donderdag 3 januari 2019

Agenda 6 januari t/m 1 februari.

3 januari 2019, we zijn weer een (tuin)jaar verder, hier in de Nièvre zijn we het nieuwe jaar zonnig begonnen, na de laatste 10 trieste dagen van december een welkome afwisseling, en met het wisselen van het jaar werd het ook gelijk droog, 's winters droog weer betekent meestal 's nachts vorst en dat klopt ook, vannacht stelde dat nog niet zoveel voor, op de vijver lag nog geen laagje ijs maar ik denk dat het wel net onder nul is geweest, de komende 3/4 nachten gaan we naar min 2 en het blijft het overdag zonnig!
Dit jaar ga ik trouwens iets uitproberen, mijn zus attendeerde me op het gebruik van kaneelpoeder in de tuin, dat had ze in de Libelle gelezen,wat poeder op de aarde of potgrond schijnt te helpen tegen oppervlakkige schimmels en zwammen. Voor het zaaien een beetje kaneel door de potgrond beschermt de zaden en zaailingen hiertegen. Ik denk dat dat vooral bij fruitgroenten goed kan uitpakken.


Mijn kruidentuin ligt ingeklemd tussen drie muren, alleen de zuidkant is open en dat kun je goed merken, want de sneeuwklokjes staan al zo'n cm. of 8 boven de grond, maar ook de  tulpen laten hun neuzen zien, de maand december was wel somber maar niet koud, een enkele nacht onder nul, maar ook nachten van 10 graden en ja dan gaat het snel, in het bos staat het blad van de mannetjesorchis - altijd de eerste van de wilde orchideeën - al sinds half november boven, een enkele zag ik al in oktober. 

Zondagmorgen 6 januari heel vroeg gaat de maan weer stijgen, we beginnen met één graan/fruitdag.

Zondag 6 en woensdag 16 januari (tot 12,34) graan/fruitdagen.
Als je fruitbomen wilt gaan enten is het handig om nu al mooie takken af te snoeien, en wel gezonde takken van 30 cm lengte, bind de takken bij elkaar en plant ze aan de voet van een noordmuur, zodat ze niet te snel uit gaan lopen. 4 en 5 januari zijn nog geschikter om dit te doen want dan daalt de maan nog. Tuinbonen, peulen en erwten voorzaaien in potjes of in de volle grond in kas of bak.

Maandag 7, dinsdag 8, woensdag 9 (tot 14.11), woensdag 16 (vanaf 12.34), donderdag 17, vrijdag 18 en zaterdag 19 worteldagen.
Wortelen, radijs en prei zaaien in kas of bak. Knolselderij binnen in een bakje op de vensterbank zaaien.

Woensdag 9 (vanaf 14.11), donderdag 10, vrijdag 11 en zaterdag 19 (vanaf 12.57) bloemdagen.
We krijgen wel heel veel bloemdagen deze stijgende maan, want ja zoveel kunnen we nog niet zaaien, wel kan er binnen op de vensterbank bloemkool voorgezaaid worden.

Zaterdag 12, zondag 13, maandag 14 en dinsdag 15 bladdagen.
Binnen op de vensterbank verschillende slasoorten voorzaaien, in kas of bak spinazie zaaien.


Behalve in de goed beschermde kruidentuin, zie ik verderop in de tuin, waar het wat kouder is ook van alles bovenkomen, zie hier recht op de foto akeleiblad, maar ook primulaatjes, sedums, longkruid en natuurlijk al die uitgezaaide Nigella's, maar die zie je in september al.

Let op!
Niet tuinieren 9 januari voor 10.35 uur.

Zondag 20 januari gaat de maan weer dalen. We beginnen met één bloemdag.

Zondag 20 januari, maandag 28 en dinsdag 29  bloemdagen.
Allerlei bloemstruiken zoals forsythia's, deutzia's, seringen, rozen, vlinderstruiken enz. planten en/of snoeien.

Maandag 21, woensdag 30 en donderdag 31 bladdagen.
De rond 12-15 januari gezaaide sla uitdunnen of verspenen. Groenblijvende struiken snoeien, mits het niet vriest.

Dinsdag 22, woensdag 23, donderdag 24 (tot 16.13) januari en vrijdag 1 februari graan/fruitdagen.
Fruitbomen snoeien en/of snoeien. Hier in de Nièvre hebben we maar weinig vervuiling, dat betekent dat stammen en takken zo onder het mos zitten, dat moet er afgeborsteld worden.

Donderdag 24 (vanaf 16.13), vrijdag 25, zaterdag 26 en zondag 27 worteldagen.
Als de gezaaide worteltjes al bovenstaan, deze uitdunnen. Sjalotten en knoflook planten.


Wat ben ik blij dat ik alle Annabellen eruitgehaald heb, die zouden er nu nog niet uitzien, een paar kale takken met verdroogde bruine bloemen er bovenop, nee dan de eikenblads die er nu staan, vlammen de pan uit, knalrode bladeren die oplichten in de winterzon.

Let op!
Niet tuinieren 21 januari de hele dag niet.

Veel tuinplezier!

Oda.



















Geen opmerkingen: