zondag 22 oktober 2017

Agenda 26 oktober t/m 21 november

Afgelopen week was het hier zomers warm en dan ben je geneigd te denken dat de winter er nog lang niet aan gaat komen, maar...... niet is minder waar, gisteren een sombere dag met af en toe een paar sputtertjes regen, maar vandaag veel wind en een stuk kouder, helaas zo goed als geen regen, want ja regen hebben we hier eigenlijk al voor het zesde seizoen op rij nagenoeg niet.



De wind zorgt er natuurlijk wel voor dat de bladeren in grote getale van de bomen afvallen en zo krijgen we er vanzelf weer een karweitje bij, vandaag komt m'n Brusselse buurmeisje, Pauline, die me vanaf morgen gaat helpen met bladeren verzamelen in het bos, want daar liggen de paden al vol, ook in de relatief koude maand september is er flink veel gevallen.

En met de herfst verleng ik gelijk ook m'n blog, zowel de agenda van de dalende als die van de stijgende maan! Tot ergens in februari, dan weer gewoon een korte agenda.

Ik begin met de stijgende maan:

Donderdag 26, vrijdag 27 (tot 15.31) oktober en zaterdag 4 november graan/fruitdagen.
In de mildere streken buiten erwten, peulen en tuinbonen zaaien, elders binnen in de bak of kas, eventueel in potjes voorzaaien. De late appels en peren oogsten.

Vrijdag 27 (vanaf 15.31) , zaterdag 28, zondag 29 oktober en zondag 5, maandag 6, dinsdag 7 november worteldagen.
Binnen in kas of bak wortels zaaien.

Maandag 30 en dinsdag 31 oktober bloemdagen.
Lathyrus in potjes voorzaaien, op een niet al te warme plaats in huis en anders in de kas of bak laten kiemen. De uitgebloeide bloemen uit de hortensia's knippen.

Woensdag 1, donderdag 2 en vrijdag 3 november bladdagen.
In kas of bak pluksla, raapstelen en veldsla zaaien. 


Hier liggen ze nog allemaal op de tuintafel, de net gekochte knoflooktenen, precies genoeg om 4 rijtjes te vullen met elk 14 tenen, inmiddels zitten ze er natuurlijk al in, gepoot tijdens de worteldagen met dalende maan, hopelijk krijgen we weer lekker veel nachtvorst zodat ze net als dit jaar flinke bollen met mooie tenen kunnen gaan vormen.

Woensdag 8 november vroeg in de morgen gaat de maan weer dalen. Vooral in de herfst en winter ben ik altijd blij met dalende maan want dan kan er gesnoeid, geplant en verplant worden, allemaal werk waar je het warm van krijgt.

Woensdag 8, vrijdag 17 en zaterdag 18 bloemdagen.
Hopelijk is het mooi weer om de begonia's, canna's, gladiolen en dahlia's uit de grond te halen, zelf heb ik alleen dahlia's maar zolang het nog niet vriest laat ik alles nog lekker in de grond zitten.
Zolang het nog niet vriest, bloemstruiken en vaste planten scheuren, planten en snoeien.

Donderdag 9, vrijdag 10, zondag 19 en maandag 20 bladdagen.
Struiken zoals buxus en lonicera planten en snoeien.

Zaterdag 11, zondag 12, maandag 13 (tot 11.17) en dinsdag 21 graan/fruitdagen.
Zolang het niet vriest fruitbomen en klein fruit planten. De in oktober gezaaide tuinbonen aanaarden.

Maandag 13 (vanaf 11.17), dinsdag 14, woensdag 15 en donderdag 16 worteldagen.
Knoflook planten. Wortelgroenten zoals knolselderij, winterwortelen, bieten rooien en op een koele donkere plaats bewaren, in de wat mildere streken deze groenten gewoon in de grond laten zitten en inpakken en afdekken met een flinke laag stro, zolang het niet streng vriest is dit afdoende, eventueel bij nachtvorst met plastic of oude gordijnen beschermen.


Zelf kan ik het ook nog bijna niet geloven maar ik heb ze toch echt geplant: cyclaampjes. M'n moeder kocht ze vroeger altijd in december en ik gruwde ervan! Vooral die met die grote bloemen en veelkleurige bladeren vond ik afschuwelijk, maar ja een mens wordt ouder hè, alhoewel, deze hebben miniscule, felle fuchsiakleurige bloempjes en gewoon helemaal groene blaadjes en ik vind ze schattig, ze staan op een droge, schaduwrijke plaats waar ze prima kunnen verwilderen.

Let op!
Niet tuinieren 29 oktober voor 12.50 uur, 10 november niet na 18.35 uur, warom schrijf ik dit laatse eigenlijk op? Het is dan al donker!

Heel veel tuinplezier!

Oda.





Geen opmerkingen: