zaterdag 6 augustus 2022

Agenda 9 t/m 22 augustus

De maand juli hebben we hier in de Nièvre helemaal droog afgesloten, geen regen van betekenis, af en toe probeerde ze daar van boven ons blij te maken met enkele druppels, zo'n 10 druppels per stoeptegel en dat was het dan. Ik heb meerdere droge zomers hier meegemaakt, maar altijd viel er dan toch wel iets, nooit veel, maar al met al wel 2 of 3 keer 5 mm. De maand juni sloten we hier af met 135 mm, lekker veel dus en daarvan viel er op de laatste dag van die maand nog zo'n 20 mm, daarna bleef het droog tot gistermorgen vroeg en kon ik constateren dat er zowaar 9 mm in de meter zat, wat een heerlijkheid!!!!!

Van vriendin P. kreeg ik deze kokospotjes, precies op tijd, want met die droogte is het niet alleen moeilijk zaaien in de volle grond, maar uitplanten zorgt ook voor de nodige kopzorgen. Ik was sowieso van plan wintergroenten als roodlof, groenlof en rucola in potjes voor te gaan zaaien, maar dan moet je ze er nog steeds uitpulken, nu zet ik gewoon het hele potje in de grond en als het dan weer een beetje gaat regenen haal ik de overbodige plantjes eruit en laat er één zitten. Met wintergroenten zoals veldsla, raapstelen en pluksla kan ik nog wel tot september wachten en als het dan nog niet genoeg geregend heeft is er altijd nog de kas, waar ik met zaaien nog kan wachten tot oktober.

Dinsdag 9 augustus gaat de maan om 6.34 uur weer stijgen. Veel valt er dan niet meer te zaaien, maar er is wel genoeg te oogsten, zowel fruit als zaden.

Dinsdag 9 en woensdag 10 (tot 17.10) graan/fruitgroenten.
Tomaten dieven en eventueel de top eruit halen, alle bloemetjes die nu nog verschijnen zullen niet meer rijpen.
Van de pompoenen de overbodige zijtakken eraf halen, het is handiger om 2 of 3 hoofdtakken hun gang te laten gaan, al die zijtakken laten groeien kost de plant veel te veel energie. Ook komkommers en meloenen moeten een beetje in het gareel gehouden worden. Verder eventueel pruimen en vroege appels oogsten, zo snel mogelijk opeten, want die laten zich moeilijk bewaren.Helaas is dit met pruimen wel een dingetje, maar zelfgemaakte pruimenjam is ook lekker. 

Woensdag 10 (vanaf 17.10), donderdag 11 en vrijdag 12 (tot 12.18) worteldagen.
Herfstknolletjes en zwarte radijs zaaien. Voor winterwortelen is het nu echt te laat.

Vrijdag 12 (vanaf 12.18), zaterdag 13 en zondag 14 (tot 16.43) bloemdagen.
Een heleboel bloemen zijn door de warmte en droogte in het zaad geschoten, dus oogsten maar!

Zondag 14 (vanaf 16.43). maandag 15 en dinsdag 16 bladdagen.
Bladgroenten zoals rucola, raapstelen, paksoy, roodlof, groenlof, chinese kool en veldsla zaaien. Bij aanhoudende droogte en hitte eventueel in potjes of bakken voorzaaien.

Vanmorgen de Wisteria gesnoeid, elke keer ben ik weer verbaasd over de hoeveelheid takken die daar vanaf komt, de groeikracht van deze plant is bewonderenswaardig, het maakt niet uit of het regent en koud is of dat het droog en warm, elke 6 weken ben ik de klos.

Woensdag 17 en donderdag 18 graan/fruitdagen.
Zie hierboven 9 en 10 augustus.

Vrijdag 19, zaterdag 20 en zondag 21 worteldagen.
Zie hierboven 10, 11 en 12 augustus.

Maandag 22 bloemdag.
Deze bloemdag gewoon bij de volgende dalende maan rekenen.

De ingang van de groentetuin heb ik afgelopen voorjaar goed aangepakt en als ik nu het hekje opendoe loop ik zo tegen manshoge zonnebloemen op, ertussen staat knaloranje cosmea, orange sunset, valt nu nog niet zo op, de zonnebloemen zijn de eyecatchers, maar die cosmea wordt nog wel wat groter, zowel in de hoogte als in de breedte en dan piept hij er gezellig tussenuit. Beide bloemen kunnen heel goed tegen droogte en.......ze zijn aantrekkelijk voor bijen.

Let op!
Niet tuinieren 10 augustus na 12 uur en 18 augustus niet voor 16.05 uur.

Heel veel tuinplezier!

Oda. 


  
  

Geen opmerkingen: