zaterdag 28 juli 2012

agenda 29 juli t/m 11 augustus

Zo het tuinseizoen vordert, hier in de Nièvre is het nu volop zomer, afgelopen week temperaturen van boven de 30 gr. en slechts 3 buxusbollen kunnen snoeien, de rest moet weer wachten tot de volgende dalende maan. Vanaf morgen 29, halverwege de middag, gaat de maan weer stijgen en wat er dan nog gezaaid kan worden kan de grond in, alhoewel het is hier in een paar dagen tijd flink opgedroogd, heb de vroege aardappels gerooid en toen was de bovenste laag droog maar daaronder nog vochtig, dit was echter begin van de week, nu is het inmiddels een stuk droger, misschien dat we vanavond wat regen krijgen maar goed dat zouden we gisteravond ook krijgen..... enfin het komt er dus op neer dat ik vorige week liep te mopperen dat het wel eens droog mocht worden en nu loop ik alweer te verlangen naar regen, het is ook nooit goed!


Goed nu de agenda, veel valt er natuurlijk niet meer te zaaien, enkel nog wat slasoorten, stamboontjes, ik heb dat in Zeeland nog wel eens met succes gedaan, altijd het proberen waard, meiknollen, paksoy en kruiden zoals dille, chinese bieslook enz., dit alles natuurlijk op de juiste dagen.


Zondag 29 juli (vanaf 15.30) bladdag, veldsla, paksoy, winterspinazie en dille als je voor het blad gaat, bijv. om in te vriezen, peterselie kan ook nog, blijft dan bij een normale winter over en er kan dan volgend jaar nog zeker tot juni van gesneden worden, kiemt ook sneller als de grond lekker warm is, o ja en bladselderie voor bij de mosselen en de (erwten)soep.


Maandag 30, dinsdag 31 en woensdag 1aug (tot 13.08) fruit/graandagen, goed die boontjes waar ik het over had en was het maar niet te laat voor tomaten! Geloof niet dat er in de wijde omgeving een tuin te vinden is met mooie tomaten, alles is aangetast door de phytophthora, jeetje wat schrijf je dat ingewikkeld, hier zeggen ze gewoon meeldauw! Ik denk met weemoed terug aan m'n tomaten oogst van vorig jaar!
Voor de echte tuinierders onder ons, appel/peer en pruimen kunnen ge-ent worden, ik weet dat er een dubbele punt op de 2e 'e' moet maar dat weigert dit programma, grrr.


Van woensdag 1 aug 13.08 uur tot vrijdagmorgen 3 aug. vroeg (7.38) worteldagen, radijs, meiknollen zaaien.


Vrijdag 3 tot zaterdagmiddag 16.23 uur bloemdagen, ja bloemdagen komen er altijd maar bekaaid vanaf, zijn er nooit veel dus weinig tijd om tweejarigen en vaste planten te zaaien.


Zaterdag 4 (vanaf 16.23) tot woensdagmorgen 8 (tot 9.17) bladdagen, zie 29 juli.


Woensdagmorgen 8 (vanaf 9.17) en donderdag 9 fruit/graandagen, zie 30 juli t/m 1 aug.

Vrijdag 10 en zaterdag 11 worteldagen maar let op!

Vrijdag 10 niet tuinieren voor 17.55 uur en zaterdag 11 niet voor 7.10 uur.
Dus zaterdag mag er toch heel de dag getuinierd worden!

Ik wens iedereen die niet op vakantie is of alweer terug is heel veel maantuinplezier!

Oda. 

 

Geen opmerkingen: