dinsdag 7 februari 2017

Agenda 8 februari t/m 6 maart.

Soms gebeuren er van die vreemde dingen op het world wide web, ik kreeg bijvoorbeeld zojuist de titel niet geplaatst, daar begin ik nl. altijd mee, maar hoe ik ook op die muis klikte, het lukte niet, maar goed inmiddels staat de titel er, dus wat zeur ik nou? Het zal wel aan m'n leeftijd liggen, ben vorig weer een jaartje ouder geworden en dat is te merken ook want ik was tot een uurtje geleden ervan overtuigd dat ik pas over een week of 2 een nieuwe blog moest schrijven, totdat ik eens ging kijken... ik had natuurlijk toch een voorgevoel, goed diep weggestopt, maar toch..... dus gelijk maar aan de slag!

Deze agenda is ook weer voor zowel de dalende als de stijgende maan want zoveel kan er nog niet gewerkt worden in de tuin, en het is behoorlijk lang koud geweest (die min 12 hebben we hier inderdaad gehaald), dus de grond is dan ook nog flink koud, in een bak of kas kan al wel wat gezaaid en verspeend worden, maar buiten is het echt nog uitkijken.

Zo ziet de Lavatera Barnsley eruit als het ineens een week lang 's nachts zo min 8, min 10 of zelfs min 12 vriest, en deze staat nog wel bij de ingang, staat zo gezellig als je visite krijgt hè?
Gelukkig moest hij daar toch weg want hij werd te groot, komende week zet ik er wel een paar lavendels, daar heb ik er vorig jaar een heleboel van gestekt en die hebben de winter wel overleefd! Oh en van die Lavatera heb ik ook een stuk of 10 stekken staan.

Dalende maan van woensdag 8 t/m dinsdag 21 februari.

Woensdag 8, vrijdag 17 en zaterdag 18 bloemdagen.
Gezaaide bloemkool in potjes verspenen, wel in de warmte laten staan, sneeuwklokjes scheuren en een nieuw plekje geven, rozen planten. Als het niet meer vriest de bescherming van de artisjokken afhalen.

Donderdag 9, vrijdag 10, zondag 19 en maandag 20 bladdagen.
Als het niet vriest groenblijvende struiken zoals buxus, lonicera enz. planten.
Gezaaide slaplantjes verspenen, nog wel beschermen!

Zaterdag 11, zondag 12 en dinsdag 21 graan/fruitdagen.
Fruitbomen, druiven en klein fruit planten en snoeien, deze laatste eventueel stekken. De binnen voorgezaaide tomaten in potjes verspenen en nog een poosje warm houden. 

Maandag 13, dinsdag 14, woensdag 15 en donderdag 16 worteldagen.
De in de kas of bak gezaaide worteltjes uitdunnen, sjalotten en knoflook planten.


Het is bijna niet te zien, maar de eerste tuinboon komt aan de oppervlakte, ik durfde het niet aan om ze buiten te zaaien dus zowel de tuinbonen als de erwten en de peulen in de kas voorgezaaid, van de erwten en de peulen is nog niets te zien, helaas.....


Stijgende maan van woensdag 22 februari t/m maandag 6 maart.

Woensdag 22, donderdag 23 februari en vrijdag 3 maart graan/fruitdagen. Tomaten, paprika's, aubergines en pepers binnen in bakjes voorzaaien.

Vrijdag 24, zaterdag 25 februari, zaterdag 4, zondag 5 en maandag 6 maart worteldagen.
In kas of bak worteltjes zaaien. Radijs kan misschien al wel buiten gezaaid worden, als het niet meer vriest, want het schijnt in Nederland weer behoorlijk te gaan vriezen!

Zondag 26 en maandag 27 februari bloemdagen.
In de kas of bak broccoli en bloemkool voorzaaien, en natuurlijk de sterke éénjarig lathyrus.

Dinsdag 28 februari, woensdag 1 en donderdag 2 maart bladdagen.
Buiten spinazie zaaien, slasoorten en spitskool beter nog binnen zaaien. 

Deze artisjok heeft samen met nog een andere lekker de hele winter in de kas gestaan, tijdens al te strenge vorst nog eens extra beschermd met hetzelfde doek dat we vorig jaar onder de vijverfolie hebben gelegd, daar hadden we nog wat van over, ik heb het doormidden geknipt en over de kasplanten gelegd, het weegt bijna niets dus zelfs de pluksla en de raapstelen werden er niet door geplet, ideaal spul!

Let op!
Niet tuinieren 11 februari de hele dag niet, 18 februari niet na vijven, 26 februari de hele dag niet en 3 maart niet voor 13.40 uur.

Heel veel tuinplezier!

Oda.