donderdag 5 september 2019

Agenda 8 t/m 22 september 2019

De regenstand stond tijdens het schrijven van m'n vorige blog op 37, de volgende dag kwam daar 1 bij en een paar dagen later nog eens 1, dus de stand is nu 39 mm, tjonge jonge daar worden we vrolijk van! Spreek deze zin uit met de klemtoon op 'daar'. Ja ik wordt hier erg recalcitrant van en tegelijk ook heel triest, want het kost onder deze omstandigheden zo ontzettend veel moeite en energie om groenten te laten kiemen, groeien en oogsten, en als wij kleine tuinierders hier al zo veel moeite mee hebben, hoe moet dat dan wel niet zijn voor degenen die dit beroepsmatig doen en voor ons voedsel moeten zorgen, want geloof me, dit wordt allemaal nog veel erger, de klimaatverandering draait op volle toeren en kan alleen maar met drastische maatregelen tot staan gebracht worden, dat betekent voor ieder ons ons heel veel van onze welvaart inleveren, geloof me alleen technische oplossingen zijn bij lange na niet voldoende!

Dit is nu het werk van mussen, daar hebben we er hier zo ontzettend veel van! Gisteren een heleboel andijvie, groen- en roodlof uitgeplant, en als ik dan niet afdek zijn ze er als de mussen bij, ben namelijk inmiddels van mening dat mussen sneller zijn dan kippen, ha ha.....
Maar er is hoop voor ons, de mussen nestelen voornamelijk in de gaten van de muur van de buurvrouw, en die muur wordt aanstaande winter bestreken, want er dreigen stenen uit te vallen en als dat gebeurt kan een muur hier zomaar instorten, de muren hier stammen uit de periode van voor de uitvinding van het cement, en muren werden toen gestapeld, dus onze lieve schattige musjes zullen moeten gaan verhuizen.


Hier links op de foto een manier om te voorkomen dat mussen van m'n pas verspeende plantjes gaan eten, ik denk dat het in het Nederlands kiemdoek heet, heel veel zaaiwerk dek ik hier ook gelijk mee af, ik ben er ook achter gekomen dat de groente eronder sneller groeit, helpt tegen aardvlooien en als het zo bloedheet wordt als eind juli dan weerkaatst het het zonlicht. Maar mooi is anders, grrr......

Zondag 8 (vanaf 11.36) en maandag 9 graan/fruitdagen.
Fruitgroenten zoals tomaten, paprika's, pepers, courgettes oogsten om te verwerken. Pompoenen kunnen ook geoogst worden, mits ze ze hun intensieve kleur hebben, dat is vooral goed te zien bij de oranje soorten, anders gewoon nog lekker laten zitten, kan zelfs in oktober nog.
Vroege appels en peren oogsten.

Dinsdag 10 en woensdag 11 worteldagen.
Najaarsuien en prei zaaien, ik wist niet dat er prei bestaat die je nu kunt zaaien, het ras heet 'baquette', je moet ze ter plekke zaaien, ze laten zich blijkbaar niet verspenen.

Donderdag 12, vrijdag 13 en zaterdag 14 (tot 18.56) bloemdagen.
Sterke tweejarigen zoals stokrozen, slaapmutsjes, leeuwenbekken, lathyrus zaaien. Alhoewel ik altijd begrepen heb dat lathyrus het beste in november gezaaid kan worden.Van zoveel mogelijk uitgebloeide bloemen zaad oogsten.

Zaterdag 14 (vanaf 18.56), zondag 15, maandag 16, dinsdag 17 en woensdag 18 (tot 8.33) bladdagen.
Daar waar het in augustus en september redelijk geregend heeft kan er gras gezaaid worden, een heel gazon of de kale plekken bijwerken. Verder groene groenten zoals veldsla, raapstelen, rucola en winterspinazie zaaien, voor wie aan groenbemesting doet, rogge of mosterd  op de lege bedden zaaien in de groentetuin.

Woensdag 18 (vanaf 8.33) en donderdag 19 (tot 8.46) graan/fruitdagen.
Van tomaten en druiven zoveel mogelijk blad weghalen om het fruit dat eraan hangt zoveel mogelijk van zon en licht te laten profiteren. Zie verder hierboven 8 en 9 september.

Donderdag 19 (vanaf 8.46), vrijdag 20 en zaterdag 21 worteldagen.
De enige wortelgroente die rond deze tijd gezaaid kan worden is radijs, wel goed nat houden om ze lekker pikant te krijgen.

Zondag 22 bloemdag.
Zie hierboven 12, 13 en 14 september.

Op de foto hier rechts m'n tweede zaaisel stamboontjes, van het eerste zaaisel eten we nu volop en heb ik al een heleboel potten gewekt.
In tegenstelling tot vorig jaar is het me dit jaar wel gelukt om veel boontjes te kweken, maar daar zijn wel heel veel gieters water overheen gegaan! De aanhouder wint zullen we maar denken.

Let op!
Niet tuinieren 8 september na 14.30 uur en 13 september na 10.25 uur.

Heel veel tuinplezier,

Oda.


Geen opmerkingen: