maandag 29 februari 2016

Agenda 2 t/m 15 maart

Ben ik eens even mooi op tijd! Het is nog februari en de volgende maankalender gaat pas donderdagmiddag om 15.19 uur in. Dan gaat de maan weer stijgen en zouden we kunnen gaan zaaien, alleen ja zo warm en droog als het hier was t/m de maand januari, zo koud en nat is het nu, a.s. nacht gaat het 4 graden vriezen, morgen gaat de temperatuur snel omhoog naar 12 graden, klinkt goed, hoor ik jullie denken, ware het niet dat het aan het eind van de dag gaat regenen en dat die regen aanhoudt zeker t/m vrijdag, niet iets waar ik me nu op verheug. Aan het eind van de week krijgen we weer een aantal nachten achter elkaar vorst, goed dan droogt de boel na 3 dagen regen weer een beetje op maar om dan bijvoorbeeld pastinaken te gaan zaaien, nee dus......

 Ik heb ook nog positief nieuws hoor, in de kas lopen de peulen en erwten al flink uit en de slazaadjes beginnen ook te kiemen, de tomaten en paprika's stonden in een vloek en een zucht boven en heb ik al in potjes gezet.
Jammer dat de lathyrus nog niet boven staat maar die kiemen sowieso altijd langzaam, afwachten dus.
De peulen en erwten kan ik dan na 15 maart in de volle grond gaan zetten, de 2de helft van maart zal het toch wel wat warmer worden?

Donderdag 3 (na 15.19), vrijdag 4 en zaterdag 5 maart graan/fruitdagen.
Binnenshuis tomaten, aubergines, paprika's, pepers zaaien. Als de grond het toelaat erwten, peulen en tuinbonen zaaien.

Zondag 6 en maandag 7 (tot 17.36) worteldagen.
Wortelgroenten zoals radijs, wortelen en pastinaak zaaien, in de volle grond, binnenshuis op de vensterbank knolselderie voorzaaien.

Maandag 7 (vanaf 17.36) en dinsdag 8 bloemdagen.
Binnenshuis, in de kas of bak éénjarigen voorzaaien.

Woensdag 9, donderdag 10, vrijdag 11 en zaterdag 12 (tot 9.43) bladdagen.
De maan staat in het teken van de vis, dus perfect voor het zaaien van allerlei bladgroenten, zoals slasoorten en spinazie.

Half februari ben ik een kleine week in Nederland geweest, o.a. bij m'n zusje, die haar sneeuwklokjes eens flink had uitgedund, ze gaf me 5 volgepropte potten mee, in één daarvan zaten dubbele, is het geen schoonheid, om goed uit te laten komen voor de foto op een buxus gelegd, doet me zelfs een beetje denken aan de Zeeuwse knoop! Ik heb ze allemaal in de kruidentuin gezet, dan kunnen we er 's winters volop van genieten!

Zaterdag 12 (vanaf 9.43)en zondag 13 (tot 9.21) graan/fruitdagen.
Zie hierboven 3/4/5 maart.

Zondag 13 (vanaf 9.21), maandag 14 en dinsdag 15 worteldagen.
Eventueel prei in kas of bak zaaien, zie verder hier boven 6/7 maart.

Moet nog wel even vermelden dat al het zaaiwerk in de volle grond vergeefs zal zijn als het te nat en te koud blijft, dan beter wachten tot de volgende stijgende maan, helaas pas eind maart/begin april.

Het mag nu wel koud en nat zijn maar deze roos, Paul's Himalayan, laat zien dat het deze winter gemiddeld erg warm geweest is, het blad begint al aardig uit te lopen.

Let op!
9 maart niet tuinieren voor 12.40 uur,
10 maart niet voor 13.10 uur. 

Heel veel tuinplezier!

Oda. 
 
 

 


 

dinsdag 16 februari 2016

Agenda 18 febr. t/m 2 maart.

Ja het moest er een keer van komen, dat het ging regenen, bedoel ik!
Het laatste weekend van januari begon het te regenen en dat was de voorbode van nog veel meer, nu draaien alle rivieren en beekjes weer op volle toeren, de koetjes (die vanwege de hoge temperaturen heel de winter buiten hebben gestaan) moeten op de ondergelopen weilanden weer zoeken naar de droge plaatsen, maar mooi is het wel hoor, al dat ondergelopen land, helaas voor de ondergelopen weiland liefhebbers, het is weer voorbij, afgelopen nacht heeft het gevroren en de komende 4 nachten zal dat ook het geval zijn, bovendien blijft het overdag droog, volgens de meteo valt er eind volgende week pas weer regen, de tuinbonen zullen dit droge weer vast en zeker wel waarderen want door al die regen staan ze er niet meer zo florissant bij, heb ze vanmiddag afgedekt met dennentakken om ze tegen de vorst te beschermen, het plastic dat ik er gisteren even snel overheen had gelegd was half weggewaaid, ja dat schoot niet op dus......

De afgelopen week heeft het voor Bourgondische begrippen ook heel hard gewaaid, zo hard zelfs dat de loodzware eikenhouten ladder, waar ik een klimroos langs laat groeien, was omgewaaid, gelukkig staat er een muur anders had die
ladder waarschijnlijk plat gelegen, met alle gevolgen van dien, inmiddels staat hij weer recht.

Overmorgen 18 februari gaat de maan weer dalen, ik ben dus weer aan de late kant, alhoewel zoveel valt er nu ook weer niet te doen in die natte grond, ik heb begrepen dat er in Nederland zoveel gevallen is dat er bijna rijst gekweekt kan worden, dan hebben we hier nog mazzel!

Donderdag 18 en vrijdag 19 bloemdagen.
Als de temperatuur het toelaat artisjokken en kardoenen scheuren en verplanten, de in januari gezaaide bloemkool verspenen, nog wel in de kas laten staan, sneeuwklokjes scheuren en verplanten, anemonen, ranonkels, wisteria en clematis planten.

Zaterdag 20 en zondag 21 (tot 15.30) bladdagen.
De in januari voorgezaaide slasoorten verspenen, nog wel in de kas laten staan, groenblijvende struiken snoeien en (ver)planten.

Zondag 21 (vanaf 15.30), maandag 22, dinsdag 23 en woensdag 24 (tot 11.40) graan/fruitdagen.
Tuinbonen, die 20 cm. hoog staan, aanaarden, vreemd toch hè, ik blog alweer een jaar of 4 en dit heb ik nog nooit eerder gelezen! En tuinieren doe ik al zeker 40 jaar en ik heb er nog nooit eerder van gehoord, maar goed het zal best ergens goed voor zijn dus ga ik het advies netjes opvolgen.
Appel- en perenbomen, druiven en klein fruit snoeien en (ver)planten.

Woensdag 24 (vanaf 11.40), donderdag 25, vrijdag 26 en zaterdag 27 worteldagen.
Vroege aardappels, sjalotten, uien en knoflook planten, aardappels alleen in milde streken.

M'n kas is toch wel een uitkomst hoor! Door de droogte en hitte mislukten m'n koolzaaisels steeds, ook de in het voorjaar gezaaide spitskolen tierden maar niet, uiteindelijk hebben er maar 2 het overleefd in de volle grond, in september heb ik nog een keer spitskool gezaaid en in de kas uitgeplant, het resultaat is hier rechts op de foto te zien, behalve deze staan er nog 8 van zulke kanjers!

Zondag 28 en maandag 29 februari bloemdagen.
Artisjokken en kardoenen scheuren en planten. Klimrozen snoeien. Zie verder hierboven 18 en 19 februari.

Dinsdag 1 en woensdag 2 maart bladdagen.
Asperges planten. Zie verder hierboven 20 en 21 februari.

Zo 9 kleuren lathyrussen  heb ik alvast voorgezaaid en verderop (niet te zien op de foto) sla, erwten en peulen, dus voorjaar kom maar op en snel een beetje!!!!!

Let op!
Niet tuinieren 24 februari voor 12.15 uur en 27 februari niet voor 9.30 uur.

Heel veel tuinplezier!

Oda.  


 
 

 

dinsdag 2 februari 2016

Agenda 5 t/m 17 febr.

Hoera we hebben vorst gehad, het stelde niet veel voor, een nacht of 5 temperaturen van -2, misschien -3, dat was het dan, voor de zekerheid toch wat oude gordijnen over m'n planten in de kas gegooid en de artisjokken buiten lekker ingepakt, die gordijnen heb ik alweer opgeruimd maar de artisjokken staan nog steeds ingepakt, dat laat ik nog maar even zo, het kan uiteraard best weer gaan vriezen, het is tenslotte nog maar begin februari.
Enfin na de nachtvorstweek was het overdag ineens +10, zonnig en windstil, dus besloot ik samen met mijn echtgenoot te gaan snoeien in de vigne, we zijn nog nooit zo vroeg geweest, zijn inmiddels over de helft maar nu wachten we toch weer even want het waait en dan voelt het aanmerkelijk kouder aan. Afgelopen weekend heeft het zowaar flink geregend, eigenlijk pas de eerste echte regenbuien deze winter, de rivier de Beuvron die hier in de buurt stroomt was zelfs buiten z'n oevers getreden, normaal gesproken gebeurt dat 's winters regelmatig, maar deze winter is het gewoon allemaal anders!

Zie hier links de tuinbonen, vorige keer schreef ik al dat ik zo gauw niet wist wat ik ermee aan moest, zo groot waren ze geworden in de kas, maar ja toen het zo'n graad of 12 was met volop zon heb ik ze 26 januari (fruitdag) toch maar buiten in de volle grond uitgeplant en ze staan er nog pront bij, voor de zekerheid heb ik een paar stokken in de grond gestoken en er alvast een stuk plastic naast gelegd dat ik er dan zo overheen kan gooien mocht het ineens 's nachts gaan vriezen, ze zijn nl. toch nog een beetje frèles, wat een geweldig woord is dat toch hè!

Jullie krijgen deze keer weer een korte agenda, dus alleen de komende stijgende maan, het tuinseizoen begint er tenslotte aan te komen, de bestelling van de zaden is de deur uit en over m'n pootgoed ben ik aan het nadenken, maar die bestelling ga ik zeker volgende week plaatsen.

Vrijdag 5 en zaterdag 6 graan/fruitdagen.
Binnen zaaien, aubergines, paprika's en pepers, deze laatste 2 kunnen ook nog wel een maandje wachten maar dat geldt niet voor aubergines, die kiemen en groeien zo verschrikkelijk langzaam dat, wil je ze in mei in je tuin zetten, je ze echt nu moet zaaien. Zelf koop ik begin mei 4 plantjes, ik had nooit zo'n succes met mijn eigen zaailingen en begin mei is er hier in de buurt altijd een plantenmarkt waar een bioboer vreselijk mooie planten verkoopt, vorig jaar had ik van 4 planten zo'n 60 aubergines, ik bleef uitdelen! In de wat mildere streken peulen, erwten en tuinbonen buiten zaaien, anders in de bak of de kas.

Zondag 7en maandag 8 worteldagen.
Uien zaaien in de volle grond, in de bak of kas worteltjes en radijs zaaien.

Dinsdag 9 en woensdag 10 bloemdagen.
Begonia's en lathyrus zaaien, ik ben niet zo van de begonia's dus houd ik het bij lathyrus, heb nu tenslotte een kas.

Donderdag 11, vrijdag 12 en zaterdag 13 bladdagen.
De maan staat in het teken van de vis en dan is het goed slasoorten zaaien,wel nog in de bak of kas.
Spitskool ook binnen zaaien, maar spinazie en rucola mogen de volle grond in.

Zondag 14 graan/fruitdag.
Binnen op de vensterbank of in de kas tomaten zaaien.

Maandag 15, dinsdag 16 en woensdag 17 worteldagen.
In kas of bak wortels, radijs en knolselderij zaaien, deze laatste beter in een bakje want de zaadjes zijn bij opkomst zo klein, dat je ze snel over het hoofd ziet.

Half januari liep ik door de tuin en ik zag al primulaatjes en blauwe druifjes bloeien, omdat het toen 's nachts had gevroren verbaasde me dat zelfs nog meer, blauwe druiven heb ik nog nooit eerder dan maart gezien, ook hier in Frankrijk, primula's willen zich hier op de zuidhellingen wel in februari laten zien maar half januari.... nee! 
Oké de blauwe druif hieronder op de foto ziet er nog een beetje bleekjes uit maar het is een echte blauwe druif!

Let op!
Niet tuinieren 10 februari na 16.40 uur en 11 februari niet voor 8.45 uur, dit laatste kan ik net zo achterwege laten want wie werkt er rond deze tijd van het jaar nu voor negenen in de tuin? 

Heel veel tuinplezier,

Oda.