Ik geloof dat ik het er dit jaar al eerder over geschreven heb, maar de hoeveelheid vijgen loopt dit jaar de spuigaten uit, in juni en juli hebben we de eerste oogst eraf gehaald en nu zijn we met de tweede bezig, ondanks het sombere weer deze maand halen we er toch heel veel af, heb al zeker 10 potten jam gemaakt, veel te veel natuurlijk en uitdelen heeft geen zin, want iedereen hier heeft er natuurlijk in overvloed. Tja dat zijn zo de problemen die wij hier zoal meemaken op het platteland, ha ha.
Platteland of niet, de maan gaat overmorgen weer stijgen, nu valt er niet veel meer te zaaien, dus veel heb ik jullie niet te vertellen. Na deze blog komen er tot februari dus weer maandelijkse blogs.
Donderdag 22 en vrijdag 23 (tot 12.59) graan/fruitdagen.
In de wat mildere streken tuinbonen, erwten en peulen zaaien, bij veel regen of kou een plastic tunnel eroverheen spannen.
Vrijdag 23 (vanaf 12.59) , zaterdag 24 en zondag 25 (tot 14.44) worteldagen.
In kas, bak of een tunnel wortels zaaien om in het voorjaar vroeg worteltjes te kunnen eten, eventueel radijsjes ertussen zaaien, die komen eerder op en dan kun je goed zien hoe de rijen lopen.
Zondag 25 (vanaf 14.44), maandag 26 en dinsdag 27 bloemdagen.
Artisjokken, bloemkool en broccoli oogsten. Bloemenzaad verzamelen, de Zinnia's bijvoorbeeld blijven doorbloeien tot het gaat vriezen en dan komt er toch nog zaad af.
Woensdag 28, donderdag 29, vrijdag 30 en zaterdag 31 (tot 12.58) bladdagen.
Bladgroenten zoals kolen oogsten.
Zaterdag 31 (vanaf 12.58) en zondag 1 november graan/fruitdagen.
Zie hierboven 22 en 23 oktober.
Maandag 2, dinsdag 3 en woensdag 4 worteldagen.
Zie hierboven 23, 24 en 25 oktober.
Donderdag 5 november bloemdag.
Deze dag mag al bij de volgende dalende maan gerangschikt worden en dat betekent lekker vaste planten scheuren en op een ander plekje zetten, kan geen kwaad om ze af en toe eens te verhuizen. Kalewortelrozen en bloemstruiken zoals hortensia's, vlinderstruiken enz. planten.
Zo goed gelukt hè? Nu is dat niet zo moeilijk hoor met zo'n mooie Zeeuwseknoopvorm. De vijgen waar ik het zojuist over had kunnen heel goed verwerkt worden in chocoladecake, enfin ik bak die nu dus zo'n beetje aan de lopende band, nou regelmatig! Het recept voor de cake kreeg ik eens van mijn oudste dochter, de vijgen heb ik er zelf bij bedacht. Ook zorgen de vijgen ervoor dat de taart minder droog wordt, bij gebrek aan vijgen een klein gesneden normale maat courgette gebruiken, idee van een vriendin.
200 gr. pure chocolade au bain marie laten smelten en er daarna 200 gr. boter in opwarmen. In een beslagkom 3 eieren en 75 gr. rietsuiker met de mixer kloppen totdat het mengsel wat witter wordt, 80 gr. bloem met een beetje zout erbij doen, kloppen, 4 druppels etherische olie van sinaasappel en het chocolade/botermengsel erdoor kloppen, een stuk of 10/12 klein gesneden vijgen erdoor scheppen, ongeveer 40 minuten op 200 gr. in een voorverwarmde oven, meestal prik je met een mes in cakedeeg om te zien of de taart droog is, met vijgen erin is dat niet zo'n betrouwbare manier, echter na 40 minuten is de taart wel gaar.
Let op!
Niet tuinieren 30 oktober na 14.40 uur en 4 november voor 8.45 uur.
Heel veel tuin- en bakplezier!
Oda.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten