woensdag 28 april 2021

Agenda 1 t/m 15

Het regent sinds een uur of 11 vanmorgen, eerst zo tergend langzaam dat ik me behoorlijk begon op te winden, want de grond was nog wel niet zo gortedroog zoals tijdens een hittegolf in augustus, maar de grond kon echt wel wat water gebruiken, nu regent regent het lekker door, 5mm tot nu toe en daar komt nog wel wat bij! 

Maar niet alleen de tuin is bij ons afhankelijk van regenwater, de wc's in huis ook, de hoeveelheid regenwater in de ondergrondse put controleren we met deze peilstok, vanmorgen stond hij op 4, na twee uurtjes lichte regenval net op 5 en nu het sinds een poosje lekker doorregent hup ineens op 9, nog eventjes en de put is vol, dan loopt alles door naar een put helemaal achterin de tuin en als die vol zit gaat alles naar de beek, zoals het er nu naar uitziet gaat dit vandaag nog wel lukken., want volgens buienradar blijft het regenen tot ver in de avond. 

Al die regen is niet alleen goed voor alle plantjes die de afgelopen twee weken de grond in zijn gegaan, maar ook voor alle het zaaiwerk dat er weer aan zit te komen.

Zaterdag 1 mei gaat de maan om 11.38 uur weer stijgen. Ik begin gelijk met de bonen, stam, stok en pronk. Kikkererwten ga ik dit jaar voor het eerst proberen. Ben wel van plan alles een dag van te voren in water voor te weken, dat heb ik met de erwten en peulen ook gedaan en ik kreeg de indruk dat alles net iets sneller bovenkwam.

Zaterdag 1 en zondag 2 (tot 20.01) graan/fruitdagen.
Spercie-, snij- en pronkbonen zaaien, stam of stok, het maakt niet uit, de stamboontjes komen over het algemeen iets sneller boven en geven ook sneller vruchten. Courgette, komkommer, augurk en pompoen in potjes voorzaaien of direct in de volle grond. Eventueel als het koud wordt, denk aan de ijsheiligen, afdekken met een plastic fles waar de bodem uitgeknipt, de dop eraf laten, dan kan het teveel aan condens een beetje ontsnappen.

Zondag 2 (vanaf 20.01), maandag 3 en dinsdag 4 (tot 20.35) worteldagen.
Bieten, meiknolletjes, radijs, prei, zomer- en winterwortels zaaien.

Dinsdag 4 (vanaf 20.35), woensdag 5 en donderdag 6 bloemdagen.
De grond is de laatste tijd flink opgewarmd dus alle éénjarige bloemen kunnen lekker de grond in. En met een beetje mazzel staat het deze maand allemaal boven! Broccoli en bloemkool zaaien.

Vrijdag 7, zaterdag 8, zondag 9 en maandag 10 (tot 13.36) bladdagen.
Slasoorten zijn er tegenwoordig in overvloed, ze kunnen allemaal de grond in, niks geen gefrut meer in potjes maar gewoon direct in de volle grond, daarna kun je het jezelf zo moeilijk of makkelijk maken als je wilt, de makkelijke manier is bij opkomst uitdunnen, proberen de mooiste en grootste planten met rust te laten zodat die snel tot flinke kroppen kunnen uitgroeien. Verder spruiten, boerenkool, spitskool, snijbiet, Nieuwzeelandse spinazie, bladkruiden zoals peterselie, selderij, bieslook en kervel zaaien.

In de potjes op de foto hiernaast komen de courgettes en komkommers boven, ik heb die begin april gezaaid tijdens de vorige stijgende maan, niet wetende dat het nog wel eens goed koud zou kunnen worden, ze hebben er daardoor ook heel lang over gedaan, want ja we weten allemaal wel dat fruitgroenten van warmte houden. De komkommerzaadjes zijn allemaal gekiemd. Van de 3 courgettesoorten - geel, klim en rond- van de 6 zaadjes slechts 2, die anderen zijn vast bevroren, ha ha....Maar deze volhouders doen het wel allemaal goed.

Maandag 10 (vanaf 13.36) en dinsdag 11 graan/fruitdagen.
Zie hierboven 1 en 2 mei.

Woensdag 12, donderdag 13 en vrijdag 14 worteldagen.
Zie hierboven 2, 3 en 4 mei.

Zaterdag 15 bloemdag.
Zie hierboven 4, 5 en 6 mei.
Ook kan deze dag al bij de komende dalende maan gerekend worden, dus beginnen met (ver)planten mag ook. 

Dit jaar was ik al vroeg enthousiast begonnen met het verpotten van de hortensia's, ook de hosta hebben al nieuwe grond, maar in de kas staan er nog een heleboel die nodig verpot moeten worden, er zijn tijdens deze dalende maan niet veel bloemdagen geweest, en gistermiddag mocht er niet getuinierd worden, gistermorgen heb ik nog snel zo'n stuk of 50 cosmea's in de volle grond gezet, that's it! Zo dadelijk ga ik aan de potten op de foto beginnen, grote kans dat ik het vandaag niet afkrijg, helaas dan morgen de rest maar tijdens de bladdagen, wachten tot de volgende dalende maan? Dat duurt me te lang!

Let op!
Niet tuinieren 11 mei na 18.45 uur en 13 mei niet tussen 7.20 en 17.35 uur, dat is dus bijna de hele dag!

Heel veel tuinplezier!  



 

Geen opmerkingen: