zaterdag 13 april 2024

Agenda 14 t/m 27 april.

We hebben een paar warme dagen achter de rug en de blauwe regen lijkt wel geëxplodeerd en gelijk vliegen de houtbijen af en aan. Wat een prachtige beestjes zijn dat toch met die paarse vleugels! In de rest van de tuin schiet alles omhoog, bloemen, onkruid, gras, groente, het groeit allemaal als kool met deze warmte. Ik heb van alles gezaaid en bijna alles staat boven. Komende dalende maan kan ik dus volop gaan planten. En die dalende maan begint morgen 14 april.

Zondag 14 en maandag 15 bloemdagen.
De voorgezaaide bloemen buiten uitplanten. Potplanten van nieuwe aarde voorzien. En natuurlijk de broccoli en de bloemkool verspenen of buiten uitplanten.

Dinsdag 16 en woensdag 17 (tot 13.55) bladdagen.
Het gras maaien en de heggen snoeien. De voorgezaaide bladplanten verspenen of buiten uitplanten. Let op de slakken. Ikzelf bescherm alles in het begin met plastic waterflessen en eerlijk gezegd gaat het dan nog weleens fout.

Woensdag 17 (vanaf 13.55), donderdag 18, vrijdag 19 en zaterdag 20 (tot 15.35) graan/fruitdagen.
In de kas of bak aubergines, tomaten, paprika's, pepers, courgette, komkommers, augurken, meloenen, pompoenen en pâtisson uitplanten. In de warmere streken kan dit nu al buiten, maar daar waar nog wat nachtvorst te verwachten is zoals in de hogere gebieden zou ik dat beslist nog niet doen. Zelf verwacht ik hier geen vorst meer, maar het is wel zo dat het volgende beduidend kouder wordt en daar houden deze warmteminnende planten niet van. Dus houdt het weerbericht goed bij. Bovendien is het nog vroeg in het seizoen, een heleboel kan nog in mei en zelfs nog in juni.

Zaterdag 20 (vanaf 15.35), zondag 21, maandag 22, dinsdag 23 en woensdag 24 (tot 10.48) worteldagen.
Knolselderijplantjes de in februari voorgezaaide prei buiten uitplanten. De prei eruit trekken, een paar dagen buiten op de grond laten liggen, daarna wat van de bladeren en de wortels afsnoeien en dan pas planten.

Woensdag 24 (vanaf 10.48) en donderdag 25 bloemdagen.
Begonia's, dahlia's. canna's en gladiolen buiten uitplanten.
Zie verder hierboven 14 en 15 april.

Vrijdag 26 en zaterdag 27 bladdagen.
Spitskool en spruitkool buiten uitplanten.
Zie verder hierboven 16 en 17 april.

Let op!
Niet tuinieren 20 april voor 9.20 uur en 22 april niet voor 17.50 uur.

Heel veel tuinplezier!

Oda.

Nog even wat uitleg over de foto's. Op een of andere manier heb ik twee keer dezelfde foto gepost en krijg ik die tweede foto met geen mogelijkheid verwijderd. Aanstaand weekend komt een vriend van ons een weekje klussen en hij is de enige die genoeg geduld heeft om mij uit te leggen hoe ik dit nu weer moet oplossen. Dus jullie moeten nog even geduld hebben, helaas!





Geen opmerkingen: