Eigenlijk gaat de maan morgenavond om 18.51 uur weer dalen. Aangezien het al vroeg donker is ga ik ervan uit dat iedereen dan al binnen is, dus vandaar dat de agenda de dag erop begint. Ben ik tenminste ook mooi op tijd met het schrijven van deze blog, ha ha......
Zoals ik de vorige keer al zei zou ik de heg snoeien, omdat ik daar klaar mee wilde zijn voordat ik naar Nederland ga. Nou dat is mooi gelukt en het weer zat 100% mee, zo'n 20 à 23 graden, heerlijk gewoon, ik ging als een speer, tenminste voor zover de accu me dat toeliet. Verder heb ik de laatste tomaten en bonen verwerkt. Wat betreft de bonen, dat klopt niet helemaal. Ze zijn nog lang niet uitgegroeid, maar de potten zijn allemaal gevuld, de pottenvoorraadplanken zijn leeg. Nou ik vond het op een gegeven moment ook wel welletjes, je moet he allemaal ook nog opeten. Morgen maar wat potten meenemen naar Nederland.
Afgelopen voorjaar met al die kou en regen wilde het niet echt lukken met de zonnebloemen. Deze hier op de foto zijn pas in juli gezaaid en zijn net zo groot en hoog geworden als die normaal in april/mei gezaaid worden. Ze zijn werkelijk prachtig en nog lang niet uitgebloeid. Ja als er geen hittegolven en extreem lang perioden van droogte zijn dan groeit alles tegen de klippen op. Zo ook heel veel vaste planten. Bijvoorbeeld de asters en de gaura's, het lijkt wel alsof ik die helemaal niet teruggesnoeid heb voor de langste dag.
Woensdag 25 en donderdag 26 bloemdagen.
Vaste planten kunnen uit de grond getild worden, gescheurd en verplant worden. Teveel? Gewoon weggeven. Bloembollen, zoals krokussen, narcissen, sneeuwklokjes, sieruien planten. Tulpen kunnen nog wel even wachten, maar degenen die haast hebben kunnen die natuurlijk gewoon planten, de grond is prima momenteel.
Vrijdag 27 en zaterdag 28 (tot 10.05) bladdagen.
Groenblijvende struiken planten, heggen snoeien en gras maaien. Struiken terugsnoeien.
Zaterdag 28 (vanaf 10.05), zondag 29, maandag 30 september en dinsdag 1 oktober graan/fruitdagen.
Aardbeien planten. Bij bestaande aardbeien alle uitlopers eraf knippen. Verder kleinfruit zoals frambozen, zwarte-, rode-, witte- en kruisbessen planten. Bramen, Jostabessen enz. kunnen natuurlijk ook de grond in. Heb je deze struiken allemaal al dan alles lekker terugsnoeien. Ongeveer eenderde weghalen, na 3 jaar is dan de hele struik gesnoeid.
Woensdag 2, donderdag 3 en vrijdag 4 worteldagen.
De in augustus voorgezaaide uitjes uitplanten. Zoek een plekje uit waar genoeg zon kan komen. De witlofwortels rooien en een paar dagen laten liggen.
In het begin van de groentetuin heb ik een aantal jaren geleden 2 leiappels gezet. Het zijn inmiddels stevige boompjes geworden, alleen fruit geven? Nou vorig jaar had ik aan één boompje een appel hangen, maar dit jaar!!!!! Had ik er zomaar een heleboel. Van die heerlijke ouderwetse coxxen. Zo lekker!
De andere boom, een goudreinet, die heeft nog geen haast. Gelukkig heb ik veel geduld.
Zaterdag 5 en zondag 6 bloemdagen.
Zie hierboven 25 en 26 september.
Maandag 7 en dinsdag 8 bladdagen.
De gerooide witlof verwerken. Dat wil zeggen het loof eraf spitten tot zo'n 3 cm boven de wortel. Een deel van de weghalen zodat er nog 20 cm overblijft. Inkuilen in de volle grond of in grote emmers en die dan in de kelder zetten. Zie verder 27 en 28 september.
Let op!
Niet tuinieren woensdag 2 oktober.
Maandag 7 oktober krijg ik een nieuwe heup en de dag erop zal ik inmiddels wel in het zorghotel zijn.
Ik ben van plan daar de volgende blog te schrijven, want die 7de zal ik daar nog niet toe in staat zijn.
Voor de operatie denk ik dat ik teveel te doen heb en dan komt het er niet van om een blog te schrijven.
Heel veel tuinplezier!
Oda.