woensdag 7 oktober 2020

Agenda 9 t/m 21 oktober.

Het is overal weer overduidelijk te zien: de herfst! Door de grote hoeveelheid regen die er sinds 20 september gevallen is zijn de kleuren zo intens, na de droogte van de zomer kunnen we hier weer volop van genieten, oké we hebben heel wat regenachtige dagen gehad en de temperatuur valt ook wel tegen, sinds ik hier woon en dat is nu 11 jaar, heb ik eind september/begin oktober nog niet zo koud meegemaakt, maar alles beter dan die verschrikkelijke droogte met al die saaie beige kleuren in het landschap! En bovendien we hebben heel hard regen nodig om alles weer aan te vullen, als de zomers zo droog blijven zou het desastreus zijn als er 's winters bijna niets valt, dus van mijn kant geen gezeur over regen, tuinieren is gelukkig niet mijn enige hobby! 

In september ben ik dus een week in Nederland geweest en samen met een vriendin bij tuincentrum de Sluishoek in Borssele geweest, dat was net op een dag dat het in Zeeland vooral behoorlijk stormde en de Sluishoek ligt bijna aan de Westerschelde, zo dan weet je weer wat wind is, als je in het binnenland van Frankrijk woont, vergeet je dat wel eens. Heb wat sterke hortensia's gekocht, Hydrangea Little Lime, die kunnen beter tegen droogte, verder wat verschillende soorten vetplanten om boven de put vlak bij het huis te planten, daar ligt maar zo'n 15 cm grond op en alles wat ik daar plant is alleen toonbaar in het voorjaar, zodra de droogte zich aandient is het niet meer om aan te zien, ook bij genoeg water geven, dus nu maar de zaak rigoureus veranderen, vetplanten hebben niet zoveel nodig en kunnen weken zonder water, en links op de foto de jaarlijkse violen voor in de zinken teilen op het terras, ik koop ook elk jaar tulpen, vind ik prachtig combineren met violen, als ze in het voorjaar uitgebloeid zijn haal ik ze eruit en zet ze in de tuin, tulpen hebben de neiging om na verloop van tijd te verdwijnen, zo houd ik de hoeveelheid op peil, hoewel tulpen het hier in de Nièvre beter doen dan in Zeeland, het zou overigens best kunnen dat ze het tegenwoordig in Zeeland ook zo goed doen als hier, want het is overal een stuk warmer!

Overmorgen 9 oktober 15.05 uur gaat de maan weer dalen.

Vrijdag 9 (vanaf 15.05) en zaterdag 10 bloemdagen.
Allerlei vaste planten, bloemstruiken (ver)planten, voorjaarsbollen zoals krokussen, tulpen en narcissen in de grond stoppen. Rozen planten. En ik ga natuurlijk de winterviolen planten!

Zondag 11 en maandag 12 (tot 8.42) bladdagen.
De groenblijvende heggen snoeien, gras maaien, waarschijnlijk de laatste keer voor de winter en groenblijvende struiken (ver)planten.

Maandag 12 (vanaf 8.42), dinsdag 13 en woensdag 14 graan/fruitdagen.
De laatste aardbeien planten, klein fruit zoals zwarte, rode en witte bessen, frambozen, druiven enz. planten.
Met fruitbomen nog even wachten tot november/december, het beste als het een paar nachten gevroren heeft.

Donderdag 15, vrijdag 16 en zaterdag 17 (tot 17.49) worteldagen.
De witlof uit de grond halen, enkele dagen ter plekke laten liggen, tot de volgende bladdagen, de mooie wortels bewaren, als ze te lang zijn wat in korten en het loof tot anderhalve cm boven de wortel afknippen.
Eventueel de laatste aardappels uit de grond halen en op een koele droge plaats bewaren. Knoflook planten, goed diep, anders produceren ze bollen zonder tenen, en tussen de aardbeien hebben ze het het beste naar hun zin.

De zonnebloemen die ik altijd vroeg in het voorjaar zaai zijn zowat uitgebloeid, hier en daar zit nog een bloem, maar deze hier links op de foto heb ik pas in juli gezaaid, ik had alle vroege aardappels gerooid en had eigenlijk niets om erin te zaaien, nu heb ik altijd heel veel zonnebloemzaad en dacht ineens waarom niet? Niet geschoten altijd mis toch! En kale grond is ook niks, dus goed nat gemaakt en zonnebloemen gezaaid, totdat het opkwam en ik zag dat de groei er goed inzat, water gegeven, maar daarna niet meer, want zonnebloemen kunnen heel goed tegen hitte en droogte, en zie nu eens, wat een mooie bloemen!


Zaterdag 17 (vanaf 17.49) en zondag 18 bloemdagen.
Begonia-, dahlia-, canna- en gladioolknollen eruit halen, op een vorstvrije, droge plaats bewaren, zelf laat ik de dahlia's tegenwoordig in de grond zitten, ik dek ze af met een dikke laag blad, heb ik de laatste jaren goede ervaringen mee, wel worden de planten steeds groter, misschien moet ik ze volgend voorjaar eruit lichten, wat minder knollen terug stoppen en de rest uitdelen? Zie verder hierboven 9 en 10 oktober.

Maandag 19 en dinsdag 20 bladdagen.
De witlof behandelen zoals ik beschreven heb bij de worteldagen. Zet ze rechtop in kisten, grote emmers, speciekuipen en vul de ruimte ertussen aan met grond, zet ze donker weg.

Woensdag 21 graan/fruitdag.
Deze dag mag onder gebracht worden bij de stijgende maan, in de milde streken erwten en peulen zaaien. Als het regenachtig blijft zou ik ze wel afdekken, anders heb je kans dat de zaden gaan rotten.

In dit deel van de Nièvre waar ik woon staan heel veel notenbomen langs de kant van de weg, in het bos en in weilanden, in 18 en 19 hebben we bijna geen noten gehad doordat het net elke keer vroor als ze bloeiden, dit jaar bloeiden ze veel vroeger dan normaal en waren ze net op tijd uitgebloeid, want we in april heeft het nog 2 à 3 nachten gevroren. Enfin het gevolg we komen erin om! Wat hier ligt te drogen is nog maar een deel van wat we geraapt hebben, we krijgen het ook niet op, maar goed als corona weer een beetje onder controle is neem ik wel wat mee naar Nederland om uit te delen.

Let op!
Niet tuinieren 20 oktober na 12.45 uur.
 
Heel veel tuinplezier!

Oda.


 
 

Geen opmerkingen: