dinsdag 27 augustus 2024

Agenda 28 augustus t/m 11 september.

Afgelopen periode heb ik gezondigd, heb namelijk alle lavendel gesnoeid, terwijl het stijgende maan was.
Ik was dit eerst niet van plan, maar ik kon er gewoon niet meer aanzien. Bovendien ben ik ontzettend aan het nadenken hoe ik het de komende maand september allemaal voor elkaar ga krijgen in de tuin, want 7 oktober krijg ik een nieuwe heup en daarna kan ik het werken in de tuin wel vergeten tot zeker half november. Dus ik heb nog heel veel te doen de komende 6 weken. Momenteel vooral alle tomaten, bonen, courgettes, aubergines, paprika's enz. enz. verwerken. En het fruit niet te vergeten! Dus als ik nu naar mijn gesnoeide lavendel kijk, dan denk ik, zie zo dat is tenminste gedaan. Nu de heg nog, dat wordt dan ergens aan het eind van de komende dalende maan, want eind september/begin oktober ben ik nog een weekje in Nederland. Mijn oude vader wordt 99! 

Tussen de tomaten buiten zet ik altijd afrikaantjes. Is schijnt een goede combinatie en het staat ook vrolijk tussen al die rode tomaten. Dit soort is de meest wild uitziende van de tamme afrikaantjes, dus die kan er wat mij betreft mee door.

Morgen 28 augustus om 12.57 uur gaat de maan weer dalen, ik heb nog wat bieten, venkel en sla om uit te planten. En..... niet te vergeten de heg snoeien.

Woensdag 28 (vanaf 12.57) worteldag.
Vandaag dus snel die venkel en bieten de grond in. Ik geloof niet dat ik ooit zo laat in het seizoen bieten geplant heb, maar ik had dankzij de grote honger van één of ander beest nog wat lege plekken tussen de bieten die ik al een poos geleden geplant heb. Verder natuurlijk indien nodig wortelgroenten uitdunnen.

Donderdag 29 en vrijdag 30 (tot 14.09) bloemdagen.
Eventueel nog wat voorgezaaide bloemen die nog geen plekje in de tuin gekregen hebben op de lege plekken zetten. Verder kan er nog gestekt worden. Mijn geraniums hadden door de kou wat opstartproblemen en zijn sinds eind juli pas flink aan het groeien, Die ga ik nu stekken, plus wat saliesoorten, daar kun jer niet genoeg van hebben! Verder natuurlijk weer lavendel en eikenbladhortensia's. Lavendel snoeien.

Vrijdag 30 (vanaf 14.09) en zaterdag 31 bladdagen.
Groene groenten planten dus. Slasoorten, roodlof, groenlof en koolsoorten. Mochten ze er nog niet instaan. Heggen snoeien en gras maaien.

Zondag 1, maandag 2 en dinsdag 3 september graan/fruitdagen.
Een steen onder de pompoenen leggen, zodat ze lekker droog blijven. Alhoewel de bovenlaag hier inmiddels best droog is, maar goed het kan natuurlijk best gaan regenen in de komende 2 weken.
Aardbeien planten. Ik moet dat ook nog doen, vorige keer niet aan toegekomen of straal vergeten, dat kan ook!

Woensdag 4, donderdag 5, vrijdag 6 en zaterdag 7 worteldagen.
Aardappels oogsten en in de kelder of schuur opslaan. Eventueel wortelgroenten uitdunnen.

Afgelopen voorjaar kreeg ik van vriendin P een aantal physalisplantjes. Het grote soort! Nou dat is wel te zien. De kleinere soort heb ik al jaren in de kas staan, daar hoef ik geen moeite voor te doen, ze zaaien zichtzelf uit. Ben benieuwd of deze grote planten dat ook gaan doen volgend jaar? Ze staan wel buiten, dus misschien toch maar wat zaad bewaren? In de kas zaait alles zich namelijk veel makkelijker uit.

Zondag 8 en maandag 9 bloemdagen.
De tweejarigen en vaste planten die eerder gezaaid zijn uitplanten. Bollen zoals narcissen, krokussen, sneeuwklokjes en anemonen planten. Maar die kan zeker ook nog later in het seizoen. Zie verder hierboven 29 en 30 augustus.

Dinsdag 10 en woensdag 11 bladdagen.
Zie hierboven 30 en 31 augustus.

Let op!
Niet tuinieren 5 september de hele dag niet.

Heel veel tuinplezier!

