vrijdag 9 februari 2018

Agenda 12 t/m 25 februari

Een maand is snel om, ook 's winters als de dagen lang zijn en ook hier op het Franse platteland, en voordat ik het weet is het toch ineens weer tijd om m'n blog bij te werken. Aanstaande maandag, 12 februari, gaat de maan weer stijgen en ondanks dat het nog steeds bar winterweer is vind ik het weer tijd om met de korte blog te beginnen, deze keer dus alleen de agenda van de stijgende maan.
Buiten is het koud en is er hier de afgelopen week veel sneeuw gevallen, maar binnenshuis, in de bak of kas kan er al gezaaid worden.

Maandag 12 en dinsdag 13 (tot 16.33) graan/fruitdagen.
Binnen op de vensterbank tomaten, paprika's, pepers en aubergines voorzaaien.

Dinsdag 13 (vanaf 16.33), woensdag 14 en donderdag 15 worteldagen.
In de bak of kas wortels, radijs, prei zaaien. Handig is om wortels en radijs in dezelfde rij te zaaien, de radijs komt eerder op en die markeren dan waar de worteltjes ongeveer op gaan komen.
Als de grond het toelaat (dat wil zeggen niet bevroren en niet te nat is, na alle regen van de afgelopen maanden) buiten zaaiuien zaaien. Binnen op de vensterbank knolselderij voorzaaien.

Vrijdag 16 en zaterdag 17 bloemdagen.
In bak of kas broccoli en bloemkool zaaien, verder natuurlijk de wat sterke éénjarigen, bijvoorbeeld zonnebloemen lathyrussen en éénjarige stokrozen. Eventueel koriander en dille buiten zaaien.

Zondag 18, maandag 19, dinsdag 20 en woensdag 21 bladdagen.
Zoals altijd als de maan in het teken van de vis staat kunnen er slasoorten gezaaid worden, de meeste nog in de kas of bak, maar als de grond het toelaat kan pluksla buiten gezaaid worden. Hetzelfde geldt voor spinazie.


Vorst zorgt altijd voor mooie plaatjes, deze roos Cornelia heeft zilveren randjes aan haar blaadjes en behoudt 's winters haar blad. De knoppen zijn wel wat aangetast door de vorst, maar in het voorjaar barst ze weer van de nieuwe en daar gaat ze mee door tot in november!

Donderdag 22 graan/fruitdag.
Niet schrikken maar deze graan/fruitdag is al om 11.40 uur afgelopen, dus hup snel erwten, peulen en tuinbonen zaaien, eventueel buiten en zoals voor alles geldt nu ook weer als de grond het toelaat, anders lekker voorzaaien in bak of kas. Zie verder hierboven 12 en 13 februari.

Donderdag 22 (vanaf 11.40), vrijdag 23 , zaterdag 24 en zondag 25 (tot 12.32) worteldagen.
Zie hierboven 13, 14 en 15 februari.

Zondag 25 (vanaf 12.32) bloemdag.
Zie hierboven 16 en 17 februari.


Hiernaast op de foto de cyclaam coum 'Rubrum'.
Ik heb het al eerder over deze cyclaam gehad in één van m'n blogs, wilde vroeger zelfs niet samen met m'n moeder gezien worden als ze weer haar jaarlijkse cyclamen kocht, maar ja die gekweekte voor de kerst vind ik nog steeds lelijk, vooral vanwege die gemarmerde blaadjes, het heeft me er altijd van weerhouden ze te kopen, dit soort heeft echter mooie, effen, glimmende blaadjes en de bloemen zijn veel kleiner, in oktober toen ik ze kocht bloeiden ze al en ze bloeien nog steeds en ondanks het laagje sneeuw zie je de knoppen zitten, dus kan ik er nog eventjes van genieten! 

Let op!
Niet tuinieren 14 februari na 17.00 uur en 15 februari niet na 16.45 uur.

Veel tuinplezier!

Oda.






Geen opmerkingen: