zondag 19 juni 2016

Agenda 21 juni t/m 3 juli

Met dat ik 21 juni type, denk ik, hè de langste dag en we hebben nog bijna geen mooi weer gehad!!
Wat een getob is het toch dit voorjaar, de grond is inmiddels zo nat dat ik er niets meer in kan zaaien, alles verdwijnt gewoon, alles wat ik 25 mei t/m 6 juni in de volle grond gezaaid heb is niet boven gekomen, daarentegen komt alles wat ik in de kas in potjes voorzaai wel op, zoals peterselie, basilicum, selderij, spruitkool, palmkool, verschillende slasoorten en snijbiet, ja zelfs dat laatste heb ik in potjes gezaaid, maar het is natuurlijk allemaal dubbel werk want je moet het weer buiten uitplanten en als het slakkengevoelig is iets omheen zetten.

In de kas staan de tomaten inmiddels op schouderhoogte en aan de komkommerplanten zitten al kleintjes, ze staan ongeveer 60 cm. hoog en zitten vol met gele bloemen terwijl die ik buiten had gezet nog maar 3 blaadjes heeft, evenals de courgettes, die groeien voor geen meter!

Goed de maan gaat dus weer stijgen en nu maar hopen dat het wat droger wordt en we ook wat meer zon krijgen want ik moet toch weer een heleboel opnieuw zaaien, o.a. pompoenen, die was ik vergeten voor te zaaien dit voorjaar, dus had ik ze direct in de volle grond gezaaid, ergens begin juni, een plastic fles erover gezet vanwege de regen maar opkomen, ho maar! Nu ga ik ze zowel binnen als buiten zaaien, het zal dit jaar toch niet zo zijn dat ik geen pompoenen kan oogsten, ik die altijd stik van de pompoenen!

Dinsdag 21 en woensdag 22 juni graan/fruitdagen.
Fruitgroenten zoals courgettes en pompoenen zaaien, eventueel in potjes! Bonen kunnen ook nog de grond in, bij mij zijn er een aantal opgekomen maar de meesten hebben het opgegeven, de omstandigheden voor bonen zijn nog steeds verre van rooskleurig dus ga ik ze morgen in de olie leggen, ze krijgen dan een beschermlaagje, de volgende dag kunnen ze dan de grond in, deze truc heb ik in mijn tuin in Zeeland ook wel eens toegepast, ergens in de jaren 90. 

Donderdag 23 en vrijdag 24 worteldagen.
Winter- en zomerwortelen, bieten, venkel en knollen zaaien.

Zaterdag 25 en zondag 26 bloemdagen.
In potjes of in de volle grond tweejarigen en vaste planten zaaien, zelf ga ik ook nog maar weer eens zonnebloemen proberen, ik maak mezelf maar wijs dat die altijd snel kiemen dus dan kan het nog wat worden, misschien in september?

Maandag 27, dinsdag 28 en woensdag 29 bladdagen.
De langste dag is geweest dus er kan andijvie gezaaid worden, ik zit erover te denken dit ook maar in potjes voor te gaan zaaien, ja ik weet het, het moet niet veel gekker worden. Behalve andijvie natuurlijk nog allerlei andere bladgewassen en boerenkool. 

Een troost, de tomaten doen het goed in de kas! Zoals ik al zei, ze staan op schouderhoogte en er hangen er genoeg aan, groen nog natuurlijk en nu ligt het aan de hoeveelheid zon of ze snel gaan kleuren of niet, ik hoop toch wel ergens in juli de eerste tomaten te kunnen oogsten. Deze tomaat heet Matima, een vroeg soort en het vruchtvlees heeft dezelfde kleur als de buitenkant, erg mooi!

Donderdag 30 graan/fruitdag.
Zie hierboven 21 en 22 juni.


Vrijdag 1, zaterdag 2 en zondag 3 juli worteldagen.
Zie hierboven 23 en 24 juni. 

Let op!
Niet tuinieren 26 juni voor 12.35 uur en 1 juli voor 13.45 uur.

Heel veel tuinplezier!

Oda.

   



  

zondag 5 juni 2016

Agenda 6 t/m 20 juni

Dit voorjaar kan ik bijschrijven bij de meest natte die ik ooit meegemaakt heb, het heeft hier de afgelopen week alleen maar geregend, daarom heb ik ook bijna niets buiten kunnen zaaien, dus alles in potjes in de kas voorgezaaid, buiten gaan de slakken elke nacht op rooftocht, rotbeesten! Ik had, zeker al een maand geleden zonnebloemen in de volle grond gezet, en die stonden er prima bij, tot een week geleden, toen sloegen de slakken toe, ik had er al uit voorzorg potten omheen gezet, die op de foto is zelfs dubbel beschermd, maar het mocht niet baten. Enfin er staan nu nog zo'n stuk of 14 steeltjes, leuk vooruitzicht hè straks in de nazomer! Maar gelukkig had ik nog zaad over en die heb ik nu maar rechtstreeks in de volle grond gezaaid, want zonnebloemen zal ik hebben!!!!!!!

Goed ik laat het hierbij, morgen gaat de maan om 11.09 uur weer dalen en is het weer tijd voor snoeien en planten.

Maandag 6 (vanaf 14.05) en dinsdag 7 bloemdagen.
Vaste planten die de neiging hebben  te hoog te worden kunnen voor de langste dag nog teruggesnoeid worden, zelfs snoei ik asters bijvoorbeeld wel 3 keer terug maar dit jaar doen de slakken dat voor me, ik denk dat ze daar wel weer bovenop zullen komen als het wat droger wordt, het zal toch wel eens een keer ophouden met regenen? Eénjarigen buiten uitplanten.
Broccoli en bloemkool uitplanten.

Woensdag 8 en donderdag 9 (tot 19.07) bladdagen.
Bladgroenten en bladkruiden, zoals selderij en peterselie, uitplanten, let op uitgeplante bladgroenten zijn slakgevoelig, zet er iets omheen!

Donderdag 9 (vanaf 19.07), vrijdag 10, zaterdag 11 en zondag 12 (tot 14.11) fruit/graandagen.
Tomaten dieven, fruitgroenten zoals komkommers en courgettes buiten uitplanten. Eventueel wat ranken van komkommers en pompoenen terug snoeien, 2 pompoenen aan één steel is genoeg.
In de wat mildere streken kunnen de druiven teruggesnoeid worden, 2 bladeren na de tros!

Zondag 12 (vanaf 14.11), maandag 13, dinsdag 14 en woensdag 15 worteldagen.
Vroege aardappels rooien, net genoeg voor één maal, koken in de schil, heerlijk! Worteltjes uitdunnen, liefst als het schemert want dan is de wortelvlieg zo goed als niet actief, andere wortelgroenten zoal bieten en knolvenkel uitdunnen, knolselderij buiten uitplanten. Prei eruit halen, 2 dagen laten liggen om de preimot te doen verdwijnen en daarna uitplanten.

Donderdag 16 en vrijdag 17 bloemdagen.
bloemstruiken zoals deutzia, sering en weigelia terugsnoeien.
Verder zie hierboven 6 en 7 juni.

Zaterdag 18 en zondag 19 bladdagen.
Bladkruiden oogsten om te drogen, brandnetel en smeerwortel plukken om gier te maken.
Verder zie hierboven 8 en 9 juni.

Maandag 20 juni graan/fruitdag.
Zie hierboven 9,10,11 en 12 juni.

Vingerhoedskruid doet het niet zo goed in mijn Franse tuin, des te verbaasder was ik toen ik er ineens één in de kruidentuin zag opkomen, en nog wel witte want die vind ik het mooist! Blijkbaar van iemand een plantje gekregen die tussen het vingerhoedskruid heeft gestaan, hopelijk gaan ze zich nu wel uitzaaien, desnoods ergens anders, het maakt me niet uit zolang ze maar wit zijn.

Let op!
Niet tuinieren woensdag 15 tussen 8.55 en 10.05 uur.

Heel veel tuinplezier!

Oda.