zondag 28 september 2014

Agenda 1 t/m 13 oktober


Zo ik begin maar gelijk met een extra droog plaatje want in tegenstelling tot het zuiden van Frankrijk waar ze heel veel last hebben gehad van wolkbreuken en dientengevolge wassende rivieren, straten die blank stonden enz., hebben wij deze maand nog geen druppel regen gehad en het ziet er naar uit dat dat zo blijft! Maar na al die regen in augustus vind ik het prima zo! En die temperaturen, het is nu bijna 8 uur 's avonds en de tuindeuren staan nog open terwijl het al zowat donker is, buiten is het nu nog 21 graden!
Op de foto hierboven kunnen jullie dat kale stuk zien, dat heb ik een tijdje geleden schoongemaakt om opnieuw gras in te zaaien, afgelopen voorjaar kwam er niets op omdat het te droog was en ik zou het graag volgende week in willen zaaien want de maan gaat stijgen en 6/7/8 en 9 oktober zijn bladdagen maar als het zo droog blijft zal ik toch moeten gaan gieten want anders komt er weer niets boven.

Dinsdag 30 september om 21.29 uur gaat de maan weer stijgen, aangezien het dan al donker is begint de komende agenda van de stijgende maan op woensdag 1 oktober.

Woensdag 1, donderdag 2 en vrijdag 3 (tot 11.32) graan/fruitdagen.
In de zachte regionen kunnen nu al erwten en peulen gezaaid worden. Appels, peren en graan/fruitgroenten oogsten.

Vrijdag 3 (vanaf 11.32) en zaterdag 4  worteldagen.
In de bak of kas wortels zaaien, deze kunnen dan volgend jaar april/mei geoogst worden.

Zondag 5 en maandag 6 (tot 11.16) bloemdagen.
Een heleboel éénjarigen staan nu volop in het zaad, probeer te verzamelen wat je nodig hebt voor volgend jaar, het geeft zoveel voldoening als je al dat zelf verzamelde zaad kunt uitstrooien, veel leuker dan pakjes zaad kopen.

Maandag 6 (vanaf 11.16), dinsdag 7, woensdag 8 en donderdag 9 (tot 14.09) bladdagen.
Net zoals ik gras zaaien! Winterspinazie zaaien, evt. beschermen als het te koud wordt. Probeer ook eens een groenbemester op een lapje waar volgend jaar pas laat in het seizoen iets op komt te staan en, ook belangrijk, wat nu al leeggehaald is.


Wat in juli niet kon omdat het toen teveel regende is nu wel gelukt dankzij het droge weer..... een nieuwe waterput! Er kan 3 kuub in, moet nog aangesloten worden op de dakgoot, de buizen liggen al klaar, die komen in de goot te liggen waar die plank overheen ligt, de buis onderaan op de foto wordt dan doorgezaagd, 2 bochtjes en 2 buizen eraan, 1 voor de aanvoer en 1 voor als de put vol is, het wachten is nu nog op het plastic dat vorige week besteld is, daar bekleden we de gemetselde put mee en vervolgens komt er een betonnen plaat bovenop, die ligt klaar in de garage. Zie je later niets meer van want er komt zo'n 40 cm. grond bovenop, ben nu al aan het bedenken hoe ik alles ga inplanten.

Donderdag 9 (vanaf 14.09) en vrijdag 10 graan/fruitdagen.
In de zachtere streken tuinbonen zaaien                             

Zaterdag 11, zondag 12 en maandag 13 worteldagen.
Maandag 13 is het de hele dag worteldag, alleen tot 15.32 uur stijgt de maan, daarna gaat hij weer dalen. Zie verder hierboven 3 en 4 oktober.

De bloemen van de struik hier rechts op de foto heten in Engeland grandmother's earrings, heb ooit de Latijnse naam van deze struik geweten maar helaas vergeten, in ieder geval bloeit deze struik vanaf mei totdat het gaat vriezen, in het begin hangt hij vol met witte bloemen maar gaandeweg het seizoen veranderen die bloemen in trossen zwarte bessen, dit jaar hangt de struik werkelijk vol, op de achtergrond nog een blik op de asters waar elke dag weer duizenden bijen op afkomen.

 
Let op! 
6 oktober niet tuinieren voor 16.40 uur en 8 oktober de hele dag niet.

Heel veel tuinplezier.

Oda. 


Geen opmerkingen: