zaterdag 30 juli 2016

Agenda 31 juli t/m 14 augustus

Als ik over m'n beeldscherm kijk zie ik de donkere wolken boven de Morvan hangen, maar volgens buienradar gaat er hier niets vallen, dus heb ik net weer al mijn planten water gegeven, en eigenlijk mag ik helemaal niet mopperen want mijn echtgenoot en ik zijn net een paar dagen wezen fietsen en tijdens onze afwezigheid hebben m'n zus en zwager op de tuin en de hond gepast! Het is alleen zo wrang te weten dat het niet ver hier vandaan regent terwijl wij het ook zo hard nodig hebben, na al die regen van begin februari t/m half juni is het abrupt gestopt en is er nu al 6 weken geen druppel meer gevallen.
Gelukkig stroomt er in beek achterin de tuin nog genoeg water om de putten te vullen en.......tada! 
De vijver! In m'n tuin in Zeeland had ik er twee en een vijver stond na de kas helemaal bovenaan op m'n verlanglijstje, bucketlist heet dat tegenwoordig toch!?
Enfin dezelfde kennissen die vorig jaar geholpen hebben met de kas waren hier twee weken geleden weer en dat weekend is alles gegraven, voordat we gingen fietsen hebben we 'm driekwart vol laten lopen en vandaag bijna tot bovenaan, eerst moeten er nu muurtjes langs de randen komen om te voorkomen dat onze hond het grind erin schuift, klinkt raar maar onze hond doet dat ja, ik kan er ook niets aan doen! Ze pakt een stok of een bal en gaat er dan mee lopen schuiven en zo schuift ze al het grind naar de randen.
Zo'n wateroppervlak is zo heerlijk rustgevend en wat ook zo leuk is dat de zwaluwen er heel snel overheen vliegen om wat te drinken, het is me nog niet gelukt dat op de foto te krijgen maar dat gaat natuurlijk wel een keer gebeuren, wordt vervolgd.

Enfin het feit dat ik net terug ben van een korte vakantie is de reden dat ik zo laat ben want morgen gaat de maan al weer dalen.

Zondag 31 juli en maandag 1 augustus bloemdagen.
Gezaaide tweejarigen en vaste planten verspenen, rozen stekken, ja echt waar, er zijn soorten die je kunt stekken, zowat alle kleinbloemigen en alle ramblers, snoei lengten van 10 - 15 cm, doe ze in een potje met potgrond en zand en zet ze ergens in de schaduw, vergeet ze geen water te geven.

Dit roosje hier links op de foto heb ik vorig jaar augustus gestekt, bloeit al een poosje en is nu zo'n 30 cm. hoog, krijgt a.s. najaar z'n definitieve plaats tegenover de kruidentuin, daar wil ik nog 3 buxusvakken maken en opvullen met deze roosjes en lavendelstruiken die ik ook allemaal gestekt hebt, overigens stek ik lavendel niet in potjes, ik stop gewoon een heleboel takjes in de grond en zie wel hoeveel aanslaan.

Dinsdag 2 en woensdag 3 (tot 13.10 uur) bladdagen.
Groenblijvende struiken en heggen, zoals buxus snoeien, gelukkig heb ik dit allemaal al gedaan, gras maaien, hoef ik niet te doen want dat groeit hier momenteel niet. Gezaaide boerenkool in potjes of in de volle grond planten, andijvie uitdunnen of verplanten.

Woensdag 3 (vanaf 13.10uur), donderdag 4 en vrijdag 5 graan/fruitdagen.
De frambozentakken, die geen vruchten meer geven, tot de grond afsnoeien, aardbeien planten, evt. nog wat appels en peren dunnen, druiven snoeien zodat de trossen meer zon vangen en er ook geen energie naar al die lange uitlopers gaat, dit geldt ook voor komkommers, pompoenen, meloenen enz.
Tomaten blijven dieven en ook de top eruit knippen, 4 trossen voor buiten is genoeg.

Zaterdag 6, zondag 7, maandag 8 en dinsdag 9 worteldagen.
Uien en aardappels rooien, wortelgroenten uitdunnen.

Woensdag 10 en donderdag 11 bloemdagen.
Zie hierboven 31 juli en 1 augustus.

Vrijdag 12 en zaterdag 13 bladdagen.
Zie hierboven 2 en 3 augustus.

Zondag 14 (tot 15.01) graan/fruitdag.
Zie hierboven 3/4/5 augustus.  

Nee dit is geen reclame voor de rillettes du mans van Auchan, in dat potje zitten de larven van de coloradokever, ik had blijkbaar toch wat oranje eitjes onderaan de aardappelbladeren over het hoofd gezien en zag ineens allemaal van die larven zich tegoed doen aan het aardappelblad, rotbeesten! Gelukkig zijn ze nu echt allemaal gestikt in het potje rillettes.

Let op!
Niet tuinieren 5 augustus voor 14.55 uur en 10 augustus voor 7.10 uur, dit laatste voor de vroege vogels onder ons!

Heel veel tuinplezier!

Oda.   

zaterdag 16 juli 2016

Agenda 18 t/m 30 juli

Het is zaterdagavond laat en de visite is naar bed, had me nog zo voorgenomen om m'n blog te schrijven voordat ze vrijdagmiddag zouden komen, maar ja zoals dat zo vaak gaat met goede voornemens, het kwam er niet van!
De afgelopen 2 weken heeft de droogte hier toegeslagen, een grotere tegenstelling hadden we ons niet voor kunnen stellen, dus sjouw ik weer elke avond met gieters, want wil ik al het zaaiwerk boven krijgen en (nog belangrijker) boven houden dan moet er water bij, dus aan het begin van deze week was ik ook best wel een beetje opgewonden want het ging regenen, zag woensdag en donderdag de ene na de andere bui op de buienradar aankomen, donkerblauwe en rode vlekken in overvloed, ik blij want ik had aardappels gerooid en op die plaats had ik de spruiten gepland, dacht werkelijk dat de grond lekker nat zou regenen, enfin woensdag zijn er 3 buitjes gevallen en donderdag welgeteld één, samen goed voor 7mm., dus jullie begrijpen het al, de spruiten zitten erin maar ik heb wel flink moeten gieten, en dat terwijl er rondom ons dorp plaatselijk meer dan 20 gevallen is, maar goed het is nu eenmaal zo, alles beter dan die eeuwige regen en koude.

Al die warme zonnige dagen hebben er wel voor gezorgd dat de paprikaplanten flink de hoogte in geschoten zijn en de eerste paprika's hangen eraan, ben wel benieuwd hoe lang het gaat duren voordat ze rood gaan kleuren, buiten duurt het altijd even, geen idee hoe dat in een kas zal zijn, ik denk eigenlijk wel iets sneller, vooral ook omdat het warme zonnige weer nog een poosje aanhoudt. De komkommers en tomaten doen ook vreselijk hun best, de tomaten zitten tot in de nok en de komkommers laat ik langs de lengte van de bovenrand van de kas groeien.

Overmorgen maandag 18 juli gaat de maan weer stijgen en dat betekent zaaien, wat mij betreft prima want ik heb besloten nog maar weer een paar courgettes te zaaien, in de vorige zaaiperiode heb ik opnieuw gezaaid en die staan er nu al beter bij dan die ik in mei buiten heb gezet, die willen helemaal niet, staan gewoon stil, dus ik kan ze er eigenlijk net zo goed uittrekken en op dezelfde plaats nieuwe zaaien, zo ook de pompoenen, een vriendin van me had nog zaad en dat heeft ze opgestuurd, ik ga gelijk maandag de pitten in de grond stoppen.

Heb trouwens ook nog een verrassing op de composthoop ontdekt, het is een beetje moeilijk te zien, maar het plantje dat daar groeit is een pompoen, nou weet ik wel dat pompoenen op de composthoop groeien maar omdat alles zo laat is dit jaar had ik daar helemaal niet meer op gerekend, ik laat 'm daar lekker zitten en wie weet wordt het nog wat.

Maandag 18 en dinsdag 19 graan/fruitdagen.
Fruitgroenten zoals tomaten oogsten en verwerken, courgettes, pompoenen en bonen zaaien.

Woensdag 20 en donderdag 21 worteldagen.
Wortelgroenten zoals worteltjes, bietjes en knollen zaaien.

Vrijdag 22 en zaterdag 23 bloemdagen.
Tweejarigen en vaste planten zaaien.

Zondag 24, maandag 25, dinsdag 26 en woensdag 27 (tot 9.32) bladdagen.
Zelf wacht ik tot augustus maar er kan veldsla gezaaid worden, mijn ervaring is dat het beter lukt in augustus omdat zeker de tweede helft van die maand de nachten langer worden en meestal ook iets kouder en daar houdt veldsla wel van, verder andijvie, paksoi, groenlof, slasoorten, peterselie en selderij zaaien. 

Woensdag 27 (vanaf 9.32) graan/fruitdag.
Zie hierboven 18 en 19 juli.

Donderdag 28, vrijdag 29 en zaterdag 30 worteldagen.
Zie hierboven 20 en 21 juli.

De eerste dahlia, het begin van heel veel kleurige vrolijkheid in de tuin en bloemenzekerheid tot aan de eerste vorst, nou laat die nog maar lekker lang uitblijven.

Let op!
Niet tuinieren 23 juli voor 14.55 uur en 27 juli tussen 8.30 en 18.45 uur. 

Heel veel tuinplezier!

Oda. 
 

    

zaterdag 2 juli 2016

Agenda 4 t/m 17 juli

Ik ben op oorlogspad, nooit gedacht dat ik zo oorlogszuchtig kon zijn maar het schijnt dat iedereen dat in zich heeft en ik dus ook, de oorzaak? Zie hier links op de foto.! Ja dat is nu de coloradokever! Een jaar of wat geleden had ik ze ook, wist eerst niet wat het was, maar ik had wel een vermoeden, even op internet gekeken en jawel hoor, las overigens toen ook dat hij zich steeds meer naar het noorden verplaatst en in Nederland ook al gesignaleerd is, dus jullie zijn gewaarschuwd, 'ich habe es nicht gewußt', die vlieger gaat in dit geval niet op. Voordeel is wel dat ze zichzelf verraden want ze vallen erg op, hun eitjes (knaloranje) leggen ze onderaan het blad maar zelf zitten ze bovenop het blad, enfin ik kijk regelmatig, pak ze eraf en trap ze zonder mededogen plat op het grindpad, ja ik moet wel want buiten mij hebben ze geen natuurlijk vijand en hoe eerder je erbij bent hoe beter, heb ook nog maar onder één blad eitjes gevonden, naar die eitjes zoeken is trouwens wel een vervelend klusje want je moet al die bladeren van onderen bekijken en door alle regen zit er enorm veel blad aan m'n aardappels, overigens vandaag de eerste vroege gegeten, heerlijk!
Afgelopen 2 weken is er bijna geen regen gevallen, we zouden begin deze week op een nacht 23 ml. krijgen maar dat bleek een kommafout, het werd niet meer dan 2,3 mm, gelukkig maar want ik was het meer dan zat, het gekke is dat je nu al je zaaiwerk water moet geven want de bovenlaag is al weer kurkdroog, maar dat heb ik er wel voor over, heb allerlei bladgroenten gezaaid, opnieuw éénjarigen, dille, koriander, courgettes en pompoenen en alles komt op behalve de pompoenen, ja en van die laatste lig ik gewoon wakker, heb nog nooit van m'n leven geen pompoenen gehad, dus een noodkreet naar een vriendin in de Lot, want die heeft ook dat ras waar ik vorig jaar zo over jubelde en die stuurt me er een paar op, met een beetje nazomer kan ik er misschien nog een paar tevoorschijn toveren!

De foto hier rechts is niet zo duidelijk maar die bloemen zijn lathyrussen, die heb ik over kunnen houden omdat het afgelopen winter natuurlijk helemaal niet koud was, ze stonden niet eens beschut maar dat was blijkbaar geen probleem voor ze, ook deerde de kou en de regen dit voorjaar ze ook niet want ze bloeiden al de 3de week van mei, ik pluk elke 10 dagen alle bloemen eruit en na 2 dagen is het dan weer één bloemenzee. 

Maandag 4 juli, overmorgen dus, gaat de maan weer dalen en kunnen knolgewassen zoals uien en knoflook geoogst worden want de knolgewassen oogst je in tegenstelling tot de rest met dalende maan.

Maandag 4 en dinsdag 5 (tot 14.40) bloemdagen.
De gezaaide tweejarigen en vaste planten, die groot genoeg zijn, verspenen in potjes of in de volle grond, wel genoeg water geven als ze direct in de volle grond gezet worden. In juli kunnen vaste planten zoals lavendel, lavatera, asters, salie, tijm, bonekruid en sommige rozensoorten zoals The Fairy ook weer gestekt worden, eventueel takken naar de grond buigen en er een steen opleggen. 

Dinsdag 5 (vanaf 14.40) en woensdag 6 bladdagen.
Bladgroenten uitdunnen en verspenen, heggen snoeien en gras maaien.

Donderdag 6, vrijdag 8 en zaterdag 9 graan/fruitdagen.
De uitschieters van de leiperen en -appels terug snoeien, evenals die van de komkommers, aubergines, pompoenen en meloenen, tomaten dieven en na de 4de tros de top eraf halen, de bloemen die nu nog komen zullen toch geen rijp fruit meer opleveren.

Zondag 10, maandag 11, dinsdag 12 en woensdag 13 (tot 12.16) worteldagen.
Wortelgroenten uitdunnen, wortels tegen de schemering want dan is de wortelvlieg zo goed als niet meer actief, uien, knoflook, sjalotten en vroege aardappels oogsten als het loof aan het afsterven is, aardappels gelijk naar een donkere ruimte brengen maar de uien enz. minstens een dag in de zon laten liggen, oppassen met rode uien, die kunnen verbranden bij hittegolf temperaturen.
Prei uit de grond trekken, minstens 2 dagen laten liggen, daarna wortels en blad gedeeltelijk eraf halen en het liefst tussen de wortels planten.

Ja, geweldig hè, rode tomaten in de kas, ondanks al het koude en natte weer is het me toch gelukt om 1 rode tomaat te plukken op de eerste dag van de maand juli, 2 dagen geleden zag ik dat die begon te kleuren en vandaag al geoogst, de komkommers gaan nu ineens ook heel snel en over een weekje kan ik die gaan oogsten.

Woensdag 13 (vanaf 12.16), donderdag 14 en vrijdag 15 (tot 14.50) bloemdagen.
De uitgebloeide rozen eruit knippen en geef de struiken nog wat mest, zie verder hierboven 4 en 5 juli.

Vrijdag 15 (vanaf 14.50), zaterdag 16 en zondag 17 (tot 14.26) bladdagen.
Zie hierboven 5 en 6 juli.  

Let op!
9 juli niet tuinieren voor 8.45 uur en 13 juli niet voor 12.30 uur.

Veel tuinplezier!

Oda.