zondag 18 oktober 2015

Agenda 19 oktober t/m 14 november

Dit wordt weer een lange agenda want het werk in de tuin wordt rond deze tijd van het jaar altijd wat minder, behalve natuurlijk als de hele tuin op de schop gaat maar ja dat is een uitzondering.
Ja ik ben weer eens te laat, het lukte me afgelopen week echt niet tijd te vinden om m'n blog bij te werken, ben notabene met pensioen en heb gewoon gebrek aan tijd, ik raad iedereen dus af om met pensioen te gaan, doe het niet! Heus je hebt meer tijd als je gewoon blijft werken.
Jullie begrijpen vast wel dat ik goed bezig ben geweest in m'n kas, zo heerlijk daar want de afgelopen 2 weken hebben we nu niet zulk aangenaam weer gehad en als je lekker in je kasje kan werken, wat stekjes in potjes doen, paprika's van buiten uitspitten en erin zetten, spitskool, peterselie, selderij en basilicum planten. 

Ja jullie lezen het goed, ik heb de paprika's gewoon met kluit en al uitgespit en in de kas gezet, was bang voor nachtvorst, gelukkig bleef de temperatuur bij + 1 steken maar het had er net zo goed onder kunnen zijn. Ik vond de groene paprika's slecht kleuren en ik houd helemaal niet van groene dus ik dacht wie weet lukt het en of het werkt! De een na de ander wordt in sneltempo rood, het blad wat ik er eerder al had afgehaald om het rood worden een beetje te stimuleren, loopt ook weer flink uit, wie weet kan ik ze overhouden als het een warme winter wordt?
Deze foto heb ik bijna 2 weken geleden gemaakt, net nadat ik de paprika's over had gezet, maar op de volgende foto, die ik zojuist heb gemaakt, kunnen jullie zien dat er al flink veel rode aanhangen, ze zien er wel een beetje wazig uit maar dat komt omdat het glas ervoor zit. De basilicumplanten hebben wel een tik gehad van het verplanten maar ik denk dat als ik
ze buiten had laten staan ze nu helemaal bruin zouden zijn en nu hebben ze tenminste nog groene blaadjes. De komende week wordt het warmer en krijgen we ook meer zon dus wie weet krijgen ze nog een groeispurt.

Goed vanavond om 20.29 uur gaat de maan weer stijgen, er valt niet veel meer te zaaien dus ik houd het kort.

Maandag 19, dinsdag 20, dinsdag 27 (vanaf 16.03) en woensdag 28 graan/fruitdagen.
In de zachtere streken tuinbonen en erwten in de volle grond zaaien, zelf doe ik dat niet meer, ik heb nog nooit zulke slechte tuinbonen gehad, ga er wel een paar in potjes in de kas zaaien en dan volgend jaar buiten uitplanten. Na de eerste nachtvorst mispels oogsten.

Woensdag 21, donderdag 22, donderdag 29 en vrijdag 30 en zaterdag 31 (tot 9.58)  worteldagen.
In de kas of bak wortels en radijs zaaien. De uitlopers van de aardappels afhalen.

Vrijdag 23 en zaterdag 24 (tot 15.20) bloemdagen.
Eventueel zaad verzamelen voor volgend jaar.

Zaterdag 24 (vanaf 15.20), zondag 25, maandag 26 en dinsdag 27 (tot 16.03) bladdagen.
In de koudere streken de veldsla en spinazie beschermen. De takken van de dragon afknippen en de plant beschermen met een dikke laag droog blad of stro, voor zover je het blad van de afgeknipte takken niet nodig hebt deze ook hiervoor gebruiken.

Zaterdag 31 om 9.58 uur gaat de maan weer dalen. Hieronder de agenda van de dalende maan.

Zaterdag 31 oktober(vanaf 9.58), zaterdag 7, zondag 8, maandag 9 en dinsdag 9 november worteldagen.
Knoflook planten. Vorstgevoelige wortelgroenten zoals bieten en winterwortelen uit de grond halen, droog en vorstvrij bewaren, mij bevalt het bewaren in zand prima, vooral bieten bewaren zo heel goed.

Zondag 1, maandag 2 (tot 13.00), woensdag 11 en donderdag 12 bloemdagen.
Na de eerste nachtvorst de dahlia's, begonia's en gladiolen eruit halen, de knollen droog en vorstvrij bewaren. Eventueel nog wat vaste planten scheuren en verplanten. Vooral 11 en 12 november zijn zeer geschikte dagen om klimplanten zoals clematis, wisteria en Duitse pijp te planten.

Maandag 2 (vanaf 13.00), dinsdag 3, vrijdag 13 en zaterdag 14 bladdagen.
Aspergeblad afknippen en verbranden, andijvie, kardoen en groenselderij bleken. evt. weer een deel witlof inkuilen, spitskool flink diep planten, tot aan het eerste blad. Groenblijvende (klim)planten snoeien, planten of verplanten.

Woensdag 4, donderdag 5 en vrijdag 6 graan/fruitdagen.
Klein fruit planten, voor het planten van fruitbomen is het nog te vroeg, eerst moet al het blad eraf gevallen zijn, de vijg stekken, ook daarvoor moet het blad eraf zijn.

Zie hier het ex-aardbeienbed, heb alles eruit gehaald en ergens anders nieuwe gezet, kostte me nog behoorlijk wat moeite want behalve aardbeien stond er ook zo'n diepwortelend plantje tussen dat erg op een aardbeiplant lijkt en ook net zulke uitlopers maakt, alleen komen er dan geen aardbeien aan maar van die nietszeggende gele bloempjes, grrr.....

 
Let op! 
Niet tuinieren 25 oktober niet voor 13.40 uur, 26 oktober niet na 9 uur, 7 november niet na 11.50 uur.

Heel veel tuinplezier,

Oda.





 


donderdag 1 oktober 2015

Agenda 4 t/m 18 oktober

Gelukkig! De kas is inmiddels stormbestendig, alle profielen zijn geverfd en het glas zit erin, aan de randen heb ik compost gegooid, dat ga ik er de komende dagen doorwerken, en vanaf a.s. zondag, als de maan gaat dalen, kan ik er van alles inplanten.
De muur, voor de lelijke betonmuur moet nog opgetrokken worden tot bovenaan en rechts komt nog een brede plank waar ik al m'n potjes op kwijt kan, in het midden komt een rij betontegels, die hebben we uit Nederland meegenomen, in Frankrijk kun je die niet krijgen.
Denk dat ik ga proberen een paar niet al te grote basilicum- en paprikaplanten met kluit en al uit de volle grond te spitten en in de kas te zetten, die zien er nog zo mooi uit!
Eén nachtvorstje en alles is verloren! Zag gisteren al kraanvogels overkomen en dat zou, hoeft niet, kunnen betekenen dat er ander weer op komst is. Verder heb ik nog kleine peterselie- en selderijplantjes buiten staan en spitskool in potjes, dus ik kan nog lekker vooruit!
Nog een voordeel van de kas, we hebben hem zo neergezet dat we de onderkant van de muur van de buren niet meer kunnen zien want wij vinden zo'n mooie natuurstenen muur waar cement tegenaan gesmeerd is niet zo mooi. En achter de kas is nog ruimte genoeg waar mijn echtgenoot (voorlopig) overbodig bouwmateriaal kwijt kan, een vlechtscherm ervoor en ik hoef me niet meer te ergeren, wat een heerlijk vooruitzicht! 

Zoals ik al zei gaat de maan 4 oktober dalen, tijd voor het snoei- en plantwerk.                                                                                                                                                                                                                                                          
Zondag 4 oktober (tot 11.35) worteldag.
Zie hieronder 11/12/13/14 oktober.

Zondag 4 (vanaf 11.35) en maandag 5 bloemdagen.
Vaste planten scheuren en weggeven of een andere plek in de tuin zetten. En het is weer tijd om voorjaarsbollen in de grond te stoppen.

