zondag 20 september 2015

Agenda 21 september t/m 3 oktober

Ben maar net op tijd met deze blog want morgen om 14.01 uur gaat de maan weer stijgen en dan kan er weer een beetje gezaaid worden maar des te meer geoogst.
Eindelijk kan ik melden dat de droogte nu definitief voorbij is, vorige week zaterdag is het gaan regenen en alles bij elkaar is er in een week tijd 45 mm.gevallen, heb dus ook tussen de buien door lekker veel verplant en ook nog enkele roosjes gestekt, dit laatste had ik misschien in augustus moeten doen maar door die hitte en droogte werd mijn tuinenthousiasme behoorlijk getemperd.

Afgelopen woensdag trok er een flinke onweersbui over de Nièvre en die duurde slecht 5 minuten maar de schade die dat noodweer teweeggebracht heeft is enorm, een dikke tak van de pruimenboom als een luciferhoutje afgebroken, oké het is een wilde pruimenboom dus voor de pruimenvoorraad niet zo belangrijk maar daar was wel onze schaduwplek om lekker aangenaam buiten te kunnen zitten als het op het terras zelfs onder de parasol te warm wordt.
Vrienden van ons die op bezoek waren hebben even ''un coup de main'' geholpen en zo was alles weer snel opgeruimd, even op de foto klikken om helemaal links Shaffy te ontwaren die er tijdelijk een nieuwe verstopplek bijheeft.

Helaas lagen er tijdens die 5 minuten ook gelijk een stuk of 10 ruiten uit m'n nieuwe kas, we waren nl. nog net niet klaar met het verven van alle profielen, het glas van het dak zat er nog niet in en zo had de wind vrij spel, gelukkig hebben we nog glas op voorraad maar leuk is anders!

Vanaf morgen dus weer zaaien en oogsten!

Maandag 21 (vanaf 14.01), dinsdag 22 en woensdag 23 graan/fruitdagen.
Het is beter de kale stukken in de tuin in te zaaien met bijv. rogge, haver of tarwe, volgend voorjaar afmaaien en al het afval gebruiken om te mulchen, de wortels onderspitten.
Appels en peren oogsten.

Donderdag 24 en vrijdag 25 worteldagen.
Op een beschutte, zonnige plaats lukt het vast nog wel om radijsjes te kweken, anders in de bak of kas, eventueel worteltjes zaaien.

Zaterdag 27 bloemdag.
Volgens mijn maantijdschrift lathyrus in potjes zaaien en van de winter zien over te houden, denk dat ik dat toch deze winter maar ga proberen want als de kas dicht is kan alles daarin.

Zondag 27, maandag 28 en dinsdag 29 bladdagen.
In de bak of kas bladgroenten zoals spinazie en wintersla zaaien, veldsla kan gewoon nog in de volle grond.

Woensdag 30 september en donderdag 1 oktober (tot 9.34) graan/fruitdagen.
Om volgend jaar vroeg tuinbonen en erwten te kunnen oogsten kunnen deze nu al gezaaid worden, zelf ga ik dit na de mislukte poging van vorig jaar maar niet meer doen.
Zie verder hierboven 21, 22 en 23 september.

Donderdag 1 (vanaf 9.34), vrijdag 2 en zaterdag 3 worteldagen.
Zie hierboven 24 en 25 september. 

Elke herfst boeien ze me weer mateloos, de asters! Wat een schatjes toch! Deze combinatie had ik nog niet eerder want de robijnrode, heet ook rubyred,  heb ik daar vorig jaar neergezet en combineert geweldig met de zachtlila, vasterival. Die mogen voortaan mooi bij elkaar blijven staan.

Let op!
Niet tuinieren zondag 27 na 18.00 uur en maandag 28 september niet voor 10.00 uur.
Dat zal niet zo'n probleem zijn!

Heel veel tuinplezier,

Oda.     

 

 


woensdag 2 september 2015

Agenda 7 t/m 21 september

Ha, eindelijk kan ik eens iets anders melden dan alleen maar droogte, het heeft geregend en wel       40 mm., maandag was het verschrikkelijk benauwd en de lucht was vreselijk aan het werken, iedereen keek reikhalzend uit naar nu eens een flinke hoeveelheid water, het duurde en het duurde maar, overal om ons heen vielen buien maar bij ons...... en eindelijk tegen 12 uur 's nachts begon het lichtjes te regenen, de volgende morgen regende het nog en pas tegen twaalven 's middags werd het droog maar toen had de regenmeter wel 40 mm gescoord.

En zo ziet de grond van het aardappelbed, waar ik zo moeilijk heb lopen doen, er nu uit, deze spruitkool heb ik er een week geleden ingezet en heel veel water gegeven, vandaag heb ik daar maar eens flink geschoffeld, en alle dikke kluiten vielen zo uit elkaar.

Ben deze keer vroeg met m'n blog, we gaan nl. een paar dagen op vakantie en dan zie ik geen kans om m'n blog bij te werken, als zondagavond om 19.04 uur de maan weer gaat dalen ben ik nog niet terug, vandaar!

Maandag 7 en dinsdag 8 bloemdagen.
De eerder gezaaide tweejarigen planten, tenminste als de grond het toelaat, ik heb begrepen dat het in Nederland inmiddels nat genoeg is., bollen zoals narcissen, crocussen, sneeuwklokjes en anemomen planten, evt. vaste planten scheuren en ergens anders een plekje geven.

Woensdag 9 en donderdag 10 bladdagen.
Groenblijvende heggen snoeien, evt. stekken. De vorige maand gezaaide bladgroenten uitdunnen.

Vrijdag 11, zaterdag 12 en zondag 13 (tot 17.08) graan/fruitdagen.
Aardbeienplantjes planten, gekocht of de eerste van de uitlopers van de oude planten.
Bessen, frambozen, druiven in potten kunnen ook de grond in.

Zondag 13 (vanaf 17.08), maandag 14, dinsdag 15 en woensdag 16 worteldagen.
Wortelgroenten zoals bieten, winterwortelen en pastinaak oogsten, evt. in zand bewaren, zelf laat ik overigens m'n pastinaken gewoon overwinteren, gaat meestal goed en bovendien zijn ze deze zomer door de droogte amper gegroeid dus laat ik ze mooi nu weer staan. 

Ook m'n gras vandaag gemaaid, heb het even nagekeken maar de voorlaatste keer was 16 juni, met de 'n' van Nico ja, m.a.w. vandaag dus voor het eerst deze zomer, ziet er een stuk beter uit, op d'n duur groeit er alleen nog maar onkruid, zo ga ik tenminste met een goed gevoel op reis.

Donderdag 17 en vrijdag 18 bloemdagen.
Zie hierboven maandag 7 en dinsdag 8.

Zaterdag 19 en zondag 20 bladdagen.
Zie hierboven woensdag 9 en donderdag 10.

Maandag 20 graan/fruitdag.
Vanaf 14.01 uur gaat de maan weer stijgen, tot die tijd zie hierboven zondag 13 t/m woensdag 16.

Oh ze zijn zo mooi, ik blijft er maar foto's van maken! Ik weet zeker dat als van Gogh nu nog zou leven hij deze zonnebloemen zou komen schilderen.

Let op!
Zondag 13 niet tuinieren voor 14.00 uur.
Maandag 14 niet tuinieren voor 18.35 uur.

Heel veel tuinplezier!

Oda.