zondag 31 maart 2024

Agenda 1 t/m 13 april.

Morgen 1 april, geen grap, gaat de maan weer stijgen. Lekker zaaien dus! Dat kan allemaal vroeger dan een aantal jaren geleden, dus werk aan de winkel.

Afgelopen week is het in de Bourgogne behoorlijk tekeer gegaan, veel regen en wind. In de overige 3 departementen is er heel veel schade en wateroverlast. Hier in de Nièvre viel het nog wel mee, ware het niet dat er een flinke dikke tak van de pruimenboom naar beneden gevallen is. Zit nog gedeeltelijk vast. De tak is gelukkig op het grasveld terecht gekomen. Volgende week komen er vrienden uit Nederland die me mooi kunnen helpen met opruimen.

Maandag 1 (vanaf 10.51), dinsdag 2 en woensdag 3 (tot 9.18) graan/fruitdagen.
Bij 18 à 20 graden kunnen courgette, pompoen, pâtisson, meloen, komkommer en augurken voorgezaaid worden in de kas, de bak of in potjes op de vensterbank. Buiten in de volle grond nog wat rijtjes erwten en peulen zaaien. Voor tuinbonen is het al een beetje te laat, ze krijgen dan sneller van die vervelende zwarte luis.

Woensdag 3 (vanaf 9.18) en donderdag 4 worteldagen.
Wortelgewassen zoals pastinaak, radijs, prei, wortel, wortelpeterselie en schorseneren zaaien, gewoon buiten in de volle grond. Zaai de wortels naast de prei, dat helpt tegen de wortervlieg en de preimot.

Vrijdag 5 en zaterdag 6 bloemdagen,
De wat sterkere éénjarigen zoals goudsbloem, korenbloem, lathyrus en zonnebloemen direct in de volle grond zaaien. Het is nog vroeg in het seizoen, mei, juni en zelfs in juli kan er nog gezaaid worden. Zaai voor de zekerheid cosmea en andere wat koudegevoelige éénjarigen eventueel nog voor in een potje.

Zondag 7, maandag 8 en dinsdag 9 (tot 12.35) bladdagen.
Allerlei slasoorten, snijbiet, spinazie en snijselderij zaaien. Buiten zaaien is het proberen waard, anders in kas of bak. Binnen voorzaaien is nu echt niet meer nodig.

Dinsdag 9 (vanaf 12,35) en woensdag 10 graan/fruitdagen.
Snij- en sperziebonen voorzaaien in kas of bak. Zie verder hierboven 1, 2 en 3 april.

Donderdag 11, vrijdag 12 en zaterdag 13 worteldagen.
Zie hierboven 3 en 4 april.

Let op!
Niet tuinieren 7 april na 14.45 uur en 8 april niet na 9.10 uur.

Heel veel tuinplezier!

Oda.


Geen opmerkingen: