zondag 29 maart 2020

Agenda 1 t/m 13 april.

De afgelopen week was hier in de Nièvre superspannend! Overdag was het heerlijk weer, veel zon, een beetje te harde wind uit het noordoosten, maar dat mocht de pret niet drukken, overdag wel te verstaan, 's nachts zou het behoorlijk gaan vriezen, één nacht zelfs min vier, en alle pruimenbomen bloeien hier, gelukkig bleef het bij vorst aan de grond, dat zag ik aan de bloeiende tulpen, die hingen slap, de pruimenbloesem trok zich nergens wat van aan gelukkig en die nacht van min vier bleek allemaal zeer overdreven, want het vroor die nacht helemaal niet! 
Vandaag geen zon en heel veel wind, minder hard dan in Nederland, maar toch hoogst onaangenaam, zo onaangenaam dat de klokverzettegenstanders nu zelfs blij zullen zijn dat de dag een uur minder lang duurt, zeker al die mensen die in flatjes met een balkon wonen en door de coronamaatregelen toch al zoveel te verduren hebben, die zijn zeker blij met 23 i.p.v. 24 uur, scheelt toch weer hè?!
Ja ik probeer het positieve er maar van in te zien! 


Deze tomaten zijn rond 8 maart verspeend en staan er super bij, uitgegroeid tot mooie stevige planten dankzij al die zon, die de temperatuur overdag tot flink boven de 30 uit doet stijgen in de kas, 's nachts zet ik ze voorlopig voor de zekerheid toch maar netjes binnen.

Woensdag 1 april gaat de maan om 12.21 uur weer dalen, alle voorgekweekte plantjes kunnen nu weer verspeend of buiten uitgeplant worden.

Woensdag 1 (vanaf 12.21) en donderdag 2 (tot 16.39) bloemdagen.
Alle voorgezaaide éénjarige bloemen die groot genoeg zijn verspenen, bloemkool en broccoli buiten uitplanten, mocht het 's nachts toch ineens te koud worden, zet er dan iets overheen, een plastic fles, waarvan de bodem uitgeknipt is, een plastic plantenpot of zo'n mooie glazen cloche. Vaste planten scheuren en een nieuwe plekje geven.

Donderdag 2 (vanaf 16.39) en vrijdag 3 bladdagen.
Voorgezaaide slaplanten en koolplanten verspenen in potjes of buiten uitplanten en 's nachts bij onheil afdekken. Het grasveld maaien en eventueel van mos ontdoen, met een mooi woord heet dat verticuteren toch? Groenblijvende heggen snoeien en/of planten. Bladkruiden scheuren en verplanten.

Zaterdag 4, zondag 5 en maandag 6 (tot 10.40) graan/fruitdagen.
Aubergine's, paprika's, pepers en tomaten verspenen in potjes. Klein fruit zoals frambozen en bessen snoeien en/of planten.

Maandag 6 (vanaf 10.40), dinsdag 7, woensdag 8 en donderdag 9 (tot 8.47) worteldagen.
Pootaardappelen poten, de reeds buiten gezaaide worteltjes en bietjes die al boven staan,  uitdunnen.
Uien en sjalotjes kunnen nu ook nog de grond in, maar het is nipt.


Vorig najaar had ik alle potplanten tegen de zuidmuur onder de tuintafel geparkeerd, af en toe tijdens nachtvorst nog afgedekt met een doek, op de foto is te zien hoe ze dat de afgelopen winter doorstaan hebben, alleen de twee potten rechts vooraan zien er een beetje kaal uit, maar na het nemen van deze foto heb ik ze allemaal naar de kas gezeuld, want er zouden zeer koude nachten komen, ze staan daar nu sinds 20 maart en ook de geraniums in die twee potten hebben zich goed hersteld. Enfin de wereld op z'n kop dus, normaal gaan potplanten in het najaar op stal, maar hier dit jaar in het voorjaar!

Donderdag 9 (vanaf 8.47) en vrijdag 10 bloemdagen.
De uitgebloeide bloemstruiken zoals Forsythia, Ribes enz. terug snoeien. Potplanten van verse aarde voorzien. Zie ver hierboven 1 en 2 april.

Zaterdag 11 en zondag 12 bladdagen.
Zie hierboven 2 en 3 april.

Maandag 13 graan/fruitdag.
Zie hierboven 4, 5 en 6 april.


Ik ben gek op zaad dat zodra het gaat kiemen de grond erboven optilt, zonnebloemen zijn daar in gespecialiseerd lijkt het wel, elke jaar betrap ik me erop dat ik daar zo over kan verbazen, ik vind dat een soort wondertje! Op de foto is goed te zien hoe dat werkt, die krachtige zaden maken er echt een puinzooi van.

Let op!
Niet tuinieren 7 april na 15.00 uur en 13 april niet voor 10.05 uur.

Heel veel tuinplezier!

Oda.




1 opmerking:

freeascanbe zei

Wat heb je een gezellig blog... ik heb een volkstuintje samen met mn zus en werk vh eerst met de maankalender naar jouw blog😀