Oda.

zondag 11 augustus 2024

15 t/m 28 augustus

Buiten is het snikheet, zo'n 31 graden. Nu zullen jullie zeggen '32' dat is toch goed te doen, nou ik vind van niet, onder de 30 kan ik nog velen, maar erboven daar word ik echt niet vrolijk van. Want ja ik functioneer gewoon niet bij hitte en ik ben nu eenmaal graag lekker bezig. Oké ik weet dat het tot nu toe reuze meegevallen is. We hebben slechts 3 keer een 30+ piek gehad tijdens de afgelopen 6 weken, inclusief die van nu.  En dan ook nog maar 2 dagen achter elkaar. Dat is nu ook het geval, vandaag wordt het 32, morgen wellicht ietsjes warmer. We gaan het zien, het is nog geen 5 uur, tussen 5 en 6 is het hier altijd het warmst.
Ik pas me natuurlijk wel aan, sta om half zeven op, eet een bak yoghurt en ga dan lekker buiten aan de slag. Gistermorgen was het 15 graden en vanmorgen 17. Aanstaande nacht komt de temperatuur helaas niet onder de 20, maar goed dan is het toch nog lekker fris. Door die korte pieken van plus 30 lukt het me om de temperatuur hierbinnen tussen 22 - 23 te houden. Dat betekent echter wel een streng luiken/ramen/gordijnenregime en 's avonds pas alles tegen elkaar open zetten, op het moment dat het buiten koeler is. 

De tomaten in de kas doen het dit jaar fantastisch. Zoveel dat ik al een literwekfles vol gedroogde tomaatjes heb. De zon staat een groot gedeelte van de dag op de kas te branden en zo drogen ze lekker snel. Ik halveer ze, leg ze op een papier, bedek ze netjes tegen de vliegen , de rest doet de zon. 1 wekfles is genoeg om de winter door te komen, dus hierna ga ik er prut van maken. 

Aanstaande donderdag 15 augustus gaat de maan weer stijgen en we kunnen best nog het een en ander zaaien. Maar bij stijgende maan kan er ook geoogst worden. Behalve natuurlijk de wortelgroenten.

Donderdag 15, vrijdag 15 en zaterdag 17 graan/fruitdagen.
Zomerappels en -peren oogsten. Tomaten oogsten om in te vriezen, te drogen of om er sap van te maken, maar ook om er alvast wat zaad uit te halen om volgend jaar zelf te zaaien. Het advies is om het zaad te spoelen, maar ik doe dat eigenlijk nooit, ik laat het in de zon drogen op de plank waarop ik de tomaten snij en pluk alles dan later uit elkaar.

Zondag 18 en maandag 19 (tot 19.25) worteldagen.
Uien zaaien in de wat mildere streken en prei zaaien kan ook nog. Ramenas zaaien.

Maandag 19 (vanaf 19.25), dinsdag 20 en woensdag 21 (tot 16.22) bloemdagen.
Tweejarigen zoals Nigella, Delphinium, papaver, stokrozen enz. zaaien.

Woensdag 21 (vanaf16.22), donderdag 22 en vrijdag 23 bladdagen.
Veldsla, spinazie, rucola, raapstelen, sla en spitskool zaaien.

Niet alleen de tomaten in de kas doen het prima, ook die van buiten beginnen nu in sneltempo te rijpen. Buiten staan 4 soorten vleestomaten: brandywine, valencia, anadine cornue en nog één waarvan de naam me zo gouw niet te binnen wil schieten. Deze tomaten gebruik ik voornamelijk om prut van te maken en in salade's. Heerlijk. Op de foto tomaat Brandywine, je kunt het niet zo goed zien. maar de kleur neigt een beetje naar roze.

Zaterdag 24 en zondag 25 graan/fruitdagen.
De dagen worden korter, dat betekent ook voor de tomaten minder zonuren. Verwijder dus de bladeren die tussen de zon en de tomaten hangen. De te lange scheuten van de pompoenen weghalen.
Zie verder hierboven 15, 16 en 17 augustus.

Maandag 26, dinsdag 27 en woensdag 28 worteldagen.
Zie hierboven 18 en 19 september.


Deze foto van de net geoogste knoflook wilde ik vorige keer al plaatsen. Het lukte me niet vanwege drukte op het web. Het is nu wat rustiger, de spelen zijn afgelopen en een heleboel Parisiens zijn weer terug naar hun stad.

Let op!
Niet tuinieren 21 augustus voor 12.10 uur en 22 augustus niet voor 17.35.

Heel veel tuinplezier!

Oda.