dinsdag 3 november 2020

Agenda 6 november t/m 2 december.

Vannacht is we de warmste nacht ooit in november gemeten en of dat nog niet genoeg was volgde de warmste dag ooit in november, iedereen blij, oh wat is dat toch heerlijk dat zonnetje, oh lekker in een T-shirt lopen, dus bij dezen maak ik van de gelegenheid gebruik om iedereen hier van harte mee te feliciteren, dat hebben we in iets meer dan een halve eeuw toch maar mooi voor elkaar gekregen, het ene na het andere record is dit jaar gesneuveld en oké er is nu corona, dus we mogen niet veel, maar zodra dit allemaal achter de rug is dan gaat iedereen weer lekker los, we weten het wel, maar het is toch zo hinderlijk om daar bij stil te staan, want ja die reis naar weet ik veel waar op de wereld, die avocado's die zo gezond zijn, die quooker die 24 uur per dag/nacht ons van gekookt water voorziet, die stortdouche die veel meer water verbruikt dan nodig is, de auto naar de tennisbaan, dat jurkje dat toch net weer een beetje anders dan die al in de kast hangt, we herkennen het allemaal, ik ook, maar de verjaardag van die vriendin in het buitenland vieren of die wandeltrektocht met vrienden in Zuid-Spanje, ja die kun je toch moeilijk afslaan, helaas zullen we toch eens gaan moeten nadenken over ons luxe leven hier in het westen, over alles wat maar moet kunnen, misschien dat deze pandemie ons een beetje doet inzien dat temperaturen tegen de 40 graden in juli/augustus wel heel veel van het goede zijn, dat allerlei bomen die het loodje leggen geen goed teken is, dat weken zonder regen in het voorjaar of zomer voor de voedselvoorziening catastrofaal zijn, maar weken achter elkaar droogte/hitte of langdurige regenval gaan ook vervelen, alleen daarom het vliegtuig pakken naar betere omstandigheden is echt niet de oplossing van het probleem.

Gelukkig blijft de maan gewoon lekker stijgen en dalen. Deze keer weer de dalende en de stijgende maan.

Vrijdag 6 november gaat de maan weer dalen.

Vrijdag 6, zaterdag 14 en zondag 15 bloemdagen.
Vaste planten en bloemstruiken (ver)planten en/of snoeien. Kale wortel rozen planten.

Zaterdag 7, zondag 8 (tot 15.23), maandag 16 en dinsdag 17 (tot 11.49) bladdagen.
Bladstruiken (ver)planten en/of snoeien. Gras maaien. Witlofwortels in een emmer of bak voor laten trekken.

Zondag 8 (vanaf 15.23), maandag 9, dinsdag 10, dinsdag 17 en woensdag 18 (tot 12.33) graan/fruitdagen.
Als het niet vriest fruitbomen planten en/of snoeien.

Woensdag 11, donderdag 12 en vrijdag 13 worteldagen.
Wortelgroenten zoals winterwortels, bieten en knolselderij oogsten en op een vorstvrije, droge plaats bewaren.
Zelfs laat ik tegenwoordig met die warme winters alles in de grond zitten, ik pak alles lekker in met een flinke laag bladeren, met stro schijnt ook te kunnen, maar dat blijft langer vochtig bij nat weer, tussen blad zit meer lucht en dat isoleert tenslotte ook.

Het is echt waar, deze foto heb ik vandaag gemaakt en niet zoals je zou denken in augustus/september. Deze najaarsframbozen leveren de meeste vruchten doorgaans in aug/sept. In oktober ijlt het dan nog een beetje na, maar dit jaar houdt het maar niet op, ik pluk er elke dag zoveel dat ik er wel weer jam van zou kunnen maken, geweldig toch! Allemaal dankzij de opwarming van de aarde, Ben benieuwd of ik in december nog aan het plukken ben?

Let op!
Zaterdag 14 november de hele dag niet tuinieren.

De maan gaat woensdag 18 november om 12.33 uur weer stijgen.

Woensdag 18 (vanaf 12.33), donderdag 19 en vrijdag 28 graan/fruitdagen.
In de wat mildere streken tuinbonen, erwten en peulen zaaien, in de kas, bak of buiten in de volle grond, buiten wel een tunnel van plastic maken.

Vrijdag 20, zaterdag 21, zaterdag 29, zondag 30 november en maandag 1 december worteldagen.
De uitschieters van de opgeslagen aardappels afhalen. Verder valt er niet veel te doen op wortelgebied rond deze tijd van het jaar. 

Zondag 22, maandag 23 november en dinsdag 2 december bloemdagen.
Lathyrus voorzaaien in kas of bak. Dinsdag 2 december kan al beschouwd worden als een dalende maan dag.

Dinsdag 24, woensdag 25, donderdag 26 en vrijdag 27 bladdagen.
Eventueel kiemgroenten laten voorkiemen, daar zijn allerlei bakjes voor, maar in een glazen wekfles kan ook, deze alleen afdekken met een luchtdoorlaten stukje stof, de kiemen net onderzetten en regelmatig het water verschonen, zit boordevol vitaminen, als je net als ik  niet van sinaasappels houdt, een zeer goed alternatief.

Heel veel tuinplezier!

Oda.


Geen opmerkingen: