zaterdag 23 mei 2020

Agenda 26 mei t/m 7 juni.

Net als in Nederland worden de coronamaatregelen die in maart ingevoerd zijn, ook in Frankrijk langzaamaan versoepeld, we hoeven alleen nog maar een papier in te vullen als we naar een ander departement gaan en hebben een actieradius van 100 km. We mogen ook weer op bezoek bij vrienden, buren en familie, op voorwaarde dat het aantal personen niet boven de 10 uitkomt. Kortom het einde van de strenge confinement, het Franse woord voor lockdown, komt in zicht. Dat vind ik altijd zo leuk van die Fransen, die nemen echt niet klakkeloos een Engels woord over, nee die kijken in hun eigen vocabulaire en halen dan zo'n woord als confinement weer uit de mottenballen, wat gewoon 'opsluiting' betekent, wellicht klinkt dat te beladen in het Nederlands, maar deels komt het er natuurlijk wel op neer.

Vanmorgen toen ik opstond was het al aan het regenen en dat is doorgegaan tot een uur of half twaalf, zo kreeg ik de kans een foto te maken van de druppels op de vrouwenmantel, een plant die in mijn vorige tuin in Zeeland er een sport van maakte de hele tuin te veroveren, maar zich hier in Frankrijk opstelt als een bescheiden dame, in het begin vroeg ik me weleens af of ze het wel zou gaan doen, en ja toch na veel geduld mijnerzijds besloot ze mij een plezier te doen en zich stilletjes aan te vermeerderen, maar gelukkig niet zo als in Zeeland. Wat betreft de regen, de afgelopen maand mei heeft het tot nu toe 65 mm geregend, tijdens de laatste 10 dagen van april 30 mm, dus in ruim 4 weken tijd bijna 100 mm. En dat is goed te zien in de tuin, alles is werkelijk knettergroen, de vaste planten groeien als kool en ga ik dus tijdens de komende dalende maan flink terugsnoeien, de groentetuin staat er mooi bij en in de éénjarigenborder zijn alle zaden ontkiemd. Wat zou het heerlijk zijn als het nu in Nederland ook eens flink ging regenen, want jullie hebben dat zo nodig! 

Dinsdag 26 mei gaat de maan weer dalen en kan er gesnoeid en verplant worden. Deze tijd van het jaar hoeft geen enkele tuinierder 's ochtends bij het opstaan na te denken over wat hij of zij nu weer moet gaan doen.

Dinsdag 26 bloemdag.
Uitgebloeide narcissen, tulpen en hyacinten, mits het blad helemaal geel, voorzichtig eruit halen en op een droge, donkere plek bewaren of ze direct weer in de volle grond zetten, ik haal natuurlijk niet alles uit m'n border, maar wel de bollen die in potten staan, die plant ik dan in de tuin om dan vervolgens in het najaar nieuwe te kopen voor in de potten, in het begin bewaarde ik ze in de schuur en plantte ze terug in de potten, maar een jaar of twee geleden hadden muizen een feestje gevierd in de zak met tulpen en ja toen zei ik dingen die ik beter maar niet kan herhalen. De teveel opgekomen opgekomen éénjarigen uitdunnen en hier en daar nog wat één jarigen zoals lobelia, vlijtig liesje, petunia's enz. planten. Zomerbloeiende vaste planten zoals asters, phloxen, gaura's enz. terugsnoeien om omvallen te voorkomen. De uitgebloeide voorjaarsplanten zoals akeleien, vaste korenbloem enz. terugknippen, het afval eventueel op het grasveld gooien en er met de grasmaaier overheen maaien, daarna de kale plekken in de (groente)tuin ermee afdekken. 

Woensdag 27 en donderdag 28 (tot 15.05) bladdagen.
Allerlei slasoorten, snijbiet, bladkruiden zoals peterselie, selderij, kervel en basilicum uitdunnen en/of verplanten. Spruitkool en palmkool verplanten en/of uitdunnen, zorg voor genoeg ruimte tussen de planten.  Groenblijvende hagen zoals buxus, taxus, lonicera en beuk snoeien. Gras maaien.

Donderdag 28 (vanaf 15.05), vrijdag 29 en zaterdag 30 graan/fruitdagen.
Tomaten, courgettes, komkommers, augurken, pompoenen, aubergines, paprika's en pepers  buiten in de volle grond zetten, tomaten in de kas die als het goed is al een poosje in een kas staan, dieven en opbinden. Eventueel appels en peren uitdunnen, dit kan ook wachten tot juni.

Zondag 31 mei, maandag 1 en dinsdag 2 juni worteldagen.
Knolselderij, venkel en prei planten, deze laatste voor het planten eerst een dag of twee op de grond laten liggen, zowel het blad als de wortels voor het planten terugsnoeien. Bij heet weer, felle zonneschijn en harde wind is het beter ze te laten drogen op een plekje in de schaduw. Wortels en bieten uitdunnen, wortels het beste uitdunnen tegen de schemering, dan zijn de wortelsvliegjes minder actief. Zelf plant ik de prei tussen de wortel en span er dan een vliesdoek overheen, zo weer ik zowel de wortelvlieg als de preimot. 

Vorig jaar heb ik al eens de wonderen van lavameel besproken, zo zat half juni m'n rabarberplant onder de zwarte luis en juist die zwarte is hardnekkig, na het bepoederen met lavameel was de plant binnen een week als herboren, alle luis weg! Nu zag ik een week of drie geleden de eerste zwarte luis in de toppen van de tuinbonen, alleen deze tuinboon hiernaast zat er helemaal onder, na enig poederwerk is alles weg en de plant twee maal zo groot, wat later in de bloei, maar dat is natuurlijk geen probleem, dus mensen schaf dat spul aan, slecht een minuscule hoeveelheid poeder zorgt ervoor dat de luizen stikken en dus het leven laten, een goede poederspuit verbruikt heel erg weinig, wel spuiten bij droog weer, anders spoelt alles weer weg. 

Woensdag 3 en donderdag 4 bloemdagen.
De voorgezaaide broccoli en bloemkool verplanten en/of uitdunnen. Zorg voor genoeg ruimte tussen de planten, ze kunnen breed en hoog worden. Zie verder hierboven 26 mei.

Vrijdag 5 en zaterdag 6 (tot 15.45) bladdagen.
Zie hierboven 27 en 28 mei. 

Zaterdag 6 (vanaf 15.45) en zondag 7 (tot 18.22) graan/fruitdagen.
Zie hierboven 28, 29 en 30 mei. Ik moet trouwens nog even vermelden dat op zo'n laatste dag, in dit geval voor de stijgende maan, er al gezaaid mag worden, de kracht van de maan die op het punt staat te gaan stijgen is dan al voelbaar, andersom geldt dit natuurlijk ook.

In deze dahlia mignon zit nu al een knop, vorig jaar kreeg ik een zakje zaad van m'n zus, in februari heb ik ze gezaaid, eind april alles in de tuin gezet en vandaag zag ik in deze ene een knop, mijn zus vroeg zich een week geleden nog af of die zaaidahlia's hetzelfde jaar al gingen bloeien, nou zusje het antwoord zie je op deze foto! Nu blijft de kleur nog een verrassing, want in het zakje zat een mix.

Let op!

Niet tuinieren 3 juni voor 10.45 uur, 5 juni niet na 16.15 uur en 6 juni niet na 15.00 uur.

Heel veel tuinplezier!

Oda.




Geen opmerkingen: