zaterdag 27 april 2013

agenda 29 april t/m 12 mei

Gelukkig de maan gaat overmorgen weer stijgen en er kan deze maand heel veel de grond in, we bevinden ons nu weer in een koudedip maar bij terugkomst uit Nld. merkte ik toch duidelijk dat de grond flink opgewarmd is, de late aardappels die ik afgelopen week tijdens de worteldagen geplant heb kwamen dus in een lekker warm gespreid bedje te liggen, nu is het wachten op de eerste blaadjes die bovenkomen.
Ik hoop dat jullie al je groentebedden schoon gemaakt hebben want zoals ik al zei er moet veel de grond in dus maar snel aan de slag met de agenda van de komende stijgende maan.

Maandag 29, dinsdag 30 april en woensdag 1 mei (tot 17.49) graan/fruitdagen.
Courgettes, komkommers, pompoenen, meloenen en augurken in potjes voorzaaien, hier in Frankrijk zou dat al in de volle grond kunnen met bijv. een doormidden geknipte plastic waterfles eroverheen, in Nld. toch beter binnen in potjes, 3 bij elkaar en de mooiste verplanten of laten staan, mits in de volle grond  gezaaid. Erwten en peulen kunnen in principe nog tot half mei gezaaid worden, in Nld. nog even wachten met de boontjes maar hier in Frankrijk kan het al wel, bonen zaai je onder het teken van de ram of de boogschutter, deze 3 dagen zijn ramdagen en 8 en 9 mei boogschutterdagen.
Woensdag 1 (vanaf 17.49), donderdag 2 en vrijdag 3 mei (tot 10.50) worteldagen.
Allerlei wortelgroenten zaaien zoals radijs, zomerworteltjes, pastinaak, schorseneren, bieten en prei enz. zaaien, zaai prei en worteltjes evt. naast elkaar, voorkomt preimot en uienvlieg!
Vrijdag 3 mei (vanaf 10.50), zaterdag 4 mei (tot 20.47), bloemdagen,excuses maar zoals zo vaak wordt er niet veel ruimte gereserveerd voor de bloemetjes dus doorwerken dan maar.
Allerlei bloemen zaaien, broccoli, artisjok en  bloemkruiden zoals dille, koriander enz.
Zaterdag 4 (vanaf 20.47) t/m woensdag 8 mei (tot 11.09) bladdagen, geen klachten hierover denk ik!
Sla, spinazie, nieuwzeelandse spinazie, snijbiet en bladkruiden zoals peterselie en snijselderij, maar let op voor de laatste 2 is het beter als de temperatuur van de aarde 11 graden of meer is, die kiemen dan absoluut sneller, anders gewoon wachten tot begin juni.
Woensdag 8, donderdag 9 en vrijdag 10 (tot 10.15) graan/fruitdagen.
Zie 29, 30 april en 1 mei.
Vrijdag 10 (vanaf 10.15), zaterdag 11 en zondag 12 worteldagen. 
Zie 1, 2 en 3 mei. Halverwege de middag van de 12e gaat de maan weer dalen.  

Let op:
Donderdag 9 niet tuinieren na 16.10 uur en vrijdag 10 niet voor 8 uur.

Heel veel tuinplezier namens mij Oda.



Geen opmerkingen: