woensdag 19 oktober 2016

Agenda 21 oktober t/m 16 november

Er is zo'n uitdrukking: je kunt je kont niet keren of ........  Nou dat gevoel had ik afgelopen zondagmorgen toen ik, na een weekje in Nederland te zijn geweest, een rondje door m'n tuin deed. Ik trof m'n courgettes aan zoals hier links op de foto's, de dahlia's, zelfde laken en pak, de meeste éénjarigen verlept, alle bonen foutue, zoals ze hier zeggen, shitterdeshit denk je dan bij jezelf, en ik had voor vertrek het weerbericht nog zo minutieus bekeken, het zou niet gaan vriezen, +2 maar niet kouder.
Maar goed die vorst was niet de enige verrassing, alle harten uit de palmkool waren door een ree opgevreten, ik heb nog nooit reeën in m'n groentetuin gehad, dan moeten ze over het gaas springen en dat is nog nooit eerder gebeurd, ik heb nog wel enkele oude cd's liggen, die ga ik dan maar ophangen, had ik natuurlijk allang kunnen doen want het is nu woensdag maar maandag regende het hier heel de dag, gisteren was ik met de tuinclub op stap, vandaag was de déchèterie (milieustraat) open en moest ik mijn echtgenoot (die momenteel op het dak bezig is) helpen met slechte dakpannen aanpakken, op de lift zetten, van de lift pakken, in de aanhangwagen gooien en naar de déchèterie brengen.
Aldaar de aanhangwagen weer vullen met compost en thuis weer leegscheppen, daarna weer dakpannen aanpakken, op de lift enz. enz. ...... m.a.w. helemaal niet meer aan de cd's gedacht! Morgen dan maar? Ik heb zo mijn twijfels!

Agenda dalende maan, 21 oktober t/m 4 november.

Vrijdag 21, zaterdag 22, zondag 30 (vanaf 16.17), maandag 31 oktober en dinsdag 1 november 
bloemdagen.
Na de eerste nachtvorst dahlia's, begonia's, gladiolen en canna's uit de grond halen en op een droge, vorstvrije plaats bewaren, de in augustus gezaaide tweejarigen in de grond zetten, een begin maken met het terug knippen van de vaste planten, als de grond het toelaat voorjaarsbollen planten.

Zondag 23 oktober, woensdag 2 en donderdag 3 november bladdagen.
Groenblijvende hagen snoeien, gras maaien, groenblijvende planten zoals buxus, lonicera, taxus enz. in de volle grond zetten.

Maandag 24, dinsdag 25, woensdag 26 oktober en vrijdag 4 november (tot 14.05) graan/fruitdagen.
Klein fruit dat in pot verkocht wordt in de volle grond zetten, eventueel iets terug snoeien.

Donderdag 27, vrijdag 28, zaterdag 29 en zondag 30 oktober (tot 16.16)  worteldagen.
Eventueel in augustus en september gezaaide wortel/knolgroenten uitdunnen. Knoflook planten en in de mildere streken sjalotten.

Agenda stijgende maan, 4 t/m 16 november.

Vrijdag 4 (vanaf 14.05), zaterdag 5, zondag 6 (tot 15.58) en maandag 14 (tot 14.27) graan/fruitdagen.
Eventueel het laatste fruit plukken, tuinbonen en erwten zaaien in de kas of bak en in de wat mildere streken rechtsteeks in de volle grond.

Zondag 6 (vanaf 15.58), maandag 7 en dinsdag 8, maandag 14 (vanaf 14.27), dinsdag 15 en woensdag 16 worteldagen.
In kas of bak wortelen, knollen en radijs zaaien. 

Woensdag 9 en donderdag 10 bloemdagen.
Sterke éénjarigen zoals juffertje in 't groen, goudsbloem, bolderik, phacealia zaaien.

Vrijdag 11, zaterdag 12 en zondag 13 bladdagen.
Ik denk niet dat er veel te zaaien valt aan bladgroenten, eventueel in de kas of bak maar in de volle grond, nee niet doen want het kan zo gaan vriezen!


Alhoewel! ... Afgelopen zomer kon ik de doorgeschoten sla door de droogte niet uit de grond trekken, en al die sla is in het zaad geschoten en daarna uitgezaaid, nu staat het daar vol met kleine slaplantjes en die kunnen dus wel tegen vorst want, kijk maar, ze staan er prima bij!

Let op !
Niet tuinieren, 31 oktober niet na 15. 25 uur.
9 november niet na 11.50 uur en 14 november de hele dag niet.

Heel veel tuinplezier!

Oda. 
 
   
 





























 
                                                                                                                                                                       

donderdag 6 oktober 2016

Agenda 8 t/m 20 oktober.

Dit wordt dan voorlopig weer de laatste blog van 14 dagen, de herfst is inmiddels duidelijk aanwezig en dat betekent minder drukte in de tuin, de volgende keer weer een dubbele agenda.
Oké het is herfst, als het 's ochtends mistig is zie je overal spinnenwebben hangen, prachtig om te zien, 's nachts begint het hier flink af te koelen, dus 's avonds gaat de kachel weer aan, door de warme septemberdagen hebben we het wel uit kunnen stellen tot precies 1 oktober. Al met al ziet het landschap er hier zoveel mooier uit dan tijdens de droge zomer, de bladeren beginnen te kleuren en de tarwe die hier en daar opkomt zorgt altijd voor een lekkere frisse groene kleur, de koeien die nog buiten staan maken het geheel weer compleet. We hebben hier van afgelopen vrijdagavond tot in de loop van zaterdagmorgen flink veel regen gehad, wel zo'n 40 mm, de tuin ziet er dan ook weer prima uit, de cosmea's, goudsbloemen, zonnebloemen, asters, japanse anemonen, dahlia's, oost-indische kers enz. bloeien dat het een lieve lust is!
Deze klimroos, Zéphirine Drouhin heeft bijna het hele seizoen gebloeid, op een kleine dip na, ergens half mei tot half juni, hij staat vlakbij de waterput en ik heb 'm dan ook elke avond een slok gegeven, als beloning bloeit hij nog steeds, even boven de roos zie je 2 knoppen en dat zijn niet de enige, dus zolang het 's nachts niet gaat vriezen gaan we van deze mooie geurende roos genieten. Overigens mag die vorst van mij wegblijven tot ergens in november!

Goed, overmorgen 8 oktober gaat de maan weer stijgen, alle groenten- en fruitsoorten kunnen dan geoogst worden, behalve de wortelgroenten. In de bak en kas kan gezaaid worden.

Zaterdag 8, zondag 9 en maandag 10 (tot 9.39) graan/fruitdagen.
In de milde streken, waar de kans op vorst klein is, bijv. in Zuid Frankrijk, erwten zaaien. Appels en peren oogsten.

Maandag 10 (vanaf 9.39), dinsdag 11 en woensdag 12 (tot 11.32) worteldagen.
In bak of kas wortels en uien zaaien.

Woensdag 12 (vanaf 11.32) en donderdag 13 bloemdagen.
Sterke éénjarigen zoals juffertje in 't groen, phacaelia, bolderik, goudsbloemen enz. zaaien.
Lathyrus in potjes voorzaaien en in de winter tijdens vorst beschermen.

Vrijdag 14, zaterdag 15 en zondag 16 bladdagen.
Op de kale stukken in de groentetuin groenbemesters zoals rogge zaaien, zelf dek ik liever af, ik heb vorig jaar rogge gezaaid maar daar kwamen slecht 3 zaadjes van boven, de rest is door de vogels opgegeten.

Aubergines houden natuurlijk helemaal niet van koud en somber weer en aangezien we daar zo'n beetje tot de langste dag last van hebben gehad was aan deze planten goed te merken, buiten deden ze het helemaal niet maar ook in de kas stonden ze er maar een beetje chagrijnig bij, en hadden ze ook veel last van luis, ik heb regelmatig gespoten met brandnetelthee en bij de voet brandnetelgier gegoten maar daar reageerden ze amper op, en ineens, ergens half augustus, leek het wel of de aubergines in de kas ineens bedachten, oh ja dat is waar ook, ik moet gaan groeien, enfin na een tijdje kwamen de eerste vruchten, kleintjes dat wel, maar oké, beter dan niets, maar nu hangen er van die hele grote aan, ik heb alle takken gestut met stokken, anders liggen de aubergine op de grond.  

Maandag 17 graan/fruitdag. 
Zie hierboven 8, 9 en 10 oktober.

Dinsdag 18, woensdag 19 en donderdag 20 worteldagen.
Zie hierboven 10, 11 en 12 oktober.

Deze cosmea ziet er op de foto een beetje geel uit maar is in werkelijkheid knaloranje, Cocmos 'Sunset Orange', één van de eenjarigen die nog volop bloeit, de ene na de andere bloem produceert en ook voldoende zaden levert, vaak zaait hij zich zelf uit, maar niet altijd dus voor de zekerheid houd ik altijd wat zaden achter.

Let op!
Niet tuinieren 13 oktober voor 16.50 uur.

Heel veel tuinplezier! 

Oda.