donderdag 6 juli 2017

Agenda 8 t/m 21 juli.

Eigenlijk zou ik eens een goed fototoestel moeten kopen want mijn tuin kan dit jaar meedoen aan de vlindertuin van het jaar, ik heb nog nooit zoveel verschillende vlinders in zoveel aantallen bij elkaar gezien, het is één vlinderfeest, de Verbena Bonarienses bloeit nu volop en, zoals bekend trekt deze plant veel vlinders maar ook m'n lavendelvakken zijn snoepgoed voor deze fladderaars en natuurlijk ook voor een heleboel bijensoorten!
Enfin ik heb geprobeerd dat op de foto te krijgen maar zoals jullie kunnen zien komt het allemaal niet zo goed uit de verf, te onderscheiden zijn de koningspage, koolwitje en dagpauwoog, maar al die kleine vosjes, kolibrivlinders en bijtjes, die vallen niet op. Het is dat het zo warm is buiten maar anders zou je er een hele dag naar lopen kijken. Zoals ik al zei, het is warm, rond de 30 graden, tot a.s. maandag blijft dat zo, dan kunnen we volgens het weerbericht onweer verwachten en de nodige milimeters en dat terwijl er het afgelopen weekend + de vrijdag ervoor zo'n 60 ml. naar beneden gekomen is, dit was niet voor z'n tijd want het was droog, dus ik was er ook erg blij mee, temeer omdat de winterwortels ineens boven stonden, die had ik in mei al gezaaid en afgedekt met vliesdoek omdat het hier stikt van de mussen, ja jullie lezen het goed, mussen, in Nederland denken ze namelijk dat die niet meer bestaan, nou als jullie er een aantal willen adopteren, heel graag, ik kan er best een aantal missen. Goed ruim een hele maand kwam er niets op, reden? Niet de droogte want ik gaf netjes elke dag water, dus misschien de hitte? Want iets meer dan een week geleden ging de temperatuur aanmerkelijk omlaag, plus die regen erbij, en ja hoor daar reageerden ze op. 

Overmorgen 8 juli gaat de maan vanaf 12.49 uur weer stijgen, tijd om nog het een en ander te zaaien.

Zaterdag 8 (vanaf 12.49) en zondag 9 graan/fruitdagen.
Eventueel nog courgettes zaaien, als de oude planten wat ouder worden krijgen ze vaak zulk lelijk blad, als je dan nog een paar nieuwe kunt zetten kunnen die nog tot het einde van de zomer/begin van de herfst mee. Voor het zaaien van stambonen is het ook nog niet te laat.

Maandag 10, dinsdag 11 en woensdag 12 (tot 13.20) worteldagen.
In juli kan er nog winterwortel gezaaid worden, evenals zomerwortels, verder herfstknolletjes.

Woensdag 12 (vanaf 13.20), donderdag 13 en vrijdag 14 bloemdagen.
Vaste planten en meerjarigen zoals violen, vergeet-me-nietjes, vingerhoedskruid enz. zaaien.

Zaterdag 15, zondag 16 en maandag 17 bladdagen.
Groenlof, paksoy, andijvie en veldsla zaaien, deze laatste zaai ik zelf pas in augustus en als het dan ook nog zo warm is wacht ik zelfs liever tot september, want het zaad kiemt gewoon slecht als het te warm is. Eventueel nog boerenkool en palmkool zaaien, het kan nog net! 


Ook bieten heb ik na het zaaien met vliesdoek afgedekt, want ja ook dat zaad wordt volledig door de mussen opgegeten, ze laten geen zaadje over, snijbiet heb ik dit jaar in potjes voorgezaaid, daarna uitgeplant in de volle grond en in het begin nog afgedekt met grote plastic waterflessen. Het is even iets meer werk maar je houdt er wel je groenten aan over en daar gaat het toch om!

Dinsdag 18 graan/fruitdag.
Zie hierboven 8 en 9 juli

Woensdag 19, donderdag 20 en zaterdag 21 worteldagen.
Zie hierboven 10, 11 en 12 juli.


Soms heb je onooglijk klein plantje, zoals hier rechts op de foto, maar wel eentje die wat oplevert, helaas het is er slechts één en mijn echtgenoot en ik allebei dol op artisjokken dus ik vrees dat we hierom gaan vechten.

Let op!

12 juli niet tuinieren voor 12.25 uur en 21 juli niet na 14.05 uur.

Heel veel tuinplezier!

Oda.Geen opmerkingen: