog, het ziet er niet uit zo met die lelijke betonstenen maar op de foto is te zien dat er al 1 rijtje natuurstenen gemetseld is en zo wordt de hele muur, de achterkant gaan we niet camoufleren maar daar hebben we straks ruimte genoeg voor een flinke houtstapel.

De maan gaat a.s. woensdag 1 juli weer stijgen.
Dat betekent zaaien en evt. voor de diehards onder ons enten, de maanden juli en augustus zijn bij uitstek geschikt voor het enten van appel-, peer- en pruimenbomen. Zelf zie ik dat niet zo zitten, ik vind eigenlijk al dat stekwerk wel genoeg. Heb afgelopen week tijdens de bloemdagen de ter ziele gaande roos, die aan de noordkant staat gestekt, ja die kleine uitloper waarvan ik een tijdje geleden nog zulke hoge verwachtingen had want uiteindelijk deed die uitloper gewoon niets maar om te stekken heb je maar een cm. of 10, hooguit, nodig dus hij staat nu in een potje met potgrond en zand en hoop ik maar dat hij gaat wortelen.

Woensdag 1, donderdag 2 en vrijdag 3 (tot 15.41) graan/fruitdagen.
Zoals ik hierboven al schreef appel/peer/pruim enten. Eventueel courgettes in de volle grond zaaien.
Vaak krijgen de oude meeldauw, die kun je er dan uithalen en vervangen door nieuwe, ze kiemen en groeien nu snel met deze warmte want ook bij jullie in Nederland wordt het warm!

Vrijdag 3 (vanaf 15.41), zaterdag 4 en zondag 5 (tot 14.20) worteldagen.
Winterwortelen kunnen nu nog gezaaid worden. Verder venkel, bietjes en knollen.

Zondag 5 (vanaf 14.20) en maandag 6 bloemdagen.
Tweejarigen en vaste planten zaaien. Zelf heb ik dat tijdens de vorige stijgende maan gedaan en er komt al van alles op, de volgende dalende maan kan ik ze gaan verspenen, een fijn vooruitzicht vind ik dat.

Dinsdag 7, woensdag 8 en donderdag 9 bladdagen.
Allerlei bladgroenten zoals sla, andijvie, paksoy, groenlof, chinese kool zaaien, mijn tijdschrift heeft het zelfs over veldsla zaaien maar mijn ervaring is dat dat een maandje later toch beter uitpakt, de nachten zijn dan langer en veldsla houdt toch wel van iets meer kou.

Zoals jullie kunnen zien heb ik de afgelopen 2 weken niet stilgezeten, al m'n (bijna) uitgebloeide vaste planten heb ik afgeknipt, alles achterin de tuin op het grasveld gegooid, daar maai ik dan gewoon overheen, werkt perfect, al dat gehakselde gras en plantenafval leg ik dan op de kale grond tussen de fruitgroenten, hier en daar heb ik nog wat kale plekken en zeker met die droogte is het beter alles goed af te dekken, dan blijft de grond lekker vochtig.

Vrijdag 10 en zaterdag 11( tot 13.14) graan/fruitdagen.
Stamsnij- en stamsperciebonen leggen, zoek een soort uit die snel gaat bloeien en zaai ze op een beschutte/zonnige plaats, zeker in streken waar het in september 's nachts wel eens kan vriezen.

Zaterdag 11 (vanaf 13.14), zondag 12 en maandag 13 worteldagen.
Zie hierboven 3, 4 en 5 juli.

Mijn lange border wordt zoals elk jaar weer gedomineerd door de Verbena bonarienses, elke zomer is het dan ook een drukte van belang, de vlinders en ook een aantal soorten die bijna niet voorkomen zoals de koningspage weten deze bloemen feilloos te vinden.
Nadeel is wel dat ze zich en masse uitzaaien, aangezien ik er nu wel genoeg heb trek ik er elke dag bossen tegelijk uit!

Let op!
Niet tuinieren 5 juli na 15.50 uur en 8 juli niet voor 7.10 uur, dit laatste zal niet zo'n probleem zijn.

Heel veel tuinplezier,

Oda.  

   


 

 

maandag 15 juni 2015

Agenda 17 t/m 30 juni

"Mince", dat zeggen Fransen vaak als ze ergens verbaasd over zijn, als ik nu naar m'n tuin kijk roep ik dat ook heel de tijd want mijn tuin is van gortedroog getransformeerd in een zeer tevreden groene tuin, dacht nl. dat het nooit zou komen, die regen, alle buien botsten tegen de Loire aan om vervolgens gewoon te verdwijnen en dat al weken achtereen, dus donderdagavond zat ik er helemaal doorheen, moest m'n éénjarigenborder voor de zoveeltste keer sproeien en alles wat ik net gezaaid had in de groentetuin en alle potten, enfin daar ben ik gauw ruim een uur mee zoet, dacht eerst van nee laat alles maar verdorren maar kon mezelf toch wel weer bij elkaar rapen, want ja ben eigenlijk best wel gedisciplineerd, het was al donker toen ik het ineens hoorde regenen, de volgende morgen zat er 13 mm in de regenmeter en na gistermiddag, vannacht en vanmorgen weer bijna 30!!!!!
Nu zie ik het alweer lichter worden en schijnt het de rest van de week mooi weer te blijven, dus hier zit een tevreden vrouw met een tevreden tuin.

Hier komt de kas, de contouren zijn goed te zien op de foto,
ziet er zo niet zo groot uit qua oppervlakte maar als de muur staat met de kas ervoor zal blijken dat al mijn tomaten, paprika's  en pepers enz. er met gemak in kunnen.
Als de kas klaar is gaat mijn echtgenoot verder met de muur van de hangar, zijn tenniselleboog is nu zo goed als genezen, (zie mijn blog van 15 jan j.l.) dus hij kan er weer volop tegenaan, alhoewel hij moet natuurlijk niet weer een tenniselleboog oplopen, humm........ wordt vervolgd.

Overigens mijn excuses want ik ben weer een beetje laat met het publiceren van de nieuwe agenda van de volgende dalende maan, tijdstip overmorgen 17 juni om 21.43 uur, een paar uur daarvoor is het nieuwe maan (16.05 uur), dat betekent dat je hier op het Franse platteland geen hand voor ogen ziet, het is nl. zo dat als de maan op het hoogste punt staat hij ook het meest ver van de aarde, dat gecombineerd met nieuwe maan wil zeggen dat het extra donker is, andersom op het laagste punt (het meest dichtbij de aarde) gecombineerd met volle maan, nou dan kun je een boek lezen op je terras en besteden ze er zelfs aandacht aan op het journaal.

Woensdag 17 en donderdag 18 bloemdagen.
Broccolisplantjes en bloemkool verspenen, takken van de Wisteria afleggen, beetje grond en een steen erop en de wortels komen vanzelf, rozen stekken, een aantal rozen zoals The Fairy en alle ramblers wortelen als je ze in de grond stopt of netjes in een potje met aarde en wat grof metselzand.

Vrijdag 19 en zaterdag 20 bladdagen.
Bladplanten zoals sla, peterselie, selderij, kolen verspenen.
Heggen snoeien en gras maaien.

Zondag 21, maandag 22 en dinsdag 23 (tot 20.29) graan/fruitdagen.
Verwijder de niet dragende takken van het leifruit, evenals die van de druivenstruiken.
Tomaten en komkommers dieven, de uitlopers van de pompoenen afknippen na de 2 de vrucht, 2 vruchten per tak ik genoeg.

Dinsdag 23 (vanaf 20.29), woensdag 24, donderdag 25, vrijdag 26 en zaterdag 27 (tot 9.52)
worteldagen.
Vroege aardappels rooien. Uien, knoflook, sjalotten, mits het loof geel is, een beetje lostrekken, laat alles nog enkele dagen ter plekke liggen alvorens in de kelder of schuur op te slaan.
Prei oogsten, een dag of 2 laten liggen, loof en wortels in korten en planten.
Wortelgroenten uitdunnen, opletten wortels tegen de schemering uitdunnen dan is de wortelvlieg nl. minder actief.

Zaterdag 27 (vanaf 9.52), zondag 28 en maandag 29 (tot 9.00) bloemdagen.
Zie hierboven 17 en 18 juni.

Op 24 mrt. j.l. heb ik een foto geplaatst van een onooglijk potje met minuscule lobelia's die ik tussen de tuindeuren en luiken overgehouden had, zie hier rechts het resultaat, dit zijn slecht 2 potjes van de velen die ik overal heb staan, allemaal volop in bloei en daar gaan ze mee door totdat het gaat vriezen! Vorig bloeiden ze zelfs in november nog.

Maandag 29 (vanaf 9.00) en dinsdag 30 bladdagen.
Zie hierboven 19 en 20 juni.


Let op!
Niet tuinieren 23 juni na 14.00 uur en 24 juni na 14.20 uur.

Veel tuinplezier!

Oda.