zaterdag 30 november 2024

Agenda 3 t/m 29 december.

Alweer de laatste blog van het jaar en deze keer eindelijk weer met foto's. Zo langzamerhand functioneert alles weer zoals het moet en daar hoort blijkbaar het foto's maken voor deze blog ook bij, ha ha........
Er zijn nog steeds wel wat dingen die ik niet mag doen, zoals iets uit de tuin spitten. De tomaten in de kas bijvoorbeeld, die heb ik 10 cm boven de grond afgesnoeid, de hele plant eruit trekken is nog iets teveel van het goede, dat komt volgend jaar wel. De door de vorst aangetaste courgette-, pompoen-, paprika- en aubergineplanten laat ik voor de zekerheid ook nog maar even staan! Ik heb wel wat compost verdeeld in de kas, maar dat is een kwestie van een emmer voor minder dan de helft vullen en gewoon wat vaker heen en weer lopen. Gewoon een kwestie van rustig aandoen.

Tja vorst heeft natuurlijk ook zijn keerzijde. Deze afrikanen stonden er geweldig mooi bij en al heel lang. Vanaf dag één dat ik ze in juni in rijen tussen de tomaten plantte zijn ze heel snel gaan groeien en bloeien, zo'n schitterende combinatie met die grote rode vleestomaten. Later toen de tomaten allang opgeruimd waren bleven ze schitteren tot de vorst genadeloos toesloeg! Tja en dan hou je dit over.  

Vanaf dinsdag 3 t/m zondag 15 december gaat de maan weer stijgen.

Dinsdag 3, woensdag 4, donderdag 12 en vrijdag 13 (tot 11.50) graan/fruitdagen.
In de mildere streken tuinbonen zetten, dek ze wel goed af tegen de vorst. Ook een plastic tunnel eroverheen spannen is een prima oplossing.

Donderdag 5, vrijdag 6, vrijdag 13 (vanaf 11.50) en zaterdag 15 worteldagen.
In kas of bak wat wortels en radijs zaaien, of onder een plastic tunnel. Verder valt er niet veel te zaaien op wortelgebied.

Zaterdag 7 en zondag 8 bloemdagen.
Lekker bloemenzaad uitzoeken in een catalogus of op internet. En dan alvast plannen maken voor volgend jaar. Ik zou nog wel een heleboel afrikanenzaad van al die planten kunnen oogsten. Dus toch nog wat leuks te doen!

Maandag 9, dinsdag 10 en woensdag 11 bladdagen.
Kiemgroenten zoals broccoli, tuinkers, alfalfa enz. laten kiemen, lekker veel vitaminen voor in de winter.

Er zijn natuurlijk ook nog genoeg groenten die helemaal geen last hebben van een beetje vorst.
Kijk deze palm-, boerenkolen en snijbiet eens mooi zijn in de wintertuin. Een combinatie om volgens jaar te herhalen. Moet het weer natuurlijk wel meewerken, want teveel hitte en zon daar houden ze niet van. 

Vanaf maandag 16 t/m zondag 29 december gaat de maan weer dalen. ER kan dan van alles geplant worden, mits het niet vriest.

Maandag 16, dinsdag 17, donderdag 26 en vrijdag 27 bloemdagen.
Rozen en bloemstruiken zoals buddleia, ribes, sering enz. (ver)planten.
Amarillysbollen in potten zetten, in een koele kamer laten uitlopen en dan in de woonkamer zetten.

Woensdag 18, zaterdag 28 en zondag 29 bladdagen.
Groenblijvende struiken en bomen planten.

Donderdag 19, vrijdag 20 en zaterdag 21 graan/fruitdagen.
Fruitbomen en klein fruit planten en/of snoeien.

Zondag 22, maandag 23, dinsdag 24 en woensdag 25 worteldagen.
Het is nog steeds niet te laat om knoflook te planten, gelukkig maar voor mij, want eerder in het seizoen was dat nog iets te zwaar werk voor mij. Ik denk dat het eind december wel gaat lukken, we zijn dan tenslotte weer een maand verder!

Let op!
Niet tuinieren 9 december voor 15.30 uur en 12 december voor 9.50 uur.

Hele fijne kerstdagen en probeer eens een kerstdiner uit zonder vlees, daar zal onze aarde jullie dankbaar voor zijn.

Heel veel tuinplezier!

Oda. 

donderdag 7 november 2024

Agenda 6 november t/m 2 december.

Oh jee, weer te laat! Twee dagen zelfs. Wanneer verbeter ik mijn leven nu eens? Ik steek het maar op het feit dat ik aan het revalideren ben en daar eigenlijk ontzettend lui van word. In de tuin werken mag ik nog niet en als ik ergens energie van krijg is het wel tuinieren. Kijk lichamelijk ga ik best snel, ik doe mijn oefeningen en loop 3/4 maal per dag mijn rondje. Al zeker een week zonder stokken. Trap op/ trap af ook zonder inmiddels en ik voel gewoon weer heel veel kracht in dat been. Dus wat dat betreft geen zorgen. Maar ik heb het gevoel dat mijn hoofd nog niet de volle 100% meedoet. ik schakel gewoon niet snel genoeg en dat is best vermoeiend. Het gaat natuurlijk al veel beter dan in het begin, dus ik mag niet klagen, maar ik doe dat toch lekker wel. Verder valt mijn haar bij bossen uit, elke keer als ik mijn hand erdoor haal is het raak. Best frustrerend! Tot zover mijn lichamelijke/geestelijke klachten. Nu de maankalender en voor het eerst weer allebei, de stijgende en dalende maan.

De stijgende maan van woensdag 6 tot 11.19 uur maandag 18 november:

Woensdag 6, donderdag 7, donderdag 14 en vrijdag 15 graan/fruitdagen.
In de wat mildere streken tuinbonen en erwten zaaien. Als ze opkomen een beetje aanaarden. Olijven oogsten. Bij mij in de kas staan nog steeds tomaten en komkommers, die zou ik wellicht kunnen weghalen, dat is geen zwaar werk. Dat zou dan weer een begin zijn! Wie weet krijg ik er wat meer energie van.

Vrijdag 8, zaterdag 9, zaterdag 16, zondag 17 en maandag 18 (tot 11.19) worteldagen.
Mochten de opgeslagen aardappels in de kelder bijvoorbeeld al uitlopen, deze verwijderen. Verder in kas of bak wortels en radijs zaaien.

Zondag 10 en maandag 11 bloemdagen,
Lathyrus voorzaaien. Verder zou ik zo gauw niet weten wat te doen op bloemgebied rond deze tijd van het jaar. Misschien gezellig zaden voor volgend jaar uitzoeken. Oh ja nog wat zaden oogsten van bijvoorbeeld de uitgebloeide cosmea, zinnia, afrikaantjes, goudsbloemen, zonnebloemen enz. enz.

Dinsdag 12 en woensdag 14 bladdagen.
Ik ga nog wat raapstelen zaaien in de kas. Bij thuiskomst uit het revalidatiecentrum zag ik dat daar niets van opgekomen was, dus probeer ik het nog maar een keer. Overigens denk ik dat dat niet opgekomen is omdat mijn echtgenoot natuurlijk dacht dat water geven niet nodig was!

De dalende maan van 11.19 uur maandag 18 november t/m maandag 2 december:

Maandag 18 (vanaf 11.19), maandag 25, dinsdag 26, woensdag 27 en donderdag 28 worteldagen.
Eerder gezaaide wortels in kas of bak uitdunnen. Knoflook planten. Plant ze goed diep, want dan heb je meer kans op tenen i.p.v. 1 grote knoflook. Verder alle wortelgroenten oogsten en droog/koel bewaren of lekker in pakken met blad of stro. Bij vorst eventueel afdekken.

Dinsdag 19, woensdag 20 (tot 10.08) en vrijdag 29 (tot 13.33) bloemdagen.
Struiken en kalewortel rozen (ver)planten en/of snoeien. Eventueel nog wat vaste planten scheuren en een ander plekje geven. En als je geen plek meer hebt dan gewoon weggeven. Onderling plantjes ruilen is veel beter dan allerlei opgefokte, bespoten planten kopen. Gelukkig zijn er wel steeds meer kwekers die biologisch geteelde planten verkopen.

Woensdag 20 (vanaf 10.08), donderdag 21, vrijdag 29 (vanaf 13.33), zaterdag 30 november, zondag 1 en maandag 2 december bladdagen.
Struiken en bomen (ver)planten en/of snoeien.

Vrijdag 22, zaterdag 23 en zondag 24 graan/fruitdagen.
Fruitbomen, klein fruit (ver)planten en/of snoeien.

Let op!
Niet tuinieren 12 november na 11.50 uur, 14 en 26 november heel de dag niet, 

Heel veel tuinplezier!

Oda.