Dinsdag 6 en woensdag 7 bladdagen.
Spitskool, die begin augustus gezaaid is, in de volle grond of kas zetten. Groenblijvende heggen snoeien. Bladplanten scheuren en verplanten.

Donderdag 8, vrijdag 9 en zaterdag 10 graan/fruitdagen.
Nu kan het nog net, aardbeienplanten in de volle grond zetten, gebruik hiervoor de eerste uitlopers van de oude planten, gooi de rest weg, wel veel werk, ik moet het ook nog doen, in augustus was het te warm en de grond veel te droog, in september was de grond nog niet veel natter dus dan maar in oktober, ik ga alle oude planten eruit spitten en die laat ik dan ter plekke liggen, zo blijft de grond ook mooi bedekt, volgend voorjaar zijn ze dan zo droog dat ik er met de grasmaaier overheen kan en dat gebruik ik dan weer als mulch, tussen de nieuwe plantjes plant ik dan knoflook.
Klein fruit planten. Met het snoeien van fruitbomen beter nog even wachten tot het blad eraf is.

Zondag 11, maandag 12, dinsdag 13 en woensdag 14 (tot 13.35) worteldagen.
Witlof uit de grond halen zonder de wortels al teveel te beschadigen, enkele dagen laten liggen om de groei te stoppen. Anderen wortelgroenten zoals winterwortelen en bieten oogsten en op een droge, vorstvrije plaats bewaren, een handige methode, vooral voor bieten, is in scherp zand bewaren.
Bieten blijven zo tot zeker in juni goed, sommige wortels beginnen meestal in april te rotten.
Knoflook tussen de aardbeien planten, schijnt een goede combinatie te zijn, heb ik vorig jaar ook gedaan en de oogst was zeer overdadig, aangezien m'n aardbeien naar een andere plaats verhuizen zet ik de knoflook er maar weer tussen.

Woensdag 14 (vanaf 13.35), donderdag 15 en vrijdag 16 (tot 14.59) bloemdagen.
Na de eerste nachtvorst dahlia's, canna's, gladiolen en begonia's eruit halen en vorstvrij bewaren. Artisjokken aan de voet beschermen.

Vrijdag 16 (vanaf 14.59), zaterdag 17 en zondag 18 (tot 13.47) bladdagen.
Van de eerder deze week uitgehaalde witlof het blad 3 cm. boven de wortel afkappen en van de wortel 20 cm. overhouden, in de kelder in bakken met aarde zetten of buiten in een kuil, deze bedekken met aarde of stro en daarover een zwart plastic.

Ik vind dit wel een mooi sfeerplaatje!
Trouwens dit jaar kan ik wel spreken van een zeer overdadige pompoenenoogst, van 2½ plant heb ik er in totaal 35 afgehaald. Afgelopen voorjaar had de Bolster een nieuw ras, Amoro, en ik dacht, die ga ik uit proberen. Oh ja die halve plant, dat leg ik uit: ik stop altijd 2 pitten in een potje, heb er een aantal weggegeven en 2 potjes voor mezelf gehouden, die heb ik per 2 in de volle grond gezet en na een week of 3 bij elk 1 weggehaald, dus 2 laten staan en 2 ergens ander gezet, die bleven erg achter, voor mij weer eens een bevestiging dat verplanten de planten op een behoorlijke achterstand zet, en daardoor slakgevoeliger, uiteindelijk is er één door de droogte gesneuveld en de andere is het wel gaan doen maar vergeleken bij de 2 andere bleef het maar een halve plant, er zit nu pas een uitloper van 1 meter aan, maar ik heb er toch nog 3 grote pompoenen afgehaald, dit betekent dat de andere 2 er samen 32 hadden! 

Let op!

Zondag 11 oktober de hele dag niet tuinieren, misschien moet ik dan maar met de tuinclub weg.

Heel veel tuinplezier!

Oda.