donderdag 1 mei 2014

Agenda 2 t/m 16 mei

Meestal schrijf ik m'n blog 's avonds maar het is vanmiddag regenachtig, volgens de buienradar verspreide buien, dan moet ik elke keer van buiten naar binnen en vice versa en ik bedacht net ineens: oh m'n blog....!!! Ik heb nl. visite, meivakantie in Nld., en dan heb ik niet zoveel tijd om achter de computer te zitten, dus het komt eigenlijk goed uit dat het regenachtig is, nietwaar?
Laat de visite dit maar niet lezen want die fietsen nu in de regen.
M'n regenwens is dus uitgekomen en de grond is werkelijk als boter nu, niet dat we al veel gehad hebben, zo'n 30 mm. in totaal maar toch is het verschil erg groot, heb vanmorgen nog een stukje grond losgemaakt met de spitvork, nou dat hoef ik daarna bijna niet meer te harken, heerlijk!
En met de komende dalende maan heb ik nog wel wat (ver)plantwerk voor de boeg komt dat goed uit.
Ik heb overigens al slabonen en pronkbonen gezaaid, nog nooit gedaan voor de maand mei maar de grond voelt hier al zo warm aan dat ik het gewoon niet kon nalaten, bovendien een boon is er zo bijgelegd, dat is niet zoveel werk.

Morgen, vrijdag 2 mei gaat de maan om 18.01 dalen t/m vrijdag 16 mei.

Vrijdag 2 mei (vanaf 18.01) en zaterdag 3 mei (tot 18.06) worteldagen.
Aardappels aanaarden, maak er flinke heuvels van, des te warmer wordt het en daar houden die knollen wel van. Wortelgroenten uitdunnen, om te voorkomen dat de wortelvlieg tijdens het uitdunnen toe kan slaan pas beginnen met dunnen als het gaat schemeren want dan is de wortelvlieg zo goed als niet meer actief.

Zaterdag 3, zondag 4 en maandag 5 (tot 16.05) bloemdagen.
Voorgezaaide bloemen verspenen in potjes of buiten in de volle grond zetten maar let op de kans op nachtvorst is nog steeds aanwezig, hier geeft het weerbericht voor zondagmorgen 3 graden af, dat kan nog best iets lager uitvallen. Potplanten van verse grond voorzien, dahlia's, gladiolen, canna's in de volle grond zetten, bloemkkol een broccoli uitzetten in de volle grond.

Maandag 5 (vanaf 16.05), dinsdag 6 en woensdag 7 (tot 11.51) bladdagen.
Groenblijvende hagen zoals lonicera, buxus, taxus, enz. snoeien, tot nu toe heb ik zelf m'n buxushaaagjes en bollen gesnoeid met bewolkt weer omdat je dan minder snoeiwonden krijgt maar volgens Gardener's World op de British Broadcasting Corperation kun je nu beter snoeien met een zonnetje want die wondjes moeten juist zo snel mogelijk drogen om te voorkomen dat er een ziekte inkomt, veel buxussen in Engeland maar ook in Nld. hebben een ziekte die zeer besmettelijk is en zich snel uitbreidt, vooral bij vochtig weer. Overigens als je deze ziekte bij je buxussen ziet zit er niets anders op dan ze er allemaal uit te halen en te verbranden, daarna minstens 5 jaar wachten alvorens nieuwe te planten, waarschijnlijk is er tegen die tijd een soort die immuun is voor deze ziekte, tenminste dit beweren ze bij Gardener's World maar als je op internet kijkt dan kan je ook organisch bemesten en spuiten, nou dan kom ik vanzelf weer uit bij m'n veel beproefde brandnetelgier en thee, enfin hier heb ik het nog niet kunnen constateren maar uit voorzorg.......
Bladgroenten zoals sla, koolsoorten, bladkruiden uitdunnen of (ver)planten. Gras maaien.

Woensdag 7 (vanaf 11.51, donderdag 8, vrijdag 9 en zaterdag 10 (tot 10.15), graan/fruitdagen.
Fruitgroenten zoals komkommer, courgettes enz. buiten uitplanten maar wel zo dat je ze nog af kunt dekken, probleem is dat de volgende fruitdagen pas op 4,5,6 juni vallen, is weer zo laat hè!?

Zaterdag 10 (vanaf 10.15), zondag 11, maandag 12 en dinsdag 13 (tot 16.55) worteldagen.
Knolselderie buiten uitplanten, prei, pastinaak en zomerwortels uitdunnnen, de prei moet weliswaar groot genoeg zijn, aardappels aanaarden, zie ver hierboven 2 en 3 mei.

Dinsdag 13 (vanaf 16.55), woensdag 14, donderdag 15 (tot 11.32) bloemdagen.
Uitgebloeide voorjaarsstruiken terugsnoeien en evt. al opgekomen zaaigoed uitdunnen of (ver)planten. Zie verder 3, 4, en 5 mei.

Donderdag 15 (vanaf 11.32) en vrijdag 16 bladdagen.
Bladgroenten en kruiden planten of uitdunnen, heggen snoeien en gras maaien, zie verder hierboven, 5, 6 en 7 mei.


Let op niet tuinieren:
Dinsdag 6 mei voor 17.25 uur en maandag 12 mei na 19.05 uur. 
6 mei komt wel beroerd uit want ik heb veel heggen te snoeien.

Heel veel tuinplezier,

Oda. 

Geen opmerkingen: