zondag 14 oktober 2018

Agenda 16 t/m 29 oktober.

De tropische temperaturen houden aan, evenals de droogte, dat weekje in september dat ik in Nederland was kon je wel zien dat daar toch weer genoeg regen was gevallen om alles weer een beetje toonbaar te krijgen, vooral op de terugreis was het duidelijk waar de grens lag, ook in België zag alles er fris groen uit, evenals de eerste 50 km. in Frankrijk, maar alles ten zuiden daarvan zag er tot hier in de Nièvre geel uit. De buurman vertelde dat het in die week zo'n 5 mm geregend had. Wij wonen hier nu bijna 10 jaar en we hebben nog nooit meegemaakt dat het in september nagenoeg niet regent, sterker nog, oktober is nu op de helft en het blijft droog, afgelopen woensdag vielen er in zowat heel Frankrijk flinke buien, hier kwamen we er met 5 mm weer bekaaid af, de komende 10 dagen staat er weer geen regen op het programma. Wij hebben hier nu 5 droge zomers op rij gehad en ik ben nu echt aan het nadenken hoe dit aan te gaan pakken, want ik geloof niet zo in het aanpassingsgedrag van de mens in het algemeen, dat weekendje shoppen in New York...... nou nee dat is nu juist zo leuk! Zag gisteren op het journaal dat er nog al wat klachten waren van schaatsers over al het water op de kunstijsbaan, de ijsmeesters hadden de grootste moeite om het ijs onder de nul te houden bij temperaturen van rond de 25, blijkbaar vinden we het inmiddels heel normaal om te gaan schaatsen als het bloedheet is, eerlijk gezegd viel ik bijna van m'n stoel, vraag me ook af of ik één van de weinigen ben die daarbij vraagtekens zet????

Dus ben ik verplicht enige veranderingen te gaan doorvoeren in mijn tuin, de Annabellen gaan eruit, ze slurpen water en na dat weekje weg (kan m'n buurman niet vragen behalve de groentetuin ook nog die Annabellen water te gaan geven) zagen alle bloemen bruin, dus eruit! Ga ze vervangen door eikenbladhortensia's, daarvan heb ik er één nota bene in mijn zonneborder staan, heeft alleen water, dat uit de lucht kwam vallen, gekregen en ziet er met z'n mooie herfstkleuren nu nog prachtig uit. De bloemen hebben net als die van de Annabellen hun beste tijd gehad, het valt alleen door de schitterende rode kleur van het blad niet zo op.

Morgenavond 15 oktober om 19.24 uur gaat de maan weer stijgen, veel valt er niet meer te zaaien rond deze tijd van het jaar, daarom vanaf m'n volgende blog weer een dalende- en stijgende maan achter elkaar.

Dinsdag 16 en woensdag 17 (tot 9.30) graan/fruitdagen.
In de wat mildere streken tuinbonen, erwten en peulen voorzaaien in potjes. Appels en pernen plukken.

Woensdag 17 (vanaf 9.30), donderdag 18 en vrijdag 19 (tot 16.18) worteldagen.
In kas of bak wortels zaaien, sommige aardappels die al in de kelder liggen zijn al aan kiemen, deze kiemen eraf halen.

Vrijdag 19 (vanaf 19.18), zaterdag 20 en zondag 21 bloemdagen.
Lathyrus voorzaaien in potjes of in de kas of bak in de volle grond, vroeg in het voorjaar kunnen ze dan al naar buiten, ze houden namelijk helemaal niet van hete, droge zomers, dus hoe vroeger in het voorjaar hoe beter.

Maandag 22, dinsdag 23, woensdag 24 en donderdag 25 (tot 12.50) bladdagen.
Veldsla, raapstelen, pluksla en rucola in kas of bak zaaien, veldsla zou eventueel nog buiten kunnen.
De dragonplant terugknippen tot 10 cm en afdekken met een flinke laag blad, zet er om het op z'n plaats te houden en paar stokjes omheen.

Zoals bekend staan er veel huizen op het Franse platteland leeg, een aantal dienen als tweede woning voor de vele Parisiens die snakken naar schone lucht, zij hebben echter geen idee wat het betekent om een tuin te onderhouden,  beginnen altijd heel enthousiast om dan tot de conclusie te komen dat ze er amper in kunnen zitten, geen nood.... er is altijd wel een plaatselijke klusjesman (bricoleur heet dat hier) die zeer veelzijdig is en al die kleine probleempjes in huis en tuin voor je oplost. Gistermiddag zaten wij nog een beetje na te tafelen op het terras met mijn zus en zwager en om twee uur precies kwam de klusjesman van de buren met z'n bestelbus aanrijden, hij haalde er een ladder uit en zette die tegen het huis, mijn echtgenoot zei nog: oh hij gaat iets op het dak doen, maar ik ben wat achterdochtiger en zei: nee hoor, let maar op hij gaat de bomen helemaal kortwieken. En jawel even later kwam de kettingzaag uit de bus, ik zei nog: deze klusjesman snoeit niet met een snoeischaar, nee die gebruikt daar een kettingzaag voor. Enfin in een vloek en een zucht  waren deze 3 bomen (vooraan een kers, linksachter een berk en rechtsachter een pruim) niet alleen ontdaan van enkele takken maar van hun hele kruin, ik denk dat ik toch eens ga informeren of hij ook snoeicursussen geeft!

Donderdag 25 (vanaf 12.50) graan/fruitdagen.  
Zie hierboven 16 en 17 oktober.

Vrijdag 26, zaterdag 27 en zondag 28 worteldagen.
Zie hierboven 17, 18 en 19 oktober.

Maandag 29 bloemdag.
Zie hierboven 19, 20 en 21 oktober.

Zowel in 2016 als in 2017 heeft de vorst hier in april flink huisgehouden en waren er maar enkele notenbomen die vruchten droegen, dit jaar echter is het weer walnotenfeest, overal hier langs de wegen staan walnotenbomen, dus wordt er flink geraapt, door de droogte zitten de meeste nog in de bolster, gisteren alle noten schoongemaakt en nu staan er drie kratten te drogen. Orkaan Lesley, die momenteel flink huishoudt langs de kust in Portugal, zorgt ook hier voor de nodige windstoten, dus noten .... lekker drogen maar!

Let op!
Niet tuinieren 17 oktober na 9 uur.

Heel veel tuinplezier!

Oda.

Geen opmerkingen: