zaterdag 25 juli 2015

Agenda 28 juli t/m 10 augustus

Droogte alom, wij dromen hier in de Nièvre van groene grasvelden, de hoge temperaturen (sinds half juni om en nabij de 30), drogen alles nog eens extra uit, het is dus sjouwen met gieters, zowel 's morgens als 's avonds. En ja natuurlijk giet ik niet alles en heb ik ook al het een en ander opgegeven, zoals de éénjarigenborder, op dagen van 35º en meer brandt de zon zo fel dat de bladeren van de Oost-Indische kers volledig verbrand zijn, zie wel dat ze weer opnieuw uitlopen dus als het even een beetje gaat regenen komen die er wel weer bovenop maar of al die niet gekiemde zaadjes dan alsnog gaan kiemen? Geen idee!

De fruitgroenten zijn heel tevreden met een flinke scheut water zo tegen de schemering.
Deze twee pompoenen zien er toch puik uit nietwaar? Het ras heet Amoro, dit jaar nieuw bij de Bolster, een goede bewaarpompoen en niet zuinig want, op de foto rechts niet te zien maar tussen de bladeren zitten 14 pompoenen, 9 in de ene en 5 in de andere, ze geven sinds een dag of 10 pas ranken ( 1 ligt op het aardappelbed) en daar zitten nog een stuk of 5 kleintjes in, zeer productief ras dus.


Heel goed kijken maar je kunt er 9 tellen!
Enfin alle fruitgroenten, mits elke avond voorzien van een flinke scheut water, gedijen goed bij deze temperaturen, geen verbrande bladeren! 
Al het zaaiwerk krijgt elke avond water en zelfs de bonen, die toch wel wat kunnen verdragen, giet ik want daar zag ik ook heel veel verbrande bladeren tussen bovendien kwamen er uit de uitgebloeide bloemen geen vruchten, ze hadden dus gewoon dorst en nu geven ze inmiddels kleintjes. Ben er wel achter dat de stokbonen meer last hebben van de hitte en de droogte want de stamboontjes geven juist weer heel veel boontjes! Zo zie je maar dat je van alles wel iets kunt leren. Van de vaste planten weet ik inmiddels (na 6 weken hitte en droogte) dat de rozen, verbena bonarienses, asters, kogeldistels, lavendels, kattenkruid, gipskruid, linaria's, geums, lavatera's, dahlia's, daglelies en bijna alle kruiden in de kruidentuin zeer hitte resistent zijn, dat de phloxen, herfstanemonen, geraniums en hortensia's zeer dorstig zijn, van de hortensia's wist ik dat natuurlijk wel maar van de meeste geraniums.....?  Veel van hun bladeren zijn verbrand, behalve als ze een beetje in de schaduw staan van bijv. een grote roos. Ik troost me met de gedachte dat ze wel weer gaan uitlopen zodra het gaat regenen.

A.s. dinsdag 28 juli om 19.31 uur gaat de maan weer stijgen en er valt nog best veel te zaaien en niet te vergeten: te oogsten!

Dinsdag 28 (vanaf 14.12), woensdag 29, donderdag 30 graan/fruitdagen.
Fruitbomen zoals appel, peer en pruim enten. Het is laat maar stamboontjes zaaien kunnen zeker in de wat mildere streken nog gezaaid worden. Zelf ga ik nog courgettes zaaien om in m'n kas te zetten.
Fruitgroenten oogsten en op een geschikte plaats bewaren of uitdelen natuurlijk.

Vrijdag 31 juli en zaterdag 1 augustus worteldagen.
Worteltjes en raapjes zaaien.

Zondag 2 bloemdag.
Tweejarigen zoals vergeet-mij-nietjes, viooltjes en madeliefjes zaaien.

Maandag 3, dinsdag 4, woensdag 5 en donderdag 6 (tot 12.13) bladdagen.
Bladgroenten zoals spinazie, raapstelen, paksoy, winterpostelein, veldsla enz. zaaien.

Donderdag 6 (vanaf 12.13) en vrijdag 7 (tot 18.31) graan/fruitdagen.
Bonen oogsten, inmaken of invriezen.

Vrijdag 7 (vanaf 18.31), zaterdag 8, zondag 9 en maandag 10 worteldagen.
Uien zaaien, zowel rode als gele, zie ver hierboven 31 juli en 1 augustus.

Aubergines, ook van die planten die van heel veel hitte houden, ik heb er er 4 staan, de eerste 3 vruchten heb ik er een week geleden afgehaald en er hangen er nu weer welgeteld 15 in!!!!
Wat een overdaad toch hè! Uitdelen, bewaren in de kelder en een aantal opeten, gelukkig begint de onlangs voorzichtig opgestarte B&B een beetje te lopen. Ja ik maak even gebruik van mijn blog om jullie hiervan op de hoogte te stellen, sinds een paar weken hebben wij één kamer met badkamer, waar wij gasten ontvangen. Voorlopig slecht één, volgend jaar de tweede en in 2017 nummer 3.
Prijzen en foto's van de kamer, het huis, de tuin en de omgeving zet ik binnenkort op m'n blog.

Let op!
Niet tuinieren, 2 augustus (helaas op een bloemdag) niet voor 17.10 uur en 4 augustus niet voor 9.55 uur.

Heel veel tuinplezier,

Oda. 

  





 

dinsdag 14 juli 2015

Agenda 14 t/m 28 juli

Zo de rust en internet zijn weergekeerd in de Nièvre!
Bleek dat 14 juli gisteren gevierd is, men vermoedde dat alle Parisiens vanwege het lange weekend op de 14de zelf in de loop van de dag zouden vertrekken dus heeft men besloten het feest een dag eerder te vieren, dat hebben wij dus gemist, stond natuurlijk op de verschillende mededelingsborden in het dorp maar ja als je die niet leest: "tant pis".
Maar wij hadden er ook geen tijd voor want vrienden van ons uit de buurt van Utrecht kwamen, zoals elk jaar, klussen en het project van dit jaar was de kas, en jawel hij staat!

Enfin er is ondanks de hitte heel hard gewerkt, al die aluminium profielen bij elkaar zoeken en aan elkaar schroeven, dat bleek een enorme klus, de muur moest ook nog opgemetseld, de betonnen muur is op hoogte, nu moeten de natuurstenen nog hoger opgemetseld, op de foto is te zien dat de hoogte daarvan zo'n 50 cm. is, voorlopig gaat het opmetselen hiervan niet lukken want de temperaturen gaan weer omhoog, overmorgen zelfs bijna 37 º, pfff.

Ondertussen begint het tuinieren me zwaar te vallen, we hebben nu ruim 4 weken geen regen gehad en veel planten beginnen ondanks veelvuldig water geven te verbranden, van de Oost-Indische kers rest slechts een zielig beetje verdord blad, de gezaaide boeren- en spruitkool (in bakjes) zijn volledig verbrand, was net te laat met de potjes in de schaduw zetten, heb alles opnieuw gezaaid en nu staan ze ergens waar ze helemaal geen zon krijgen. Het gras is nu bijna helemaal geel, geloof dat ik dat voor het laatst gezien heb in 1974!

Ondertussen blijft de maan stijgen en dalen, die trekt zich niets aan van het weer, gelukkig maar!
Vanmorgen is de maan om 6.19 uur gaan dalen en om 17.30 uur beginnen de bloemdagen.

Woensdag 15 en donderdag 16 (tot12.24) bloemdagen.
Oleander, fuchsia en vlinderstruiken stekken in potjes gevuld met potgrond en grof zand, afdekken met plastic. De vorige maand gezaaide tweejarigen en vaste planten verspenen.

Donderdag 16 (vanaf 12.24) en vrijdag 17 bladdagen.
Allerlei bladplanten verspenen, groenblijvende heggen zoals buxus en lonicera snoeien en stekken.

Zaterdag 18, zondag 19 en maandag 20 graan/fruitdagen.
Van de appel- en perenbomen de takken snoeien die geen vruchten meer dragen, evt. ook nog uitdunnen, de uitgebloeide frambozentakken bijna tot op de grond terugsnoeien, tomaten dieven en de te enthousiaste uitlopers van de pompoenen na de tweede vrucht afknippen.

Dinsdag 21, woensdag 22, donderdag 23 en vrijdag 24 (tot 18.04) worteldagen.
Als het loof van de uien, sjalotten en knoflook is gaan liggen en geel begint te worden de bollen lostrekken, een dag in de zon laten liggen en daarna naar binnen halen zodat ze goed kunnen overwinteren in een ruimte waar goed gelucht kan worden. Knoflookbollen blijven witter als je ze beschermt met wat loof van de andere bollen. 

De komkommerplanten die ik in kisten op het terras gezet heb doen het wonder boven wonder goed want ja ze hebben met die brandende zon nogal wat te verduren, moet ze minstens 2 zo niet 3 keer per dag water geven maar de eerste vruchten heb ik er al afgehaald, voor diegene die deze komkommertjes niet kent, dat zijn citroenkomkommers en ze zijn zeer smakelijk.

Vrijdag 24 (vanaf 18.04), zaterdag 25 en zondag 26 (tot 18.02) bloemdagen.
Herfstbollen zoals cyclaam en herfstcrocus planten, de uitgebloeide irissen scheuren en planten, zie ver hierboven 15 en 16 juli.

Zondag 26 (vanaf 18.02), maandag 27 en dinsdag 28 (tot 14.12) bladdagen.
Zie hierboven 16 en 17 juli.

Let op!
21 juli niet tuinieren na 8.00 uur.

Heel veel tuinplezier!

Oda.