donderdag 4 oktober 2012

agenda 6 okt. t/m 1 nov.

Ja, dit wordt een lange agenda maar misschien valt het toch mee omdat er gewoon nu niet meer zoveel gebeurt in de tuin. Ik ben nl. deze maand een dag of 10 in Nld. en daar heb ik geen mogelijkheid om m'n blog bij te werken.

Ik heb de afgelopen stijgende maan niet stilgezeten, het grasveld is bijna ingezaaid, is me niet helemaal gelukt tijdens de bladdagen want de grond is door alle droogte van de afgelopen zomer nog steeds erg hard en het terrein is gewoon te groot om het allemaal in die dagen te proppen, bovendien merk ik het ook aan m'n rug, rustig aan dus, het eerste zaaisel komt nu wel boven, nog net iets te weinig voor een foto, heb wel een foto van snijbietenstengels, al het blad is opgegeten door een of ander beest, welk beest, aucun ideé!

Overmorgen zat.6 okt. gaat de maan weer dalen tot vrijdagmorgen 19 okt., in deze periode kunnen er voorjaarsbollen geplant worden, doe dit op de bloemdagen, probeer op deze dagen ook zoveel mogelijk vaste planten te scheuren en te verplanten, de wortelgroenten kunnen geoogst worden op worteldagen natuurlijk, groenblijvende planten en struiken (ver)planten op bladdagen en op de fruit/graandagen evt. nog iets aan het aardbeienbed doen  en frambozen snoeien en evt. (ver)planten, voor het planten van fruitbomen is het nog te vroeg, beter wachten tot het blad eraf is.

Zaterdag 6 en zondag 7 okt. (tot 12..46) worteldagen.
Zondag 7 (vanaf 12.46), maandag 8 .en dinsdag 9 okt.(tot 9.58) bloemdagen.
Dinsdag 9 (vanaf 9.58) en woensdag 10 bladdagen.
Donderdag 11, vrijdag 12 en zaterdag 13 fruit/graandagen.
Zondag 14, maandag 15 en dinsdag 16 (tot 15.52) worteldagen
Dinsdag 16 (vanaf 15.52) en woensdag 17 bloemdagen.
Donderdag 18 en vrijdag 19 bladdagen, let op, vrijdag 19 gaat de maan weer stijgen.

Tijdens de volgende stijgende maan kunnen evt. de éénjarige bloemen gezaaid worden, vooral lathyrus laat zich rond deze tijd makkelijk zaaien, alles bloeit dan in het voorjaar iets vroeger, de fanatiekelingen onder ons kunnen veel groenten in bakken voorzaaien, dan kun je inderdaad veel vroeger bijv. worteltjes eten, zelf ben ik hier niet zo goed in want je moet het allemaal maar weer de winter door zien te krijgen.
Behalve de wortelgroenten worden alle andere groenten geoogst tijdens stijgende maan, er valt volop fruit te oogsten in deze periode van het jaar, natuurlijk!

Vrijdag 19 dus bladdag.
Zaterdag 20 en zondag 21 fruit/graandagen.
Maandag 22 en dinsdag 23 worteldagen.
Woensdag 24 en donderdag 25 (tot 13.27) bloemdagen.
Donderdag 25 (vanaf 13.27), vrijdag 26, zat. 27 en zondag 28 bladdagen.
Maandag 29 en dinsdag 30 fruit/graandagen.
Woensdag 31 en donderdag 1 nov. worteldagen.

Let op: niet tuinieren woensdag 17 voor 8 uur en na 15.20 uur.
Woensdag 31 niet voor 16.40 uur en donderdag 1 nov. niet na 11.25 uur, nou hier vieren ze dan allerheiligen dus wordt er sowieso niets gedaan.

Ik hoop dat jullie in Nld. heel veel mooi tuinweer hebben de komende periode, voor mij ook wel zo prettig want ik ga een aantal dagen het Pieterpad lopen .

Oda.