maandag 25 april 2016

agenda 27 april t/m 9 mei

Alles loopt inmiddels 3 weken achter op vorig jaar, afgelopen week mooi zonnig en redelijk warm weer gehad maar eergisteren ging de temperatuur onderuit, 's ochtends liep ik nog met m'n vest open tijdens de ochtendwandeling met de hond, 's middags moest ik er nog een extra vest en een sjaal bij aantrekken om de snijdende noordoosten wind te weerstaan, afgelopen nacht weer onder nul en de komende week blijft de nachtvorst aanhouden, allemaal leuk en aardig dus die hoge temperaturen t/m januari maar meestal moet je het dan later bekopen, ik vrees ook voor alle bloesem!
De tulpen daarentegen bloeien nu veel langer, een beetje nachtvorst kunnen ze wel hebben, dat is dus weer mazzel want tulpen zijn echt mijn bloemen! Misschien omdat m'n wieg in Nederland heeft gestaan? Overigens ze doen het hier ook veel beter dan in Zeeland, daar moest ik regelmatig nieuwe planten, hier vermeerderen ze zich als gekken, dit jaar wacht me ook weer de zware taak om ze uit de grond te halen en her en der in de borders te verdelen!

Ik heb echter nog andere tulpenzorgen, er komen nl. steeds meer van die tweekleurige tulpen (ik noem dat renaissance tulpen) en daar ben ik nu eenmaal niet zo weg van! Ook van tweekleurig blad ben ik niet zo gecharmeerd, m.a.w. ik heb ze echt niet in de grond gestopt! Daar ga ik dus een stok bijzetten en de eerste de beste liefhebber die langs komt mag ze meenemen.
 Ik dacht ik neem nog een foto van enkelkleurige tulpen, staat er toch nog zo'n renaissancegeval op, jullie zien wel het blijft me achtervolgen, enfin behalve die ene vind ik dit soort tulpen helemaal geweldig, eenvoudig, sierlijk en geen frutsels, een lust voor het oog!

Overmorgen woensdag 27 april gaat de maan weer stijgen, dat betekent zaaien, normaal gesproken is dat rond deze tijd van het jaar geen probleem, alleen dit jaar is het nog steeds koud, de grond dus ook, bonen zaaien bijvoorbeeld heeft totaal geen zin, die schrikken zich rot als ze in die koude grond gelegd worden, alleen dan moeten we bijna een maand wachten want de volgende stijgende maan begint 24 mei, dat is best wel lang wachten dus eventueel voorkiemen in de bak of kas zou een oplossing zijn.

Woensdag 27 , donderdag 28 en vrijdag 29 (tot 12.02) graan/fruitdagen.
In de mildere streken bonen, zowel stok- als stambonen, zaaien. Ook fruitgroenten zoals komkommers, pompoenen, augurken,courgettes, paprika's, pepers liever nog in de kas of bak voorzaaien, als de grond nog zo koud is kiemen ze toch niet en komen eventuele latere zaaisels vaak eerder boven!

Vrijdag 29 (vanaf 12.02) en zaterdag 30 april, zondag 1 mei (tot 13.47) worteldagen.
Rode bieten, zomerwortelen, witlof, pastinaken, schorseneren zaaien in de volle grond.

Zondag 1 (vanaf 13.47) en maandag 2 bloemdagen.
Bloemkool en broccoli zaaien, éénjarigen zaaien in de volle grond, maar dit later deze maand is beslist niet te laat.

Dinsdag 3, woensdag 4 en donderdag 5 bladdagen.
Spruitkool zaaien, ook allerlei slasoorten en snijbiet, kruiden zoals basilicum, peterselie en selderij.


Vrijdag 6 graan/fruitdag.
Zie hierboven 27/28/29 april.


Zaterdag 7, zondag 8 en maandag 9 worteldagen.
Winterwortelen zaaien, zie verder hierboven 29/30 april en 1 mei.


Deze stengels hier rechts op de foto zijn geen stengeluien maar stengelknofloken, ze komen overal op waar vorig jaar de knoflook stond en ik dacht toch echt dat ik alles geoogst had! Soms staan ze solitair maar meestal in bosjes zoals hier op de foto, eigenlijk zijn het net kleine preitjes met de smaak van knoflook, ik gebruik ze in al m'n gerechten, zowel rauw, gekookt als gebakken, buutengeweun lekker zouden ze in Zeeland zeggen!

Let op!
Niet tuinieren zowel dinsdag 3 mei
als vrijdag 6 mei niet voor 11.20 uur.

Heel veel tuinplezier!

Oda. 
  

donderdag 7 april 2016

Agenda 13 t/m 26 april

Ja zeker ik ben er deze keer ruimschoots op tijd bij, morgenochtend ga ik vroeg op pad en hoop ik halverwege de middag in Zeeland te zijn, behalve naar Zeeland ga ik ook naar Den Haag om dan dinsdagavond weer terug naar Zeeland te gaan en vandaar uit woensdagmorgen weer vroeg terug te rijden naar de Nièvre. Aangezien de maan dinsdag a.s. weer gaat dalen zou dat net niet uitkomen.
De afgelopen 2 weken heb ik van alles kunnen zaaien, verschillende slasoorten, worteltjes, prei, pastinaak, radijs, koriander, dille enz. En daarbij heb ik hulp gehad van m'n Frans/Belgische buurmeisje. Hoezo Frans/Belgisch? Nou voordat ze naar Brussel verhuisde woonde ze in Parijs maar dat weerhoudt haar ouders er niet van om toch bijna alle vakanties naar hun tweede huis in Frankrijk af te reizen, zodra ze er zijn klopt ze op de deur met de vraag of ze kan komen tuinieren, ze is nu bijna 6 jaar maar toen ze 4 was begon ze zich al voor tuinieren te interesseren, en ik moet zeggen, niet onverdienstelijk, zelden een kind meegemaakt wat zo haar tanden erin zet, ze blijft soms een hele middag, helpt me werkelijk met alles: bladeren halen in het bos, graskanten afsteken, gras harken, snoeiafval opruimen, zaaien, verplanten, als ze de vorige keer iets gezaaid heeft ziet ze gelijk of het opgekomen is, enfin ik ben elke keer weer verbaasd.

Ik vond dus dat ze wel een plaatsje verdiende in m'n blog!
Goed te zien met hoeveel aandacht ze bezig is hè!
Ze was zo druk bezig dat ze niet in de gaten had dat ik deze foto schoot, en dat rode jasje doet het 'm vind ik!
Oh ja ze heet Pauline!

Dinsdag 12 april gaat de maan dalen, die dag is het tot 18.55 uur worteldag, daarna bloem.

Woensdag 13 en donderdag 14 (tot 12.02) bloemdag.
Broccoli en bloemkool planten of uitdunnen, éénjarigen die groot genoeg verspenen in potjes of buiten planten, maar dit laatste kan verkeerd uitpakken als het 's nacht ineens flink af gaat koelen. Bloemstruiken snoeien.

Donderdag 14 (vanaf 12.02) en vrijdag 15 bladdagen.
Slaplantjes verspenen, kruiden scheuren en verplanten, heggen snoeien en gras maaien.

Zaterdag 16, zondag 17 en maandag 18 graan/fruitdagen.
Tomaten, komkommers, paprika's, pepers, courgettes, die groot zijn in bak of kas verplanten, anders verspenen in grotere potjes, overdag als het weer het toelaat kunnen ze dan naar buiten. Het blijft wel een gesjouw. ik ben blij dat ik daar vanaf ben!

Dinsdag 19, woensdag 20, donderdag 21 en vrijdag 22 (tot 15.08) worteldagen.
Knolselderijplantjes verspenen, prei die groot genoeg eruit trekken, 2 dagen ter plekke laten liggen, wortels en blad enigszins inkorten en planten.

Vrijdag 22 (vanaf 15.08), zaterdag 23 en zondag 24 (tot 18.27) bloemdagen.
Dahlia's tevoorschijn halen en planten, dit alleen in de wat milderen streken, dit geldt ook voor potplanten, geef ze nieuwe grond en zet ze allemaal bij elkaar op een beschut plekje, mocht het 's nachts toch nog gaan vriezen dek ze dan even af. Verder zie hierboven 13 en 14 april.

Zondag 24 (vanaf 18.27), maandag 25 en dinsdag 26 bladdagen.
Zie hierboven 14 en 15 april. 

Vorig jaar hoorde ik van de vrouw van de burgemeester dat ze een netje met eierschalen opgehangen had in de perzikboom, dat helpt tegen de krulziekte, geweldig hè zo'n simpele oplossing!
In februari kreeg ik van de overburen een perzikboom voor m'n verjaardag en nu heb ik ook zo'n netje in de perzikboom hangen.Pauline heeft het koordje erdoor geregen en het opgehangen.

Let op!
Niet tuinieren 18 april niet na 15.00 uur en 21 april niet na 13.00 uur.

Heel veel tuinplezier!

Oda.