woensdag 18 mei 2022

Agenda 19 mei t/m 1 juni.

Duizendmaal excuses dat ik weer op de laatste aan deze blog begin, maar de tijd gaat zo verschrikkelijk snel, momenteel veel te snel voor mij, en met de temperatuur die overdag naar de 30 gaat lukt het mij echt niet om buiten te werken. De heg bijvoorbeeld, daar ben ik echt op tijd aan begonnen, maar die ga ik dus niet afkrijgen voor morgen als de maan weer gaat stijgen, dus dat wordt toch smokkelen voor de laatste meters.
Verder verlang ik hevig naar vorig jaar, toen regende het tenminste, en ja ik weet het voor een heleboel mensen hoeft die regen helemaal niet, die denken dat de watervoorraad op deze aardbol voor eeuwig is, met watervoorraad bedoel ik zoet water, want dat zoute water dat komt er wel aan hoor, maken jullie je maar niet ongerust! Gelukkig zitten we hier hoog en droog, vooral dat laatste is de rauwe werkelijkheid.

Helaas betekent droogte dit jaar niet dat de slakken zich koest houden, althans bij mij in de tuin. Vooral in de kas hebben ze het momenteel op deze tomaat voorzien, zelfs met een pot eromheen en 's nachts nog een fles op z'n kop erin wordt hij elke keer weer aangevreten. Het gaat om een tomaat vlakbij de deur, ook slakken maken zich het blijkbaar graag gemakkelijk, lazy basterds!

De maan gaat dus morgen alweer stijgen, dus zaaien en hopelijk komt het allemaal op met behulp van een aantal regenbuitjes?

Donderdag 19 en vrijdag 20 (tot 11.11) graan/fruitdagen.
Alle bonensoorten kunnen buiten de volle grond in, geldt ook voor courgettes, pompoenen, patissons, komkommers en augurken.
Eventueel nog erwten en peulen zaaien, maar dat loopt echt op z'n eindje.

Vrijdag 20 (vanaf 11.11), zaterdag 21 en zondag 22 (tot 8.42) worteldagen.
Wortelgroenten zoals bieten, zomer- en winterwortels, meiknollen, witlof en radijs enz. zaaien.

Zondag 22 (vanaf 8.40), maandag 23 en dinsdag 24 (tot 16.57) bloemdagen.
Alles kan nu gezaaid worden, éénjarigen, tweejarigen en vaste planten. De grond is in ieder geval warm genoeg, wel een beetje helpen door af en toe te sproeien, tenzij het gaat regenen.

Dinsdag 24 (vanaf 16.57), woensdag 25, donderdag 26 en vrijdag 27 (tot 11.09) bladdagen.
Allerlei slasoorten zoals kropsla, kropsla, mesclun enz., nieuwzeelandse spinazie, raapstelen, rucola zaaien.
Koolsoorten, zoals boeren-, spruit-, palmkool zaaien.

We zitten weer volop in de erwten, peulen en tuinbonen, de planten zien er fantastisch uit, geen verschil met vorig jaar, het maakt ze niets uit, regen of droogte, ze doen gewoon wat ze moeten doen.

Vrijdag 27 (vanaf 11.09) en zaterdag 28 graan/fruitdagen.
Zie hierboven 19 en 20 mei.

Zondag 29, maandag 30, dinsdag 31 mei en woensdag 1 juni worteldagen.
Zie hierboven 20, 21 en 22 mei.

Sinds een dag of wat eten we ook weer overheerlijke aardbeitjes, wat een feest is dat toch weer elk jaar.
Bijna drie weken eerder dan vorig jaar, want ja aardbeien houden natuurlijk wel van een beetje zon.

Let op!
Niet tuinieren 29 mei voor 7.40 uur. Eigenlijk de moeite van het vermelden niet waard, maar voor diegenen die al om zes uur staan te wieden.

Heel veel tuinplezier!

Oda.




 

Geen opmerkingen: